Επιστροφή

Δωρεά βιβλίων του Γενικού Προξενείου της Γερμανίας προς τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης

ΔΩΡΕΑ ΒΙΒΛΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ ΣΤΗΝ ΚΟΒΕΝΤΑΡΕΙΟ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
 
 
Tην Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2009 και ώρα 11 π.μ., στο γραφείο του Δημάρχου Κοζάνης, ο Υποπρόξενος κύριος Harald Wetzlau, ως εκπρόσωπος του Γενικού Προξενείου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη, θα παραδώσει για την  Κοβεντάρειο Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης σημαντική δωρεά γερμανικών βιβλίων.
 
Τον Υποπρόξενο κύριο Wetzlau θα συνοδεύει η Διευθύντρια της Βιβλιοθήκης του Ινστιτούτου Γκαίτε Θεσσαλονίκης, κυρία Ute Petkakis.
 
Η δωρεά του Γενικού Προξενείου της Γερμανίας προς την Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης περιλαμβάνει συνολικά 35 βιβλία στη γερμανική γλώσσα, όπως λεξικά και ευρετήρια, αλλά και βιβλία ιστορίας, νέα λογοτεχνικά έργα (όπως για παράδειγμα το μυθιστόρημα “Atemschaukel” της συγγραφέως Herta Muller που τιμήθηκε φέτος με το βραβείο Νόμπελ λογοτεχνίας), αυτοβιογραφίες καθώς και λαογραφική λογοτεχνία για τη Γερμανία.
 
Επί πλέον το Ινστιτούτο Γκαίτε Θεσσαλονίκης διαθέτει στην Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης έναν σημαντικό αριθμό βιβλίων για παιδιά και νέους, βιβλία λογοτεχνίας καθώς και διάφορα εξειδικευμένα επιστημονικά έργα. Επίσης το Γενικό Προξενείο της Γερμανίας δωρίζει στην Κοβεντάρειο Δημοτική Βιβλιοθήκη μια ετήσια συνδρομή της εβδομαδιαίας εφημερίδας „Griechenland-Zeitung“,
 
 
 
η οποία παρέχει ενημέρωση για την επικαιρότητα στην Ελλάδα στη
γερμανική γλώσσα και απευθύνεται κυρίως σε Γερμανούς υπηκόους που κατοικούν στην Ελλάδα, αλλά και σε Έλληνες αναγνώστες που ζουν στη Γερμανία και στην Ελλάδα.
 
Το Γενικό Προξενείο της Γερμανίας και το Ινστιτούτο Γκαίτε ελπίζουν η δωρεά αυτή - που η συνολική της αξία αγγίζει τα 1.250 Eυρώ - να έχει απήχηση σε έναν ευρύ κύκλο αναγνωστών. Εκτός από την γερμανική κοινότητα της Κοζάνης, μέλη της οποίας είναι και αρκετές μικτές ελληνογερμανικές οικογένειες, ζουν στην περιοχή αυτή και πολλοί Έλληνες που είτε σπούδασαν είτε έζησαν και εργάστηκαν για πολλά χρόνια στη Γερμανία και διατηρούν ως εκ τούτου στενούς δεσμούς με τη χώρα αυτή. Επίσης στην Κοζάνη ιδρύθηκε και λειτουργεί ο Σύνδεσμος Ελληνογερμανικής Φιλίας “Herbert - von - Karajan” που έχει ως στόχο να φέρει Έλληνες και Γερμανούς ακόμα πιο κοντά. Όλοι οι προαναφερόμενοι κύκλοι ατόμων και φορείς αποτελούν ιδιαίτερα σημαντικές γέφυρες επικοινωνίας μεταξύ της Ελλάδας και της Γερμανίας.
 
Η δωρεά αυτή του Γενικού Προξενείου της Γερμανίας και του Ινστιτούτου Γκαίτε Θεσσαλονίκης, γίνεται ως αναγνώριση του σημαντικoύ συνδετικού ρόλου και κοινωνικού έργου των ανθρώπων αυτών, αλλά και ως μια ακόμα συμβολή στην περαιτέρω σύσφιξη των
ελληνογερμανικών σχέσεων.