Επιστροφή

Ο Δήμος Κοζάνης καταδικάζει την έμφυλη βία

 
Από την εμβληματική Κοβεντάρειο Δημοτική Βιβλιοθήκη, ο Δήμος Κοζάνης έριξε φως στην πιο ακραία μορφή έμφυλης βίας, τη ΓΥΝΑΙΚΟΚΤΟΝΙΑ, στις 8 Μαρτίου, Ημέρα της Γυναίκας.
Σε μία συνεργασία  με την ΚΕΔΕ και άλλες 29 πόλεις της Ελλάδας, ο Δήμος Κοζάνης, έστειλε το δικό του μήνυμα για τις 17 γυναίκες, θύματα της έμφυλης βίας το 2021,  φωταγωγώντας το δικό του «μνημείο», το οποίο έχει δημιουργηθεί μετά από πρωτοβουλία του κινήματος για την πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης βίας «STRONG ME». 
Το δικό του μήνυμα έστειλε ο δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας, υπογραμμίζοντας «Λέμε ΟΧΙ στη βία κατά των γυναικών, καταδικάζουμε την έμφυλη βία και σε άμεση συνεργασία με τις κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου, τον ξενώνα κακοποιημένων γυναικών και το συμβουλευτικό κέντρο, υλοποιούμε το Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα που ψηφίσαμε ομόφωνα στο Δημοτικό Συμβούλιο. (…) Το μυαλό μας σήμερα, είναι  στη γυναίκα που καλείται να σταθεί όρθια σε συνθήκες πολέμου στη γειτονική Ουκρανία, τη σύζυγο που βλέπει την οικογένειά της να χωρίζεται, τη μάνα που βιώνει στα μάτια των παιδιών της το φόβο και την αβεβαιότητα».
Με τη σειρά της  η πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας Κοζάνης και αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και Μελετών, Νούλα Τουμπουλίδου, επεσήμανε «Ο Δήμος Κοζάνης στηρίζει την καμπάνια του «Strong me», ώστε ο όρος γυναικοκτονία να λάβει κάποια στιγμή και νομική αξία. Ακούσαμε στην αίθουσα το μουσικό κομμάτι «Πόλεμος» και δεν μπορεί κανείς σήμερα να μη στρέψει το βλέμμα και τη σκέψη του στη γυναίκα της Ουκρανίας, που δίνει τη δική της μάχη απέναντι στη βία και τον φόβο. (…) Στο Δήμο Κοζάνης, οι πολιτικές ισότητας αποτελούν μια συνειδητή επιλογή. Είμαστε εδώ θέλοντας να τις υλοποιήσουμε, να υπηρετήσουμε τον θεσμικό μας ρόλο και να βάλουμε ένα λιθαράκι, ώστε οι επόμενες γενιές να δουν αυτό που θεωρείται αυτονόητο να γίνεται πράξη». 
 Συμπαραστάτης στην πρωτοβουλία και η τοπική κοινωνία:  17 καλλιτέχνες του Συλλόγου Εικαστικών Κοζάνης, 17 μουσικοί του Δημοτικού Ωδείου Κοζάνης, 17 αθλητικοί Σύλλογοι, όσες δηλαδή και οι δολοφονημένες γυναίκες - θύματα της έμφυλης βίας το 2021, διατράνωσαν το μήνυμα για τη βία κατά των γυναικών. 
Στη διάρκεια της εκδήλωσης ακούστηκε το μουσικό κομμάτι «Πόλεμος», όπως και το τραγούδι της Ελένης Πέτα «Κουρασμένες Γυναίκες»  θυμίζοντας σε όλους τη γυναίκα της Ουκρανίας, που βιώνει σήμερα τη βία και το φόβο.
Τη δράση υποστήριξαν ο Δήμος Κοζάνης,  η Δημοτική Επιτροπή Ισότητας Κοζάνης και ο Ξενώνας Φιλοξενίας Κακοποιημένων Γυναικών Δήμου Κοζάνης.