Εκδήλωση στη μνήμη του Ευεργέτη της Αιανής Χρήστου Μανώλη
Λίγο πριν τελέστηκε από τον εφημέριο παπά-Στέφανο Γκριτζέλη στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Αιανής μνημόσυνο στη μνήμη του Ευεργέτη , και στη συνέχεια ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στην προτομή του στην κεντρική πλατεία Αιανής από τον Δήμαρχο Κοζάνης, την Πρόεδρο της Αιανής και από τον εκπρόσωπο του μαθητικού συμβουλίου του Γυμνασίου Αιανής.
Ο Αντιδήμαρχος κ. Τζέλλος Γιώργος, στην εκδήλωση που ακολούθησε στη συνέχεια , ήταν ο βασικός ομιλητής και αναφέρθηκε στη ζωή και το έργο του Χρήστου Μανώλη (1887-1965) , που ως γνωστό κατάγονταν από την Αιανή. Με την ιδιότητα του δε ως προέδρου της επιτροπής, που όρισε το Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης για την επιλογή των προς βράβευση μαθητών από τα έσοδα του κληροδοτήματος, αναφέρθηκε λεπτομερώς στο θεσμό και στα κριτήρια που εφαρμόστηκαν.
Ο Δήμαρχος Κοζάνης κ Μαλούτας Λάζαρος χαιρέτησε την εκδήλωση και απέμεινε τα βραβεία στους οκτώ μαθητές του σχολικού έτους 2009/2010 , η δε Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Αιανής κ Ματίνα Κουφαλέξη –Καραμανώλα , απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό με αναφορά στη στο έργο του Ευεργέτη.
Παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων και τίμησαν με την παρουσία τους ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Αντώνης Κύρινας, ο Αντιδήμαρχος Κοζάνης κ. Καραπάτσιος Βαγγέλης , ο δημοτικός σύμβουλος και πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Βλάχος Νίκος , ο Αντιπρόεδρος της Δ. Κ. Αιανής κ. Φτάκας Γιώργος, το μέλος αυτής κ. Χολέβα Ράνια , ο δημοτικός σύμβουλος και πρώην Πρόεδρος Αιανής κ. Μητσιάκος Γιάννης , ο πρώην πρόεδρος Αιανής κ . Καραμανώλας Μανώλης , οι πρώην Δήμαρχοι Αιανής κ.κ. Βαβλιάρας Στέργιος και Καρακούλας Γιώργος, ο Γυμνασιάρχης κ. Παπάς Μιχάλης & η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων μαθητών του Γυμνασίου Αιανής κ. Ράπου Σούλα. Όλοι οι παραπάνω μαζί με την Πρόεδρο απένειμαν τα βραβεία στους δεκατέσσερις μαθητές –μαθήτριες του σχολικού έτους 2010/2011. Την εκδήλωση παρακολούθησαν περίπου εκατόν πενήντα άτομα και συμμετείχαν αντιπροσωπείες μαθητών από τα σχολεία της Αιανής.
Αγαπητοί μας προσκαλεσμένοι
Αγαπητά μας παιδιά μαθητές και μαθήτριες
Χρόνια πολλά σε όλους , το δε 2013 που μας έρχεται σε λιγότερο από δυο ημέρες ευχόμαστε να είναι μια καλή χρονιά γεμάτη υγεία και προκοπή για όλους , πολύ καλύτερη από τις προηγούμενες !
Εκ μέρους του Δήμου Κοζάνης, αλλά και αρμόδιας επιτροπής του Κληροδοτήματος σας καλωσορίζουμε στην σημερινή εκδήλωση της δημόσιας απονομής επαίνων, στους είκοσι δύο μαθητές και μαθήτριες της τρίτης τάξης του Γυμνασίου Αιανής που αρίστευσαν τα σχολικά έτη 2009-2010 & 2010-2011 -οκτώ και δεκατέσσερις αντίστοιχα - και κρίθηκαν ταυτόχρονα δικαιούχοι βράβευσης τους με χρηματικό ποσό από το κληροδότημα του αείμνηστου Ευεργέτη Χρήστου Μανώλη που διαχειρίζεται από την 01-01-2011 πλέον ο Δήμος Κοζάνης .
