Μετάβαση στο περιεχόμενο
kozani
Επιστροφή

Βραβείο αειφόρου σχολείου θεσμοθετεί ο Δήμος Κοζάνης

Ο Δήμος Κοζάνης με απόφαση του Δ.Σ. θεσμοθετεί το «Βραβείο Αειφόρου Σχολείου του Δήμου Κοζάνης». Το βραβείο αυτό αναφέρεται σε Τοπικό Διαγωνισμό ανάδειξης Αειφόρου Σχολείου και στοχεύει στην ενσωμάτωση της ιδέας της αειφορίας στην μαθησιακή διαδικασία, παρέχοντας ταυτόχρονα αυξημένα κίνητρα σε όλα τα σχολεία, προκειμένου να βελτιώσουν την λειτουργία τους και την εξοικονόμηση πόρων. Ο δήμος Κοζάνης έχει υπογράψει πρωτόκολλο συνεργασίας για την υλοποίηση αυτού του διαγωνισμού, με την Ελληνική Εταιρία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού .

 Ο Τοπικός Διαγωνισμός Αειφόρου Σχολείου εντάσσεται στο πλαίσιο της διεξαγωγής του Πανελλαδικού Διαγωνισμού, που έχει προκηρυχθεί από την Ελληνική Εταιρία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού .

Πρόκειται για ένα διαγωνισμό μεταξύ σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, που στόχο έχει το συνολικό «πρασίνισμα» του σχολείου. Τα σχολεία διαγωνίζονται στην επίτευξη καλύτερων επιδόσεων στον παιδαγωγικό, τον κοινωνικό και οργανωτικό, αλλά και τον περιβαλλοντικό τομέα, με στόχο την ανάδειξη του «Αειφόρου Σχολείου».

Για να αναδειχθεί κάθε σχολείο σε αειφόρο θα πρέπει να πραγματοποιήσει δράσεις οι οποίες θα αυξήσουν τους «πράσινους» δείκτες με τους οποίους θα βαθμολογηθεί το εκάστοτε σχολείο. Αναλυτικότερα τα σχολεία θα πρέπει να μειώσουν το οικολογικό τους αποτύπωμα, να βελτιώσουν την ενεργειακή αποδοτικότητα των σχολικών κτηρίων, να μειώσουν την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, χαρτιού και νερού, να βελτιώσουν την εικόνα τους, να  ελαχιστοποιήσουν το κόστος συντήρησης των κτηρίων από τη μείωση ή εξαφάνιση των βανδαλισμών και τέλος να ενδυναμώσουν τις σχέσεις του σχολείου με την τοπική κοινωνία και τους φορείς.

Με τη θεσμοθέτηση του «βραβείου αειφόρου σχολείου Δήμου Κοζάνης», ο Δήμος δίνει επιπλέον κίνητρα για συμμετοχή πολύ περισσότερων σχολείων, στον πανελλήνιο διαγωνισμό του Βραβείου Αειφόρου Σχολείου.

Το βραβείο για το «αειφόρο σχολείο του Δήμου Κοζάνης» είναι:

Ø   Πλακέτα για εντοιχισμό στο σχολείο
Ø   Σημαία για το σχολείο
Ø   Θέση στην ιστοσελίδα του Δήμου

Ø   Υποδοχή της ομάδας (1ο Βραβείο) στην αίθουσα τελετών του Δημαρχείου και μικρή δεξίωση

Ø   Συνεισφορά σε μια περιβαλλοντική εκδρομή του σχολείου

Θα βραβευθούν τα δύο σχολεία που θα συγκεντρώσουν την υψηλότερη βαθμολογία, ένα από την πρωτοβάθμια και ένα από την δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

 Ο Δήμος Κοζάνης, σε συνεργασία με τους υπεύθυνους σχολικών δραστηριοτήτων πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, διοργάνωσε   ενημερωτική συνάντηση στο Κοβεντάρειο, με κύριο ομιλητή τον κ. Γ.Περδίκη, συνεργάτη της Ελληνικής Εταιρίας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού . Στη συνάντηση, πραγματοποιήθηκε ενημέρωση και συζήτηση με τους εκπροσώπους των σχολείων πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης  για τον τοπικό και τον πανελλαδικό διαγωνισμό ανάδειξης του αειφόρου σχολείου. 

   Τα αναλυτικά κριτήρια ή δείκτες καθώς και κάθε άλλη λεπτομέρεια σχετικά με το Βραβείο Αειφόρου Σχολείου, αναρτώνται στην ιστοσελίδα του «Βραβείου» www.aeiforosxoleio.gr.

Δείτε την δήλωση του Δημάρχου Κοζάνης κ. Λάζαρου Μαλούτα