Μετάβαση στο περιεχόμενο
kozani
Επιστροφή

Αναβαθμίζεται το Εμπορικό Κέντρο της Κοζάνης - Εγκρίθηκε προς ένταξη

Αναβαθμίζεται το Εμπορικό Κέντρο της Κοζάνης -  Εγκρίθηκε προς ένταξη με υψηλή βαθμολογία η πρόταση του Δήμου Κοζάνης και του Εμπορικού Συλλόγου για το Open Mall

Στη 13η θέση (με 56 να προτείνονται για έγκριση) από τις συνολικά 89 προτάσεις πόλεων αξιολογήθηκε η κοινή πρόταση Δήμου Κοζάνης και Εμπορικού Συλλόγου για συμμετοχή στο ανταγωνιστικό χρηματοδοτικό πρόγραμμα OPENMALL (Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου) του ΕΠΑνΕΚ.

 Μια πρόταση αναπτυξιακού χαρακτήρα, που θα δώσει την ευκαιρία να επενδυθούν περίπου 1,9εκ. ευρώ στην Κοζάνη, με μηδενική χρήση ίδιων κεφαλαίων του Δήμου ή των ιδιοκτητών εμπορικών καταστημάτων, ώστε να αναδειχτεί η αγορά του εμπορικού  κέντρου δίνοντας μια μοναδική ταυτότητα, η οποία θα ενισχύσει την ελκυστικότητα της περιοχής και την εμπορικότητα της.

 «Είμαι πολύ περήφανος που η συνεργασία μας με τον Εμπορικό Σύλλογο Κοζάνης αποδίδει για μια ακόμη φορά καρπούς. Και μάλιστα με μια πρόταση που απέσπασε υψηλότατη βαθμολογία  σε ένα ανταγωνιστικό πρόγραμμα, με δεκάδες συμμετοχές Ελληνικών πόλεων. Θέλω να ευχαριστήσω και να συγχαρώ τη διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου και τους συμμετέχοντες επιχειρηματίες και ιδιοκτήτες ακινήτων, που πίστεψαν σε αυτή την προσπάθεια, την Τεχνική Υπηρεσία και το Γραφείο Προγραμματισμό του Δήμου και είμαι σίγουρος ότι το τελικό αποτέλεσμα θα μας δικαιώσει όλους» δήλωσε ο Δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης.

Το έργο  αφορά στην υλοποίηση στοχευμένων παρεμβάσεων αναβάθμισης της λειτουργικότητας και αισθητικής τμήματος της εμπορικής περιοχής της πόλης καθώς και παρεμβάσεων στην  οργάνωση της οικονομικής δραστηριότητας που αναπτύσσεται εντός της περιοχής αυτής, με υιοθέτηση και χρήση έξυπνων εφαρμογών.

Τι περιλαμβάνει η παρέμβαση:

Α) κατηγορίες ενεργειών που υλοποιεί ο Δήμος και

Β) κατηγορίες ενεργειών που υλοποιεί ο Εμπορικός Σύλλογος.

 

Δήμος Κοζάνης

- «Αναβάθμιση του Δημόσιου Χώρου»: Δαπάνες εκσυγχρονισμού υποδομών

•    αναβάθμιση της οδού Π. Μελά και Τσιμινάκη με χρήση ψυχρών υλικών, ανακατασκευή στρώσεων οδοστρωσίας με επίστρωση τεχνητού κυβόλιθου Δαπάνες αισθητικής αναβάθμισης

•    φωτισμός μνημείων για ανάδειξη όψης

•    τοποθέτηση μουσαμά στις όψεις εγκαταλελειμμένων κτιρίων •    βαψίματα στην πλατεία 28ης Οκτωβρίου

•    φυτεύσεις δεντροστοιχιών

•    αναβάθμιση οδοφωτισμού

•    αναβάθμιση χώρων στάθμευσης με οριοθέτησή τους

•    προμήθεια και εγκατάσταση αστικού εξοπλισμού κατασκευασμένου με φιλικά προς το περιβάλλον υλικά: καθιστικά, κάδοι απορριμάτων Δαπάνες βελτίωσης προσβασιμότητας

•    προμήθεια mini bus τελευταίας τεχνολογίας που συμβάλλουν στη μείωση των εκπομπών CO2 και αέριων ρύπων, χωρίς αντίτιμο

•   «Προμήθεια και εγκατάσταση συστημάτων έξυπνης πόλης»:

•    σύστημα παροχής ασύρματης πρόσβασης στο διαδίκτυο (free wifi για τους επισκέπτες), •    σύστημα προώθησης και προβολής των καταστημάτων του ΑΚΕ Δήμου Κοζάνης με οθόνες εξωτερικού χώρου και σύστημα διαχείρισης περιεχομένου

•   «Προμήθεια και εγκατάσταση συστημάτων έξυπνης βιώσιμης κινητικότητας»:

•    σύστημα έξυπνης στάθμευσης στην περιοχή παρέμβασης, για την πληροφόρηση του κοινού για τις διαθέσιμες θέσεις στάθμευσης

•    σύστημα έξυπνων διαβάσεων επί της οδού Π. Μελά για την βελτίωση της κινητικότητας των πεζών προς την περιοχή παρέμβασης

 

ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ

 «Ανάδειξη ταυτότητας εμπορικής περιοχής»

-    Επένδυση όψεων με corten πάχους 2mm, με και χωρίς διάτρηση

-    Επένδυση όψεων με πατητή τσιμεντοκονία

-    Τοποθέτηση ηλεκτροκίνητων τεντών σε μέσο μήκος 2μ. μπροστά από τα καταστήματα, που έχουν πλάτος 4μ.