Άξιες συγχαρητηρίων και επαίνου για την επίδοση τους στα μαθήματα βέβαια είναι και οι τέσσερις μαθήτριες , που για λόγους που θα αναφερθούν παρακάτω δεν θα τύχουν χρηματικού βραβείου .
Ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΝΩΛΗΣ Αιανιώτης στην καταγωγήυπήρξε ο μοναδικός ευεργέτης της Αιανής στα νεότερα χρόνια. Με τη διαθήκη του διέθεσε το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του , αποτέλεσμα των κόπων της ζωής του, για να ενισχύονται τα παιδιά της Αιανής, που αριστεύουν στις σπουδές τους.
Ποιος όμως ήταν ο Χ. Μανώλης, Τι σχέση είχε με τον τόπο μας ; Γιατί έδειξε τόσο ενδιαφέρον και μας ευεργέτησε μετά θάνατον με την διαθήκη του;
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το έτος 1887, ανατράφηκε, μεγάλωσε, εργάσθηκε και πέθανε σ’ αυτή, στις 12 Ιουνίου 1965.
Η πατρική του οικογένεια καταγόταν από την Αιανή, όπως ο ίδιος μαρτυρεί στην ιδιόχειρη διαθήκη του. Ο πατέρας του Γεώργιος είχε γεννηθεί το 1851 στην Αιανή.
Έμεινε ορφανός από τον πατέρα στην ηλικία των εννέα ετών
Γαλουχήθηκε στους κόλπους της πολυμελούς οικογένειάς του –επτά αδέλφια - και από τη μάνα του Σοφία με τις χριστιανικές αρχές και με ανώτερα ανθρωπιστικά και πατριωτικά ιδεώδη.
Τελείωσε το Γυμνάσιο με αφάνταστες στερήσεις και παράλληλα εργάζονταν. Η επιμέλειά του ήταν μεγάλη και η διάθεσή του ν’ αποκτήσει κάθε είδος γνώσης, απεριόριστη. Κατόρθωσε να μάθει να ομιλεί και να γράφει καλώς, εκτός από τη Γαλλική γλώσσα , την Γερμανική, Αγγλική και ακόμη και την Ισπανική.
Ήδη, πολύ νωρίς, σε ηλικία δέκα οκτώ ετών, κατά το Φεβρουάριο του 1905, με τη βοήθεια των φίλων και των συναδέλφων του πατέρα του, προσελήφθη ως μόνιμος πια υπάλληλος στην Υπηρεσία Σιδηροδρόμων. Το ίδιο συνέβη και για τα άλλα δύο αδέρφια του, τον Δημήτριο και τον Δημοσθένη. Έτσι, η Υπηρεσία απεκατέστησε την οικογένεια που είχε μείνει ορφανή, τιμώντας τη μνήμη του Γεωργίου Μανώλη, ο οποίος πέθανε από σιδηροδρομικό ατύχημα κατά την εκτέλεση του καθήκοντος.
Όταν απελευθερώθηκε η Θεσσαλονίκη κατά το 1912 από τον Ελληνικό στρατό, κατετάγη ως στρατιώτης και έλαβε μέρος σε όλους τους πολέμους. Μετά την ατυχή Μικρασιατική εκστρατεία, επανήλθε στην Υπηρεσία Σιδηροδρόμων, στην οποία υπηρέτησε 47 ολόκληρα χρόνια ως μόνιμος υπάλληλος. Το έτος 1951 αποχώρησε της υπηρεσίας ως συνταξιούχος με το βαθμό του τμηματάρχου Α’.
Από μικρός είχε ως σκοπό της ζωής του να γνωρίσει την Αιανή και να την βοηθήσει, σύμφωνα με την προγονική εντολή, ώστε να ξαναζήσει στον τόπο του το όνομα της ξεριζωμένης, από τα δεινά της σκλαβιάς, οικογένειας Μπονόβα. Ίσως αυτό ήταν ο μοναδικός και κύριος σκοπός της ζωής του, για τον οποίο θυσίασε κάθε άλλη εφήμερη χαρά.
Κατά το έτος 1937, σε ηλικία 50 ετών, ο Χρήστος Μανώλης αποφάσισε για να έλθει προσκυνητής στη γενέθλια Γη των προγόνων του για πρώτη φορά .
