Επιστροφή

Ένα άρθρο της προέδρου Δ.Σ. κας Τάσας Σιόμου -«Το Τυπικόν» της κ. Ελένης Γλύκατζη – Αρβελέρ

«Το Τυπικόν» της κ. Ελένης Γλύκατζη – Αρβελέρ
 
Δεν έχουν τύχη σήμερα οι εκδηλώσεις λόγου, εκτός κι αν φωτισμένοι άνθρωποι ανατρέψουν την ατυχία και γεμίσουν τις άδειες αίθουσες, επαναφέροντας το λόγο - σκέψη ως ευλογία κι ως αφύπνιση.
.
Τη δύναμη της σκέψης  της ακαδημαϊκού κ. Γλύκατζη, την κατάρτισή της, την πετυχημένη μάχη της στη φθορά του χρόνου, είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε στην πόλη μας, στις 31-01-2010, χάρη στην πρόσκληση του Τ.Ε.Ι. Κοζάνης για τον εορτασμό των Τριών Ιεραρχών και την ευγενική ανταπόκρισή της σε μέρη ξεχασμένα από το κέντρο.
Η κ. Πρύτανις  βασιζόμενη στο Βυζαντινό Τυπικό των προσφωνήσεων, επισήμανε τις απουσίες Εκκλησίας και Στρατού (παρότι υπήρχαν διακριτικές τους παρουσίες) κι εύλογα μας εμφύσησε αξιώσεις για το τυπικό της φιλοξενίας και το σεβασμό του.
.
Όμως δύο παρεμβάσεις της στο από τον Όμηρο ακόμα φιλόξενο καλωσόρισμα των φιλοξενούντων, στην προκειμένη περίπτωση του Προέδρου του ΤΕΙ, επέσπευσαν τις εξελίξεις κι αλλοίωσαν τις αρχές της φιλοξενίας, που δεν επιτρέπουν ο φιλοξενούμενος, οποιασδήποτε κοινωνικής ή πνευματικής τάξης κι αν είναι, να μεταλλάσσεται σε οικοδεσπότη.
Ήταν οι κινήσεις της μια απόδειξη σεμνότητας ή δυσφορίας σε ύμνους που η ίδια συνέθεσε σε μια γόνιμη πορεία ζωής;
Ήταν κέρδος χρόνου η φίμωση του Προέδρου ή απαξίωση στο τυπικό που η φιλοξενία επιβάλλει;
Ίσως ταιριάζουν περισσότερο οι τέτοιου είδους αντιδράσεις σε νέους ανυπόμονους από ζωτικότητα κι απειρία, αφού η νιότη τους προσδίδει χάρη κι η ζωή απονέμει συγχώρεση.
Ίσως ταιριάζουν σ’ οργισμένους από αδικία, αφού φέρνουν στο προσκήνιο τα δίκαια.
Αρκετοί στο αμφιθέατρο του ΤΕΙ βασιζόμενοι στο θέμα της πρόσκλησης «Παιδεία», θεωρήσαμε την εξαιρετική ιστορική αναδρομή καθιέρωσης του συνεορτασμού των Τριών Ιεραρχών ως ημέρας Γραμμάτων, ως ένα προοίμιο μιας διάλεξης που δεν ολοκληρώθηκε.
.
Η συνήθεια της ιστορικού να διαλέγεται με εκπροσώπους του κοινού, ως δημοκρατικό στοιχείο υπέρβασης του μονολόγου, ήταν μια ακόμα απόδειξη του πνευματικού της πλούτου, που όμως άφησε άγρυπνες τις προσδοκίες κι αναπάντητα τα ερωτηματικά μας: θα καλυτερέψουν σήμερα τα Γράμματα τον κόσμο;
 
Υ.Γ. Μέρες Αποκριάς σκέφτηκα πολύ, για να σκεφτώ δημόσια γι ανθρώπους που ο μύθος τους ταιριάζει.
 
 
                                                                                Τάσα Σιόμου