-    Τοποθέτηση επιγραφής από γράμματα μεταλλικά γαλβανιζέ με σόκορο και ποδαράκι - κρυφού φωτισμού (προμήθεια επιγραφής και φωτιστικού που θα την φωτίσει)

«Προβολή και προώθηση της εμπορικής περιοχής»

-    Δημιουργία Εικόνας ΚΑΙ Εμπορικού Σήματος για το Εμπορικό Κέντρο ΚΑΙ την Πόλη

-    Προώθηση και Διάθεση στην Αγορά του Προϊόντος «Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου» -   

Το Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου αναμένεται να συμβάλλει σημαντικά στην ανάδειξη της ταυτότητας της εμπορικής περιοχής καθώς και στην προβολή και προώθησή της. Στα αναμενόμενα οφέλη θα πρέπει να συμπεριληφθούν οι αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις που βελτιώνουν το δημόσιο χώρο και την υποδομή του Δήμου και οδηγούν σε γενικότερη αναβάθμιση της πόλης.

Ο μετασχηματισμός της εμπορικής περιοχής της πόλης σε ένα Έξυπνο Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου (Smart City Open Mall) καθώς και η υλοποίηση στοχευμένων δράσεων για την ενημέρωση των επισκεπτών/πελατών αναμένεται να αποτελέσουν έναν επιπλέον πόλο έλξης που θα αυξήσει τη ροή επισκεπτών στο Δήμο καθώς και να προσελκύσουν νέους «πελάτες - αγοραστές» ενισχύοντας τη βιωσιμότητα της τοπικής αγοράς.

 Έτσι δημιουργούνται ευνοϊκές συνθήκες που θα ενθαρρύνουν την ίδρυση νέων επιχειρήσεων και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

 Τέλος μέσω της υλοποίησης της Πράξης βάσει των Μνημονίων και Συμφωνητικών Συνεργασίας προάγεται η συνεργασία και ενισχύεται η επικοινωνία και αλληλεπίδραση μεταξύ των τοπικών φορέων.

 

ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΠΡΑΞΗΣ

Η υλοποίηση του Ανοικτού Κέντρου Εμπορίου του Δήμου εμπεριέχει καινοτομικά στοιχεία τα οποία εντοπίζονται στην εισαγωγή των συστημάτων και εφαρμογών «έξυπνης πόλης». Ειδικότερα περιλαμβάνονται: -            Δίκτυο Ασύρματης πρόσβασης το οποίο θα δίνει τη δυνατότητα άντλησης δημογραφικών δεδομένων των χρηστών και κατόπιν τμηματοποίησης του κοινού στόχου (με χρήση προηγμένων στατιστικών αναλύσεων Advanced Analytics) για τη δημιουργία προσωποποιημένων ενεργειών διάδοσης.

 -          Συστήματα Έξυπνης Στάθμευσης που επιτρέπουν τη διαχείριση των πάρκινγκ και θέσεων στάθμευσης, παρέχουν στους οδηγούς πληροφορία σε πραγματικό χρόνο για τη διαθεσιμότητα θέσεων και δίνουν τη δυνατότητα προηγμένης ανάλυση δεδομένων ιστορικού και εξόρυξης δεδομένων (data mining) με φίλτρα. Όλα τα ανωτέρω συστήματα αποτελούν έτοιμες ολοκληρωμένες (plug n play) λύσεις, με πλήρη ενοποίηση εισερχομένων – εξερχομένων από διάφορες πηγές δεδομένων (full inbound – outbound integration) και προηγμένο μηχανισμό κανόνων (rule engine) ενώ υποστηρίζονται από σχετική πλατφόρμα που αναλύει τα δεδομένα που συλλέγονται από τους έξυπνους αισθητήρες και δίνει τη δυνατότητα αναγνώρισης μοτίβων και δημιουργίας προβλέψεων (όπου είναι εφικτό) υποστηρίζοντας έτσι τη λήψη αποφάσεων και τη χάραξη στρατηγικής. Η πλατφόρμα έξυπνης πόλης ολοκληρώνει δεδομένα και λειτουργίες από τις επιμέρους «έξυπνες» εφαρμογές και παρέχει υπηρεσίες προς πολίτες, επιχειρήσεις και στελέχη του δήμου και του εμπορικού συλλόγου στηριζόμενη στη λογική του διαδικτύου των πραγμάτων (Internet of Things). Η καινοτομία της πλατφόρμας έγκειται στην επεκτασιμότητά της, στο έτοιμο περιβάλλον ανάπτυξης διεπαφών (API - Application Programming Interface) που διαθέτει, για τη διασύνδεση εφαρμογών, στη δυνατότητα ασφαλούς διαχείρισης και κοινής αποθήκευσης δεδομένων και διάθεσης των αποθηκευμένων δεδομένων σε τρίτες εφαρμογές για επιπλέον ανάλυση, και του μηχανισμού διασταύρωσης δεδομένων από διαφορετικούς τομείς.