Ο Χρήστος Μανώλης, όπως όλοι οι Έλληνες, άρχισε μετά την κατοχή του 1941-1944 από την αρχή να δημιουργεί, διότι οι οικονομίες του, τις οποίες επί 35 ολόκληρα χρόνια συνεχούς εργασίας αποταμίευε στις Τράπεζες και στο Ταμιευτήριο –482.500 δραχμές-εκμηδενίστηκαν
Με την συνταξιοδότησή του –κατά το έτος 1951- δεν εγκατέλειψε την εργασία.
Το 1952 ζήτησε και τον προσέλαβαν στο Γερμανικό Ινστιτούτο «Γκαίτε». Εκεί, κατ’ αρχάς, δίδασκε ως καθηγητής την Γερμανική γλώσσα και αργότερα συνέχισε την εργασία του ως διαχειριστής μέχρι τέλους του 1963.
Από το 1951, που έγινε συνταξιούχος, τον απασχολούσε η ιδέα της πραγματοποιήσεως ενός ταξιδιού στην Αιανή. Η έλλειψη όμως τακτικής συγκοινωνίας από την Κοζάνη στην Αιανή ήταν εμπόδιο γι’ αυτόν.
Στην Κοζάνη, μετά την σιδηροδρομική σύνδεσή της με τη Θεσσαλονίκη, ταξίδευσε αρκετές φορές και θαύμασε τα αρχαιολογικά ευρήματα του Μουσείου της. Σε κάποιο από τα ταξίδια αυτά, τον Μάιο του 1955, βρήκε την κατάλληλη ευκαιρία και έφτασε στην Αιανή, δέκα οκτώ χρόνια μετά την πρώτη του επίσκεψη.
Ο Πρόεδρος της Κοινότητας κ. Κοντός Γρ., που τον αναγνώρισε, τον συνόδευσε στην Βυζαντινή εκκλησία της Παναγίας, όπου προσευχήθηκε . Έπειτα επισκέφτηκε το σχολείο και μελέτησε την αρχαιολογική συλλογή.
Εκείνη τη φορά τον γνώρισε και ο αείμνηστος δάσκαλος Σιαμπανόπουλος Κώστας. και άρχισε από τότε μεταξύ τους επαφή και αλληλογραφία η οποία διήρκεσε επί δέκα ακριβώς έτη.
Τα τελευταία χρόνια τα Κοινοτικά και μετέπειτα Δημοτικά Συμβούλια Αιανής καθιέρωσαν την ημέρα γιορτής των Τριών Ιεραρχών στις 30 Ιανουαρίου κάθε χρόνο την δημόσια εκδήλωση της βράβευσης των αριστούχων μαθητών από το προϊόν του κληροδοτήματος με χρηματικό βοήθημα , με την ταυτόχρονη τέλεση μνημόσυνου υπέρ της αναπαύσεως της ψυχής του ευεργέτη και την κατάθεση στεφάνων στην προτομή του ως ελάχιστο φόρο τιμής στην μνήμη του.
Επειδή για λόγους , που δεν είναι της παρούσης να αναφερθούν , δεν κατέστη δυνατό αυτές οι εκδηλώσεις να γίνουν το 2011 και 2012 την παραπάνω ημέρα, αποφασίσαμε ως Δημοτική Αρχή του νέου Δήμου Κοζάνης , τώρα με το που ολοκληρώθηκαν μόλις την προηγούμενη βδομάδα όλες οι απαραίτητες γραφειοκρατικές διαδικασίες και εγκρίσεις να διοργανώσουμε την εκδήλωση αυτή σήμερα 30 Δεκεμβρίου 2012 με το ίδιο ως άνω σκεπτικό και σκοπό.
Ζητάμε συγγνώμη από τα παιδιά και τους γονείς τους για αυτή την καθυστέρηση , αλλά ήταν πέραν της θελήσεως μας.
Έστω και αργά αποκαθίσταται η τάξη και ελπίζουμε να συμβάλλουμε στην διατήρηση της για πάντα στο μέλλον.
Αγαπητοί μας καλεσμένοι
Σήμερα δεν είναι η ημέρα για να αναφερθούμε αναλυτικά στη διαχειριστική πλευρά του κληροδοτήματος του Χρήστου Μανώλη.
