Επιστροφή

Γενναία απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κοζάνης για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.

Ομόφωνα αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης να παραιτηθεί από την διεκδίκηση συγκεκριμένης έκτασης όπου θα χωροθετηθεί το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας  που εδώ και πολλά χρόνια διεκδικεί έναντι του Δημοσίου, ευελπιστώντας στην επίσπευση των διαδικασιών για την προώθηση του μείζονος αυτού ζητήματος, το οποίο αναμένεται να αλλάξει άρδην το αναπτυξιακό τοπίο του τόπου.

«5 χρόνια χαμένα για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας,
5 χρόνια πλήρους απραξίας, μας αναγκάζουν να προβούμε στη γενναία απόφαση για παραίτηση του Δήμου Κοζάνης έναντι του Δημοσίου, από τη διεκδίκηση συγκεκριμένης έκτασης.
Μοναδικός στόχος, να προχωρήσουν όσο το δυνατόν ταχύτερα οι διαδικασίες για το Πανεπιστήμιο.
Αυτό θα ζητήσουμε από όλους τους εμπλεκομένους γιατί πιστεύουμε απόλυτα ότι το Πανεπιστήμιο θα αποτελέσει βασικό πυλώνα ανάπτυξης για τον τόπο μας και ήδη έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος» δήλωσε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 19ης Νοέμβρη.
«Ούτε ένα βήμα στο ιδιοκτησιακό. Ούτε μια πέτρα δε μπήκε για έργο του Πανεπιστημίου» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Κοζάνης κάνοντας στη συνέχεια λόγο για το ιστορικό της υπόθεσης.

«Ο φάκελος για την παραχώρηση των δημοσιων εκτάσεων στάλθηκε στο Υπουργείο Γεωργίας 11 Οκτωβρίου του 2004. Επέστρεψε στις 30 Σεπτεμβρίου του 2009, χωρίς να γίνει η παραμικρή ενέργεια.


 Βιώνουμε μια εποχή, όπου τόσο η Κοζάνη όσο και η ευρύτερη περιοχή υφίστανται έντονη οικονομική και κοινωνική κρίση.
Η αποβιομηχάνιση, η μείωση προσωπικού της ΔΕΗ, η συρρίκνωση των ΤΕΙ, και μια σειρά άλλων αρνητικών εξελίξεων, δεν επιτρέπουν εφησυχασμό. Για όλα τα παραπάνω η ταχεία ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, είναι απολύτως αναγκαία.

 Για αυτό ζητώ από το Δημοτικό Συμβούλιο να αποφασίσει ομόφωνα για γενναία παραίτηση διεκδίκησης της συγκεκριμένης έκτασης, στέλνοντας το μήνυμα ότι σχεδόν πάντα στα μεγάλα ζητήματα, το Δημοτικό μας Συμβούλιο είχε την ποιότητα και τη συναίσθηση της ευθύνης, να ομοφωνεί για τη διεκδίκηση των συμφερόντων του Δήμου και της ευρύτερης περιοχής κατ’ επέκταση» τόνισε κλείνοντας την τοποθέτηση του ο Δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας.

Στο ίδιο μήκος κύματος τοποθετήθηκαν τόσο ο Νομάρχης Κοζάνης Γιώργος Δακής όσο και ο εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Μάκης Μπελιάς, οι οποίοι ήταν παρόντες στη Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, αποδεικνύοντας έμπρακτα ότι στις μεγάλες διεκδικήσεις «η ισχύς εν τη ενώσει» αποτελεί μονόδρομο.

 Ήττα στην υπόθεση του Πανεπιστημίου επίσης αποτελεί και το γεγονός της διάσπασης της Πολυτεχνικής Σχολής, με τη χωροθέτηση του Τμήματος Αρχιτεκτόνων στην Καστοριά.