Μετάβαση στο περιεχόμενο
kozani
Επιστροφή

«Μένουμε Σπίτι, αλλά δεν Μένουμε Σιωπηλές»

 


Η φετινή 8Η Μάρτη, Παγκόσμια Ημέρα για τα δικαιώματα των Γυναικών, βρήκε τον κόσμο εν μέσω μίας υγειονομικής και κοινωνικής κρίσης κατά τη διάρκεια της οποίας εντείνονται αλλά και ταυτόχρονα αναδεικνύονται οι διακρίσεις εις βάρος των γυναικών. Η καμπάνια «Μένουμε Σπίτι, αλλά δεν Μένουμε Σιωπηλές» της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων στον καιρό της εκδήλωσης της πανδημίας COVID-19 ακούγεται πιο επίκαιρη και εύστοχη από ποτέ καθ’ ότι τώρα τα νούμερα ζωντανεύουν και παίρνουν νέα διάσταση ως μέρος του δημόσιου διαλόγου. 
Ο Δήμος Κοζάνης και ο Ξενώνας Φιλοξενίας Κακοποιημένων Γυναικών που λειτουργεί υπό την ευθύνη του στηρίζει το μήνυμα για μηδενική ανοχή σε κάθε μορφή βίας και ενημερώνει για τις παρεχόμενες υπηρεσίες του τις γυναίκες που υφίστανται βία, όπως αυτές παρουσιάζονται και στο πλαίσιο της 1ης  Ετήσιας Έκθεσης για τη Βία κατά των γυναικών. Η 1η Ετήσια Έκθεση για τη Βία κατά των γυναικών της Γενικής Γραμματείας περιλαμβάνει μια ολοκληρωμένη παρουσίαση του φαινομένου της βίας κατά των γυναικών και αποτύπωσης των δράσεων που υλοποιούνται σε θεσμικό επίπεδο για την πρόληψη, καταπολέμηση και εξάλειψη του φαινομένου αυτού. Ενδεικτικά, στατιστικά στοιχεία για την περίοδο 1η Νοεμβρίου 2019 έως 31 Οκτωβρίου 2020 είναι: από τα Συμβουλευτικά Κέντρα του δικτύου σε όλη την Ελλάδα εξυπηρετήθηκαν συνολικά 4.872 γυναίκες θύματα βίας και πολλαπλών διακρίσεων, καθώς και τρίτα πρόσωπα εκ των οποίων το μεγαλύτερο ποσοστό έλαβε ψυχολογική και νομική στήριξη, καθώς και χρήσιμη πληροφόρηση και ενημέρωση για τα δικαιώματά του, στους Ξενώνες Φιλοξενίας του δικτύου φιλοξενήθηκαν συνολικά 269 γυναίκες και 270 παιδιά εκ των οποίων το μεγαλύτερο ποσοστό αφορούσε αίτημα για συνεχιζόμενη φιλοξενία και ψυχολογική και κοινωνική στήριξη, με την Κοζάνη να καλύπτει το 3,2%. Η επικρατέστερη μορφή βίας που καταγράφεται και για τα δύο είδη δομών είναι η ενδοοικογενειακή βία με επικρατέστερη σχέση θύματος-θύτη τη συζυγική και συντροφική. Επιπλέον, οι δείκτες του Παρατηρητηρίου Ισότητας καταγράφουν ως προς τον ετήσιο αριθμό γυναικών θυμάτων συντροφικής βίας αύξηση της τάξης 156% για το διάστημα 2012-2019, όπως και αντίστοιχη αύξηση ως προς τον ετήσιο αριθμό καταγγελλόμενων εγκλημάτων ενδοοικογενειακής βίας.

Μη μένεις, λοιπόν, σιωπηλή και μίλα στα τηλέφωνα:
2461049672 Συμβουλευτικό Κέντρο Κοζάνης, εργάσιμες ημέρες 08:00-16:00
2461029497 Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής Δήμου Κοζάνης, εργάσιμες ημέρες 08:00-16:00
15900 Τηλεφωνική Γραμμή SOS, 24ώρη λειτουργία, 365 ημέρες το χρόνο

Ο Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών Δήμου Κοζάνης συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Δυτικής Μακεδονίας 2014-2020 και ανήκει στο Δίκτυο Δομών της Γενικής Γραμματείας που περιλαμβάνει 42 Συμβουλευτικά Κέντρα, 20 Ξενώνες και την 24ωρη Γραμμή SOS 15900.