Αξίζει όμως να πούμε κάποια ελάχιστα οικονομικά στοιχεία. Διαχειριστής του κληροδοτήματος είναι κατά νόμο η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Κοζάνης με Πρόεδρο τον Δήμαρχο .
Τα ετήσια έσοδα από τα δύο διαμερίσματα που νοικιάζονταν το 2011 ήταν 8.610,06 ευρώ.
Για το 2012 που νοικιάζονταν όλο το έτος το ένα διαμέρισμα και ως τις 15 Μαίου το δεύτερο τα εισπραχθέντα και όχι βεβαιωθέντα έσοδα ήταν 2.479,20€. Δραματική μείωση με συνέπειες στην από εδώ και πέρα στη λειτουργία του κληροδοτήματος.
Το χρηματικό υπόλοιπο που υπάρχει στην τράπεζα είναι 48.723,00 ευρώ. Τα έξοδα δε της διετίας μαζί με τα σημερινά βραβεία είναι πληρωμένα όλα.
Η διαχείριση του κληροδοτήματος παρουσιάζει σημαντικές δυσκολίες και φαντάζομαι πως στο μέλλον αυτές θα είναι ακόμα περισσότερες, καθώς η εξ αποστάσεως διαχείριση σε διαμερίσματα ανεγερθέντα το 1937 και το 1957 και το δαιδαλώδες γραφειοκρατικό καθεστώς δεν αντιμετωπίζονται επιτυχώς όσο και να κάποιοι αφιερώνουν πάρα πολύ από τον πολύτιμο χρόνο τους .
Με την ευκαιρία όμως της σημερινής εκδήλωσης οφείλουμε να ευχαριστήσουμε την αρμόδια επί των κληροδοτημάτων υπάλληλο της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας κυρία Δέσποινα Κατάνου για την πολύτιμη βοήθεια της στην κατά νόμο διαχείριση του κληροδοτήματος.
Ωστόσο είναι η ημέρα να ευχαριστήσουμε παράλληλα και όλους όσους ασχολήθηκαν από τις αρχές της δεκαετίας του 1970 ως και σήμερα ανιδιοτελώς, είτε ως αιρετοί, είτε ως απλοί πολίτες προκειμένου αξιοποιηθεί το κληροδότημα με τον αποδοτικότερο και συμφερότερο τρόπο.
Ως δημοτική αρχή θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν για ακόμα καλύτερη-διάφανη , νόμιμη και επωφελή διαχείριση του κληροδοτήματος.
Γνωρίζετε από το παρελθόν αρκετοί από εσάς ότι υφίστατο μια σοβαρή εκκρεμότητα με τον όρο της διαθήκης περί «απόρων μαθητών», που μας δημιουργούσε προβλήματα στην επιλογή τους ως δικαιούχων του χρηματικού βραβείου .
Ως παλαιές δημοτικές αρχές θεωρούσαμε πάντα και αυτό εφαρμόζαμε, πως καμιά οικογένεια της Αιανής δεν είναι εύπορη σε σημείο που να στερηθεί το παιδί της τη χαρά της βράβευσης για αυτό και ανεξαρτήτως εισοδήματος κρίναμε όλους τους αιτούντες μαθητές ως παιδιά απόρων οικογενειών.
Η αρμόδια ελεγκτική επιτροπή του Γραφείου Εθνικών Κληροδοτημάτων της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας με μια ανοχή στο παρελθόν ενέκρινε τις αποφάσεις μας -προτάσεις μας και εμείς χορηγούσαμε τα χρηματικά βραβεία σε όλους.
Τη τακτική αυτή τηρήσαμε και για τους αποφοίτους του σχολικού έτους 2009/2010 και εγκρίναμε ως δικαιούχους και τους δέκα μαθητές που είχαν υποβάλει αίτηση .
