Επιστροφή

ΟΑΠΝ: 1η Γιορτή Πολυγλωσσίας του Δήμου Κοζάνης

Σε λίγες μέρες θα έχουμε την τιμή και τη χαρά να φιλοξενήσουμε για πρώτη φορά στην πόλη μας την 1η Γιορτή Πολυγλωσσίας. Οι τριήμερες εκδηλώσεις της Γιορτής θα πραγματοποιηθούν στις 12, 13 και 14 Ιουνίου από τον Οργανισμό Αθλητισμού-Πολιτισμού και Νεολαίας του Δήμου Κοζάνης και θα είναι αφιερωμένες στις γλώσσες, στις διαλέκτους και στα γλωσσικά ιδιώματα όχι μόνο του Δήμου μας και των Βαλκανίων γενικότερα, αλλά και της Ευρώπης και της Ασίας, σε σχέση πάντα με όσους κατοικούν σ’ αυτήν εδώ τη γωνιά της γης σε μόνιμη ή προσωρινή βάση. Η συγκεκριμένη Γιορτή αποτελεί συνέχεια και κορύφωση των τριών Καφέ Πολυγλωσσίας όπως και του σεμιναρίου διαπολιτισμικής εκπαίδευσης, τα οποία ξεκίνησαν με πρωτοβουλία του ΟΑΠΝ τον Νοέμβριο του 2014 και διήρκησαν έως και το Μάιο του 2015.


Η 1η Γιορτή Πολυγλωσσίας προσκαλεί ουσιαστικά, τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, αλλά και όλους τους κατοίκους του Δήμου Κοζάνης , από κοινού τους νέους και τους μεγαλύτερους να ανακαλύψουν την ποικιλία και τον πολυπολιτισμικό πλούτο των γλωσσών, τόσο του Δήμου μας όσο και κοντινότερων ή μακρινότερων χωρών και περιοχών, να συμμετέχουν σε θεατρικές και μουσικές πολυγλωσσικές παραστάσεις και σε πολυγλωσσικά εργαστήρια, να παρακολουθήσουν εκπαιδευτικά σχέδια δράσης, ερευνητικά προγράμματα, στρογγυλές τράπεζες και βιωματικές δραστηριότητες πολιτισμικού και γλωσσικού χαρακτήρα, να πάρουν το λόγο σε παρουσιάσεις γλωσσών, σε φιλικές και αυθόρμητες συζητήσεις.


Ειδικότερα, οι μαθητές των Νηπιαγωγείων, των Δημοτικών και των Γυμνασίων της περιοχής μας, θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν και να συμμετέχουν σε δρώμενα, θεατρικές και μουσικές παραστάσεις συνομηλίκων τους, σε μεγάλη ποικιλία παραδοσιακών και πολυγλωσσικών παιχνιδιών. Πρόκειται για τους 3 βιωματικούς άξονες διαπολιτισμικών και πολυγλωσσικών δράσεων, οι οποίοι θα αναπτυχθούν από την την Παρασκευή το πρωί στις 12 Ιουνίου και θα ολοκληρωθούν το Σάββατο το μεσημέρι στις 13 Ιουνίου σε συγκεκριμένους σχολικούς χώρους.


Επιπλέον, οι πολίτες θα παρακολουθήσουν παράλληλες δράσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν πολυγλωσσικά παραμύθια, προβολές ταινιών μικρού μήκους από εκπαιδευτικούς της περιοχής μας, φωτογραφικά οδοιπορικά στα Βαλκάνια, δράσεις καλλιγραφίας, εισηγήσεις για τη Διαπολιτισμική Εκπαίδευση, για την τέχνη της σκιτσογραφίας και για τις εξειδικευμένες χρήσεις των ξένων γλωσσών. Όλα αυτά θα υλοποιηθούν από καταξιωμένους επιστήμονες τους οποίους θα έχουμε την τιμή να φιλοξενήσουμε στην πόλη μας όλο το τριήμερο.


Γενικά, οι πολίτες του Δήμου μας, Νεολαίοι και μη, θα’ χουν ακόμα τη δυνατότητα για τρεις ολόκληρες μέρες να παρακολουθήσουν πλήθος μουσικοχορευτικών εκδηλώσεων από τοπικά και σχήματα του εξωτερικού, προερχόμενα από το Μουσικό Σχολείο Σιάτιστας, από το Δημοτικό μας Ωδείο, από τους Πολιτιστικούς μας Συλλόγους, από χώρες όπως η Τουρκία, Αρμενία, Σερβία, Αλβανία, Fyrom, Ουκρανία. Μία μεγάλη ποικιλία ηχοχρωμάτων, ρυθμών και γλωσσών θα αγκαλιάσει το κοινό της Κοζάνης.


Ολοκληρώνοντας, η Γιορτή της Πολυγλωσσίας σε συνδυασμό με το Πρόγραμμα «Γεύσεις Ελλήνων Εκλεκτές» που τοπικά συντονίζεται από την ΑΝΚΟ, θα παρουσιάσουν την Κυριακή στις 14 Ιουνίου, το απόγευμα, μία μεγάλη προβολή των τοπικών μας προϊόντων ΠΟΠ και μη από την περιοχή του Τσιαρτσιαμπά. Στα πλαίσια αυτής της συνεργασίας διοργανώνεται ένα φεστιβάλ γευσιγνωσίας από τις γυναίκες των Πολιτιστικών Συλλόγων Κρόκου, Άνω –Κώμης και Κάτω-Κώμης.


Την εκδήλωση αγκαλιάζουν συνολικά 60 φορείς, ανάμεσα στους οποίους πολιτιστικοί, μορφωτικοί και εκπαιδευτικοί φορείς της πόλης και της περιοχής μας, ξένα Ινστιτούτα, σχολεία, μη κυβερνητικές οργανώσεις, μεμονωμένοι πολίτες και ειδικοί επιστήμονες, πολιτιστικές αντιπροσωπείες και προξενικές αρχές των Βαλκανίων και της ευρύτερης περιοχής. Θα παρουσιαστούν συνολικά 45 διαφορετικές δράσεις.


Καλούμε όλους τους πολίτες του Δήμου μας να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις, πολλές από τις οποίες θα είναι πρωτόγνωρες.


Διαβάστε το πρόγραμμα κάνοντας κλικ εδώ!