Επιστροφή

Η ομιλία του Δημάρχου Κοζάνης στην τελετή υποδοχής του Οικουμενικού Πατριάρχη

 
    Παναγιώτατε,

 Οικουμενικέ Πατριάρχη της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας, σαν οικοδεσπότης σας καλωσορίζω μετά σεβασμού και αγάπης στην Πόλη της Κοζάνης, εξαιτούμενος των ευχών σας και της ευλογίας σας ως πνευματικού πατέρα όλων μας.

     Κατά πρώτον θέλουμε να εκφράσουμε στο σεπτό πρόσωπο σας την ευγνωμοσύνη μας και την χαρά όλου του πιστού λαού της Κοζάνης για το άγιο πέρασμά σας από την πόλη μας.

Στο πρόσωπο σας ατενίζουμε τον Θεματοφύλακα της Ορθοδόξου Πίστεως, τον Γλυκύτατο Ποιμένα, ‘’τον σοφώτατο εν διδαχαίς’’ να στέκεται σε τόπο Άγιο, τον Οικουμενικό Θρόνο. Στο σεβαστό πρόσωπο σας βλέπουμε να διαγράφεται ζωντανά και να ενσαρκώνεται όλη η Ορθοδοξία δια μέσου των αιώνων και να σηκώνετε εις τους ώμους σας την πολύπαθη μαρτυρική Ιστορία του Πατριαρχείου του Γένους των Ελλήνων.

Έτσι σας κουβαλάμε μέσα στην καρδιά μας, σαν μια ολόκληρη Ιστορία του Έθνους μας, έτσι σας βλέπουμε να βαδίζετε μέσα στους δρόμους της Πόλεως μας, προς εσάς προσβλέπουμε ως όντως ελπίδα Θεού ζωντανή και αψευδή.

 Το πρόσωπο σας, πρόσωπο Ποιμένος αγαθού, χαροποιού και ελπιδοφόρου, εμπνέει χαρά στις καρδιές των τέκνων του Θεού.

Καλώς ήρθατε στην πρωτεύουσα της Δυτικής Μακεδονίας, στην πόλη της Κοζάνης, τον ενεργειακό Δήμο της πατρίδας μας. Ένας τόπος άγιος που προστάτη της έχει τον αγαπημένο Παππού μας, τον Πολιούχο της, που την προσέχει και την ευλογάει, τον Αγιο Νικόλαο. Ιστορικός ο Ναός του, θαυματουργή η εικόνα του Αγίου.

Εκεί όλοι οι Κοζανίτες βρίσκουν καταφύγιο στην δυσκολία τους και γονατίζουν και προσεύχονται. Εκεί μέσα βρίσκουν την παρηγοριά τους και την απαντοχή και την ανάπαυση της καρδιάς των.

Απ’ εδώ πέρασε ο Πατρο Κοσμάς και θέριεψε την ελπίδα των Κοζανιτών στήνοντας Σταυρό και κηρύττοντας έξω από την Εκκλησία του Αγίου Δημητρίου.

 Στον Άγιο Λάζαρο, στην κατακόμβη του και στα δύσκολα χρόνια , απλά και βραχνά διάβαζε ο Παπάς κάτω από το φως των κεριών και μάθαινε στα ελληνόπουλα το μεγάλο μάθημα της ελευθερίας. Και έμεινε απροσκύνητος ο Ελληνισμός.

Η μητέρα Εκκλησία, το Πατριαρχείο τότε κράτησε την πόλη μας με τα σχολεία που ίδρυσε και τους διδασκάλους του γένους που έστειλε, όπως σεμνή η παρουσία του Ευγένιου Βουλγάρεως.

Οι πλούσιοι Κοζανίτες που ζούσαν στις παραδουνάβιες χώρες ως έμποροι συνέδραμαν την επανάσταση του ’21, συνασπίστηκαν στην Φιλική Εταιρεία, πάλεψαν μαζί με τον Ρήγα Φερραίο, χρηματοδότησαν τυπογραφεία και πολέμησαν για την λευτεριά του τόπου. Σεβαστή και μεγάλη η προσωπικότητα του Λασσάνη ήρωα της πόλεως μας που πολέμησε για την λευτεριά.

Μεγάλες μορφές Ιεραρχών πέρασαν από την πόλη μας, σταλμένοι από την τροφό μάνα του Γένους, το Οικουμενικό Πατριαρχείο, και επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και επί Μακεδονικού αγώνα κράτησαν τον λαό στην Πίστη του. Η πλούσια εκπαιδευτική δράση της περιόδου καθώς και η λειτουργία της Σχολής της Κοζάνης, αποτυπώνονται στον εξαιρετικό πλούτο της Κοβεντάρειου Δημοτικής Βιβλιοθήκης. Έναν πλουτο που αναδεικνυει περιτρανα το ρολο της πολης στη γεννηση του νεοελληνικου διαφωτισμου . Η παλιά Μητρόπολη ήταν πάντα ο κρυψώνας για τα μυστικοσυμβούλια, η πνευματική κολυμβήθρα όπου αναγεννιόταν η ελπίδα για την λευτεριά.

