Επιστροφή

ΜΕ ΦΑΝΟΥΣ, ΣΚΩΠΤΙΚΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΚΑΙ ΜΑΖΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΟΖΑΝΙΤΙΚΗΣ ΑΠΟΚΡΙΑΣ

Με τη μεγαλειώδη παρέλαση των αρμάτων και των μεταμφιεσμένων, καθώς και το άναμμα  των φανών σε όλες τις γειτονιές, ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις της Κοζανίτικης Αποκριάς που διοργάνωσε ο Δήμος Κοζάνης για τη φετινή χρονιά.  

Οι Φανοί, οι μασκαράδες, οι λαϊκοί οργανοπαίκτες και οι μπάντες στους δρόμους, το κρασί, τα κιχιά και τα κεράσματα, η έντονη σκωπτική διάθεση και η καθολική συμμετοχή των ντόπιων στα πολιτιστικά δρώμενα, ήταν τα χαρακτηριστικά των αποκριάτικων ημερών στην Κοζάνη για ακόμη μια χρονιά.

Χάρη σε αυτά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, την αγάπη και το μεράκι για την διατήρηση  και τη συνέχιση μιας μακρόχρονης παράδοσης, η Κοζανίτικη Αποκριά αποτέλεσε και φέτος αγαπημένο προορισμό για χιλιάδες επισκέπτες, που κατέφτασαν στην πόλη τις ημέρες της Αποκριάς  και έζησαν από κοντά το ξέφρενο γλέντι παρά την δύσκολη οικονομική συγκυρία.

Το αναλλοίωτο έθιμο των φανών, ενός γνήσιου, λαϊκού εθίμου που στηρίζεται στην αυτενέργεια και την αυθόρμητη συμμετοχή, που είναι η κινητήρια δύναμη για το ζωντάνεμα της γειτονιάς, τη σύσφιξη των διαπροσωπικών σχέσεων, την κοινωνική συνοχή και αποτελεί τελικά την απάντηση και την αντίσταση στην παγκόσμια πολιτισμική ομοιομορφία, μαζί με το μεράκι των ντόπιων για τη συνέχιση της παράδοσης εκατοντάδων χρόνων, αποτέλεσαν την κινητήριο δύναμη για μία Αποκριά πιο «δυνατή» από όλες. Μια αποκριά που μας έφερε όλους κοντά, χωρίς φανφάρες και τυμπανοκρουσίες αλλά με κέφι και διάθεση για ζωή και συμμετοχή στα δρώμενα.