Μετάβαση στο περιεχόμενο
kozani
Επιστροφή

Λιθανθρακικές μονάδες


Δήλωση του Δημάρχου Κοζάνης

 Ο Δήμαρχος Κοζάνης Πάρις Κουκουλόπουλος με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα που αναφέρονται στη δημιουργία νέων μονάδων στην περιοχή του Ν. Κοζάνης με καύσιμη ύλη το λιθάνθρακα έκανε την εξής δήλωση: «Οι πολίτες του Νομού Κοζάνης εδώ και πολύ καιρό στέλνουν ένα συγκεκριμένο και ξεκάθαρο μήνυμα. Ναι στην ανάπτυξη της περιοχής μας, αλλά όχι άλλες εκπτώσεις με το περιβάλλον και την υγεία μας.

 Το μήνυμα αυτό δυστυχώς δεν έγινε αντιληπτό απ’ τον αρμόδιο Υπουργό Ανάπτυξης κ. Χρήστο Φώλια, γι’ αυτό αντί να προχωρήσει σε προτάσεις για τη δραστική αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προβλημάτων και τη σταδιακή αλλαγή του αναπτυξιακού μοντέλου της περιοχής μας, που θα εξασφαλίσουν πραγματικά το μέλλον των πολιτών, προωθεί προτάσεις που κινούνται στην αντίθετη κατεύθυνση προκαλώντας τη δικαιολογημένη αγανάκτηση όλων μας.

Στη λογική αυτή κινείται η πρόθεση του, όπως πληροφορηθήκαμε από σχετικά δημοσιεύματα εφημερίδων, να προωθήσει την κατασκευή μονάδων με καύσιμη ύλη το λιθάνθρακα, με το αιτιολογικό ότι ρυπαίνει λιγότερο.

Η λογική αυτή αφ’ ενός δε στέκει με τίποτα και αφ’ ετέρου απορρίπτεται απ’ το σύνολο των πολιτών, που ζητούν απ’ τον κ. Υπουργό και την Κυβέρνηση να δείξουν επιτέλους την απαιτούμενη σοβαρότητα και να προτείνουν, εφόσον μπορούν να το πράξουν, λύσεις που θα δίνουν πραγματική προοπτική στον τόπο μας, διασφαλίζοντας το μέλλον των παιδιών μας.

Γι’ αυτό καλούμε τον κ. Φώλια να αναθεωρήσει τις απόψεις του και να καθίσει επιτέλους στο τραπέζι του διαλόγου με την τοπική κοινωνία, και όχι να φέρεται μέσω των δημοσιευμάτων πώς συνομίλησε μαζί τους (σ. σ. πότε και πού άραγε;) προκειμένου να σχεδιάσουμε όλοι μαζί τις προτάσεις που θα διασφαλίζουν και την ενεργειακή επάρκεια της χώρας αλλά και τα συμφέροντα των πολιτών του Νομού Κοζάνης που επί σειρά ετών προσφέρουν τα μέγιστα στο ενεργειακό ισοζύγιο, υφιστάμενοι τις συνέπειες της ανεξέλεγκτης ρύπανσης απ’ την πλευρά της ΔΕΗ.

Στο θέμα αυτό είμαστε ανυποχώρητοι και δεν θα επιτρέψουμε σε καμιά περίπτωση και σε κανένα να συνεχίσει τα παιχνίδια εις βάρος μας, καθώς το καθαρό περιβάλλον αποτελεί για όλους μας, την πρώτη και τη βασικότερη προτεραιότητα μας.

Ελπίζουμε πως ο κ. Φώλιας θα ανταποκριθεί στο μήνυμα αυτό των πολιτών του Νομού Κοζάνης και θα καταλάβει επιτέλους ότι τις τύχες αυτού του τόπου τις καθορίζουν οι άνθρωποι που κατοικούν εδώ και όχι οι περαστικοί ή όσοι νομίζουν πως μέσα από τις συνεχείς και αλλεπάλληλες υπαναχωρήσεις εκτός απ’ το πολιτικό τους μέλλον μπορούν να εκφράσουν ή να διασφαλίσουν και το μέλλον του τόπου μας».