Στον Δήμο της Κοζάνης ζει και ο προσφυγικός ελληνισμός που δέθηκε με τους γηγενείς σε άρρηκτους δεσμούς αγάπης και κοινής πίστεως στην Εκκλησία  και στην Ελλάδα. Μαρτυρικός ο ελληνισμός του Πόντου και της Μ. Ασίας που ξεκίνησε στον ξεριζωμό κινούμενος μέσα από κακουχίες και μαρτύρια και έφτασε εδώ στην μητέρα Ελλάδα στον τόπο μας κουβαλώντας μονάχα ό,τι πιο άγιο και σεβαστό είχαν, τις εικόνες τους και τα Αγιοπότηρα τους και ήρθαν και ζούν μαζί μας χρόνια ως ένα σώμα μια ψυχή.

Μας ενώνουν η κοινή παράδοση και η κοινή πίστη στον Θεό. Το Μοναστήρι του Αγ. Ιωάννου Βαζελώνος στον τόπο μας είναι ένα μνημείο και μια ιερή θύμηση για τις αλησμόνητες πατρίδες μας. Και έφεραν μαζί τους όλη την φιλοπρόοδη δύναμη τους και ανάστησαν τα χωράφια και τους τόπους με τις καλλιέργειες και προόδευσαν.

Σεπτές οι μορφές των Ιεραρχών και των απλών ιερέων και μοναχών που στις δύσκολες ημέρες της Γερμανικής Κατοχής βοήθησαν την Πόλη μας και αντιστάθηκαν στον κατακτητή. Δεν μπορώ να μην μνημονεύσω το κοινωνικό έργο του αείμνηστου πατέρα Αυγουστίνο Καντιώτη που έθρεψε τον λαό της Κοζάνης μέσα στην πείνα και την ανέχεια που τον μάστιζε, φτάνοντας τα συσσίτια σε 8000 πιάτα την ημέρα, γιατί και οι σημερινές συνθήκες ανέχειας και φτώχειας θυμίζουν το έργο του και τις δικές μας υποχρεώσεις.

Ομως και στην μεταπολεμικη περίοδο η   Κοζάνη ευτυχησε να εχει κοντα της αξιους ποιμενες , όπως οι μακαριστοι Διονυσιος και Αποστολος , για να αναφερθω μονο σ΄αυτους που ειχα την τιμη να γνωρίσω.

 Όλοι αυτοί οι Κληρικοί της Εκκλησίας μας σήμερα σας υποδέχονται από ψηλά και χαίρονται που σας βλέπουν εδώ στον τόπο αυτό που διακόνησαν.

Στο πρόσωπό σας η τοπική μας κοινωνία βλέπει τον πατέρα της, βλέπει όλη την Ορθοδοξία, βλέπει  την ιστορία της, βλέπει όλο τον Ελληνισμό. Η Εκκλησία μας, το Πατριαρχείο μας στις δύσκολες ώρες, στην αιμορραγία του Έθνους μας στάθηκε δίπλα στον λαό με την μαρτυρία του λόγου της και το μαρτύριο του αίματός της, οι ιερείς μας, τα Μοναστήρια, οι νεομάρτυρές μας κράτησαν τούτο τον τόπο απροσκύνητο.

Ο τόπος τούτος, Παναγιώτατε, είναι ποτισμένος από Ελληνισμό και Χριστιανική Πίστη. Βλέπει κανείς το Μουσείο της Αιανής, να εκθέτει αρχαία ευρήματα του τόπου μας, που πραγματικά μιλούν για τις Ελληνικές μας ρίζες και την παράδοση τω Ελλήνων επί αιώνες . Το θαυμαστό είναι ότι ο Ελληνισμός σ’ αυτή την ιστορική και παραδοσιακή πόλη ,την ιστορική πρωτεύουσα του Δήμου μας ,παντρεύεται άριστα με τον Χριστιανισμό, όπου εκεί βρίσκει βυζαντινά εκκλησιαστικά μνημεία και Εκκλησιές και  βλέπει κανείς θαυμαστή την παρουσία του Θεού.

Όμως ο τόπος αυτός Παναγιώτατε είναι διπλά ευλογημένος . Το πλούσιο του έδαφος παράγει προϊόντα όπως ο κρόκος που τον έκαναν ξακουστό σ’ όλη την οικουμένη. Ενώ το πλούσιο υπέδαφος με τα μεγάλα κοιτάσματα λιγνίτη, στήριξαν και συνεχίζουν να στηρίζουν την ανάπτυξη της πατρίδας μας , καθιστώντας το Δήμο μας την ενεργειακή καρδιά της Ελλάδας.

Μια δραστηριότητα όμως που συνοδεύτηκε από σημαντικά περιβαλλοντικά προβλήματα, τη σύγχρονη μάστιγα του πλανήτη που τόσο σοφά ανέδειξε η Παναγιώτητά σας.

Σας καλωσορίζουμε όλοι οι Κοζανίτες, χαρούμενοι βλέποντας στα μάτια σας τον Πατέρα τους.

Σας καλωσορίζουν όλοι οι νέοι μας που προσβλέπουν σε σας για να πάρουν ελπίδα και φως Χριστού ,με την ελπίδα να βρουν  διέξοδο στο μέλλον τους.

 Σας καλωσορίζουμε στην πόλη μας. Είναι τώρα και δική σας πόλη, τόπος σας και σπιτικό σας.

Σας ευχαριστούμε για την παρουσία σας.

Να περάσετε καλά και ευλογημένα μαζί μας.

Ευχόμαστε ο Κύριος να σας κραταιώνει εν πνεύματι δυνάμεως και αγάπης πολλής.