Επιστροφή

Λάζαρος Μαλούτας: «Καμία λιγνιτική μονάδα δεν πρέπει να κλείσει μέχρι να δοθούν εχέγγυα για την περιοχή.»

 
Απόσπασμα ομιλίας του Δημάρχου Κοζάνης, Λάζαρου Μαλούτα:
«Ας μου επιτραπεί να κάνω μια ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα της  απολιγνιτοποίησης που εξαγγέλθηκε από την Κυβέρνηση.
Επισημαίνω ότι το ζήτημα της πληθυσμιακής και οικονομικής συρρίκνωσης της περιοχής, σαν συνέπεια του περιορισμού της ενεργειακής δραστηριότητας και την παντελή απουσία αναπτυξιακών πρωτοβουλιών ήταν το κυρίαρχο ζήτημα που ανέδειξα προεκλογικά, έχοντας υπόψη μου τον ενεργειακό σχεδιασμό της τότε Κυβέρνησης που προέβλεπε τη λειτουργία μόνο της 5ης μονάδας του ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου μετά το 2030.
Ήδη οι εξαγγελίες της νέας Κυβέρνησης για πλήρη απολιγνιτοποίηση έως το 2028, ήρθαν να χτυπήσουν την περιοχή μας σαν τσουνάμι. Και μιλάμε για μια περιοχή που κατέχει εδώ και χρόνια την πρωτιά στην ανεργία.
Που βρισκόμαστε λοιπόν σήμερα τον Γενάρη του 2020, και με ήδη ολοκληρωμένο τον Ενεργειακό Σχεδιασμό, που υποβλήθηκε στην ΕΕ για έγκριση και με το Bussines Plan της ΔΕΗ ήδη ανακοινωμένο δημόσια?
Και οι 7 λιγνιτικές μονάδες που σήμερα λειτουργούν στην περιοχή, στα όρια του Δήμου μας, σταματούν την λειτουργία τους οριστικά έως το 2023.
 
Η υλοποίηση αυτού του σχεδιασμού συνεπάγεται την απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας αλλά και την παύση τροφοδοσίας της Τ/Θ με θερμική ενέργεια με σημαντικό οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος για τους κατοίκους.
 
Από κυβερνητικής πλευράς έχει συσταθεί διυπουργική επιτροπή η οποία θα ολοκληρώσει την εκπόνηση master plan  για την περιοχή έως τον Ιούνιο.
Το χρηματοδοτικό πλαίσιο για το master plan προβλέπει μόλις 300 εκ. νέους πόρους από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης για όλη την Ελλάδα, όλα τα άλλα είναι δάνεια, όπως ανακοινώθηκε από τον αρμόδιο υπουργό ή πόροι δεδομένοι σήμερα.
 
Που οδηγούν λοιπόν όλα αυτά τα δεδομένα
 
Αναμφίβολα στη φτωχοποίηση και ερημοποίηση της περιοχής μας, καθώς είναι αδύνατο μέσα στο ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο των 3,5 ετών να υλοποιηθούν μεγάλα έργα που θα αλλάξουν την πορεία της οικονομίας της περιοχής, θα υποκαταστήσουν τις χιλιάδες χαμένες θέσεων εργασίας, θα εξασφαλίσουν την λειτουργία της Τ/Θ.
Εμείς, από την πλευρά μας είμαστε  έτοιμοι να προτείνουμε νέα καινοτόμα έργα για χρηματοδότηση. Σύντομα θα παρουσιάσουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο ολοκληρωμένη πρόταση για το μέλλον του Δήμου μας, το οποίο στη συνέχεια θα κατατεθεί στα αρμόδια για τη λήψη αποφάσεων Κυβερνητικά Όργανα. Εργαζόμαστε συστηματικά πάνω σε αυτό.
Επειδή όμως τα ασφυκτικά χρονικά πλαίσια που τίθενται στέκονται σαν λαιμητόμος πάνω από την περιοχή μας, μία είναι η διέξοδος.
Δεν πρέπει να χαθεί καμία θέση εργασίας, μέχρι να διασφαλιστεί η δημιουργία νέων, και οπωσδήποτε πριν επέλθει η παύση της λιγνιτικής δραστηριότητας.
Και βέβαια δεν πρέπει να παύσει η λειτουργία  των μονάδων 3,4,5 του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, μέχρι να διασφαλιστεί η τροφοδοσία  της Τ/Θ με άλλο τρόπο.
 Καμία λιγνιτική μονάδα δεν πρέπει να κλείσει μέχρι να δοθούν εχέγγυα για την περιοχή. 
Αυτές είναι οι διεκδικήσεις μας από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αυτές διασφαλίζουν το μέλλον του 2020 και μόνον.».