Ωστόσο στις 18 Ιανουαρίου 2011, λίγες ημέρες πριν την προγραμματισμένη γιορτή της 30ης Ιανουαρίου, λάβαμε την έγγραφη απόφαση του Γενικού Γραμματέα της πρώην Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας με α.π. 121260/6591/29-12-2010 περί μη έγκρισης του υπ αριθμόν 13/2010 πρακτικού συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου του πρώην Δήμου Αιανής, που ήταν διαχειριστής του Κληροδοτήματος και με το οποίο εγκρίνονταν η υπ αριθμόν 12/20-12-2010 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Κληροδοτήματος για χορήγηση δέκα υποτροφιών μαθητών, που αποφοίτησαν το σχολικό έτος 2009/2010 από το Γυμνάσιο Αιανής, με το επιχείρημα της «μη επαρκούς αιτιολόγησης της συνδρομής για τους υποτρόφους του στοιχείου της απορίας» και «Ειδικότερα πολλοί εξ αυτών παρουσιάζουν υψηλό οικογενειακό εισόδημα , που δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι εμπίπτει στην κατηγορία των απόρων , χωρίς να γίνεται επίκληση κάποιων πρόσθετων στοιχείων (π.χ. πολυτεκνία).
Δηλαδή δεν μπορούν να κρίνονται άποροι αυτοί που έχουν υψηλά εισοδήματα έστω και για μια χρονιά.
Από την ημέρα εκείνη επιδοθήκαμε σε μια προσπάθεια εξεύρεσης λύσης και για το υπόψη σχολικό έτος αλλά κυρίως για τα επόμενα που θα ακολουθούσαν.
Μη έχοντας άλλη λύση και μετά από πολλές διαβουλεύσεις με την αρμόδια ελεγκτική αρχή αναγκασθήκαμε θέλοντας και μη να αποδεχθούμε την καινούργια πραγματικότητα , να υιοθετήσουμε και να εφαρμόσουμε ομόφωνα τα πέντε μέλη που αποτελούμε την Επιτροπή Επιλογής των προς βράβευση μαθητών από το κληροδότημα «ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΝΩΛΗΣ, τα οποία είχαμε οριστεί με την υπ αριθμόν 168/29-03-2012 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, εισοδηματικά κριτήρια με βάση τα μέλη της κάθε οικογένειας για τα οποία θα υπήρχε η σύμφωνη γνώμη της αρμόδιας Ελεγκτικής Αρχής Γραφείου Εθνικών Κληροδοτημάτων της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.
Τα εισοδηματικά κριτήρια που υιοθετήσαμε με τα πρακτικά μας 1& 2 στις 13-06-2012 ενέκρινε η αρμόδια επιτροπής της Περιφέρειας και εφαρμόσαμε εν τέλει για τα δυο σχολικά έτη είναι τα εξής :
αα | Οικογένεια με προστατευμένα τέκνα | Καθαρό Οικογενειακό μηνιαίο εισόδημα | Καθαρό Οικογενειακό Ετήσιο Εισόδημα |
01 | Ένα | 2.500,00 | 30.000,00 |
02 | Δυο | 3.000,00 | 36.000,00 |
03 | Τρία | 3.500,00 | 42.000,00 |
04 | Τέσσερα | 4.000,00 | 48.000,00 |
Αποτέλεσμα της νέας αντιμετώπισης των πραγμάτων και των ως άνω εισοδηματικών κριτηρίων ήταν μην εγκριθούν από δύο αιτήσεις για κάθε σχολικό έτος .
Για την ιστορία αναφέρω πως την επιτροπή πλην του ομιλούντος ως προέδρου αυτής αποτελούν οι εξής:
1. Βαβλιάρας Γεώργιος του Σπυρίδωνα , Δημοτικός Σύμβουλος
2. Βλάχος Νικόλαος του Δημητρίου ως Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
3. Κουφαλέξη –Καραμανώλα Ματίνα του Χρήστου ως Πρόεδρος του Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Αιανής
4. Γιαννακόπουλος Στέφανος του Χαρισίου ως Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων μαθητών του Γυμνασίου Αιανής
Στα παιδιά που τιμούμε σήμερα απονέμουμε Δημόσιο Έπαινο και σύμφωνα με την απόφαση Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Κοζάνης εφάπαξ χρηματικό βοήθημα τετρακοσίων είκοσι ευρώ (420,00) στο καθένα. Το βοήθημα αυτό δεν φορολογείται, αλλά ούτε και σπαταλιέται. Αποταμιεύεται ή επενδύεται σε χρήσιμα πράγματα.
