Επιστροφή

Tο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κοζάνης θα παρουσιάσει την Πέμπτη 24 και Παρασκευή 25 Ιουνίου 2010 την κλασική κωμωδία του Δημητρίου Βυζάντιου «ΒΑΒΥΛΩΝΙΑ».

«Η ΒΑΒΥΛΩΝΙΑ»
του
Δημητρίου ΒυζάντιουΗ «ΒΑΒΥΛΩΝΙΑ», η κλασική κωμωδία του Δημητρίου Βυζάντιου, είναι το έργο που θα παρουσιάσει και την Καλοκαιρινή περίοδο το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κοζάνης. Πρόκειται για επανάληψη της παράστασης του χειμώνα, προσαρμοσμένης όμως σε ανοιχτούς χώρους.
Οι παραστάσεις θα δοθούν την Πέμπτη 24 και Παρασκευή 25 Ιουνίου
στις 9.30 το βράδυ
στο Υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο Κοζάνης

Φέτος η περιοδεία θα επικεντρωθεί στην περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας. Θα δοθούν παραστάσεις στην Πτολεμαίδα, στα Σέρβια, στο Βελβεντό, στη Σιάτιστα, στα Γρεβενά, στη Καστοριά και σε άλλες πόλεις.

Το έργο διαδραματίζεται τον Οκτώβριο του 1827, λίγο μετά τη ήττα του Ιμπραήμ πασά στη Ναυμαχία του Ναυαρίνου. Στο Ναύπλιο, σε μια λοκάντα, μαζεύονται τυχαία Έλληνες με διαφορετικές τοπικές καταγωγές, μιλώντας ο καθένας τη δική του ντοπιολαλιά. Τα νέα της απελευθέρωσης έχουν φτάσει κι έτσι όλοι αποφασίζουν να κάνουν ένα γλέντι στη λοκάντα. Οι δυσκολίες συνεννόησης δημιουργούν πολλές ευτράπελες καταστάσεις, αλλά το αποκορύφωμα είναι η σύγκρουση του Αρβανίτη με τον Κρητικό και ο τραυματισμός του τελευταίου. Από εκεί και πέρα αναλαμβάνει ο Ζακυνθινός αστυνόμος. Η ασυνεννοησία συνεχίζεται και στις ανακρίσεις…
Το έργο βασίζεται σε μιαν αντίφαση. Από τη μια οι συνδαιτυμόνες ενώνονται από τα χαρμόσυνα νέα της απελευθέρωσης και επιθυμούν να εκφράσουν τον ενθουσιασμό τους. Από την άλλη η «ασυνεννοησία» τους δημιουργεί δυσκολίες στο να το καταφέρουν. Όλα συμβαίνουν σε μια μέρα. Από το μεσημέρι μέχρι αργά το απόγευμα. Και η παράσταση προσπαθεί να θυμηθεί εκείνη τη μέρα, κάπου στα στενά του Ναυπλίου. Μια μέρα που ξεχάστηκε. Προσπαθεί να θυμηθεί και τους αληθινούς ανθρώπους που την έζησαν… Και που τώρα κανείς δεν τους θυμάται. Η παράσταση δεν βασίζεται σε συμβολισμούς και προτροπές. Απλά αναβιώνει ένα ασήμαντο και ξεχασμένο περιστατικό.Οι συντελεστές της παράστασης :
Σκηνοθεσία & Δραματουργική επιμέλεια : Γιάννης Καραχισαρίδης
Σκηνικά & Κοστούμια : Ιωάννα Στεφανοπούλου
Επιμέλεια ήχων & jingles : Γιάννης Μπαντιάνης
Διδασκαλία παραδοσιακών χορών : Φωτεινή Καρανάτσιου
Φωτισμοί : Σάκης Παπαδόπουλος
Βοηθός σκηνοθέτη : Εύη Παπαμάρκου

Οι ηθοποιοί (με σειρά εμφάνισης)
Ανατολίτης : Γιώργος Κοντορίκος
Ξενοδόχος Χιώτης : Τάκης Συνδουκάς
Μωραΐτης : Γιάννης Καντελέρ
Κύπριος : Σωφρόνης Ευθυμιάδης
Χιώτης : Κώστας Ιωαννίδης
Λογιώτατος : Νίκος Κέφαλος
Αρβανίτης : Μάκης Δαβιδόπουλος
Κρητικός : Κώστας Καρανάτσιος
Αστυνόμος Επτανήσιος : Γιώτης Βασιλειάδης
Γραμματεύς της Αστυνομίας : Βαγγέλης Τζημόπουλος
Στρατιώτης της Αστυνομίας : Γιώργος Παφίλης

Τιμή εσιτηρίων
Γενική είσοδος: 15 €
Τιμή εισιτηρίου προπώλησης: 12 €

Ισχύουν εισιτήρια του Ο.Γ.Α.

Πληροφορίες και προπώληση εισιτηρίων: από Πέμπτη 17 Ιουνίου, στα γραφεία του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κοζάνης, στην «Αίθουσα Τέχνης» (στον ημιώροφο), τηλ. 24610-24062.