Α/Α | ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ | ΟΝΟΜΑ | ΒΑΘΜΟΣ |
1 | Βλάχος Γεώργιος | Δημήτριος | 18 6/13 |
2 | Γκουκλιάνα Αγγελική | Χρήστος | 17 4/13 |
3 | Ευαγγελοπούλου Δέσποινα | Χρήστος | 17 10/13 |
4 | Ζαρκάδα Κυπαρισσία | Ιωάννη | 19 2/13 |
5 | Καρακούλας Παναγιώτης | Πάσχος | 19 |
6 | Μπούκου Δάφνη | Στέφανου | 15 9/13 |
7 | Πάσχου Θοδώρα | Σπυρίδων | 17 3/13 |
8 | Χαμπίδου Αθανασία | Κωνσταντίνου | 18 2/13 |
Α/Α | ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ | ΟΝΟΜΑ | ΒΑΘΜΟΣ |
01 | ΒΑΣΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΑ. | ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ | 17&12/13 |
02 | ΖΑΡΚΑΔΑ ΑΘΑΝΑΣΙΑ | ΙΩΑΝΝΗΣ | 19&07/13 |
03 | ΚΑΛΥΒΑ ΝΙΚΟΛΕΤΑ | ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ | 18&08/13 |
04 | ΚΟΥΣΤΑΜΕΠΕΚΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ | ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ | 16&04/13 |
05 | ΜΑΥΡΟΔΗΜΟΥ ΕΛΕΝΗ | ΣΤΕΡΓΙΟΣ | 18&07/13 |
06 | ΜΕΛΑ ΖΩΗ | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ | 17 |
07 | ΜΗΤΣΙΑΚΟΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ | ΑΡΓΥΡΙΟΣ | 16&12/13 |
08 | ΜΠΑΛΙΑΚΑ ΘΩΜΑΗ | ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ | 19 |
09 | ΝΑΝΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ | ΧΑΡΙΣΙΟΣ | 15&08/13 |
10 | ΠΕΛΕΚΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ | ΓΕΩΡΓΙΟΣ | 16 |
11 | ΤΖΕΛΛΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝ | 16&11/13 |
12 | ΤΣΟΛΑΚΙΔΟΥ ΘΩΜΑ | ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ | 18&03/13 |
13 | ΦΤΑΚΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ | ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ | 15&08/13 |
14 | ΦΤΑΚΑ ΣΤΕΦΑΝΙΑ | ΑΡΓΥΡΙΟΣ | 19&04/13 |
Συγχαίρουμε τα παιδιά αυτά για την υψηλή τους απόδοση στα μαθήματα ως μαθητές του γυμνασίου Αιανής και ευχόμαστε να έχουν εξίσου υψηλή απόδοση και στο Λύκειο της Κοζάνης. Και βέβαια να τα καμαρώσουμε φοιτητές στις καλύτερες σχολές των ελληνικών πανεπιστημίων . Κυρίως όμως θέλουμε από σας να παραμείνετε καλά παιδιά, να αγαπάτε το χωριό σας την Αιανή, να διακρίνεστε για τον εθελοντισμό με πράξεις προσφοράς προς αυτή και να την δοξάζετε με τις επιτυχίες σας. Ακόμα εκδήλωση αυτή να αποτελέσει αφορμή να ασχοληθείτε με τον Χρήστο Μανώλη. Να διαβάσετε το βιβλίο-βιογραφία, που θα πάρετε μαζί με το βιβλίο ΑΙΑΝΗ και θα αναγνωρίσετε τελικά ότι ήταν ένας υπέροχος Αιανιώτης . Στο Δημαρχείο υπάρχει πλούσιο προσωπικό υλικό του Ευεργέτη και περιμένει έστω και έναν επιστήμονα από τους πάνω από τριακοσίους ως τώρα βραβευθέντες Αιανιώτες να ασχοληθεί με αυτό. Στην εκδήλωση δε που θα κάνουμε του χρόνου για να τιμήσουμε τους απόφοιτους του σχολικού έτους 2011/2012 να είστε πάλι εδώ. Συγχαίρουμε όμως και τους γονείς σας , τους καθηγητές σας και τους δασκάλους τους. Όλοι έπαιξαν τον ρόλο τους. Αιώνια η μνήμη του Ευεργέτη της Αιανής Χρήστου Μανώλη. |