Μετάβαση στο περιεχόμενο
kozani
Επιστροφή

Φανοί και Λαζαρίνες στο Β΄ Στάδιο για την εγγραφή στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτισμικής Κληρονομιάς

Ο Δήμος Κοζάνης είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει, πως τα εθιμικά δρώμενα των Φανών και των Λαζαρίνων προκρίθηκαν στο Β΄ στάδιο της διαδικασίας υποβολής προτάσεων για την εγγραφή στοιχείων στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας.  

Ως εκ τούτου, ο ΟΑΠΝ, ως ο αρμόδιος φορέας συντονισμού της προσπάθειας, βασισμένος στις δράσεις που υλοποιήθηκαν σε συνέργεια με τις τοπικές κοινότητες, δρομολογεί τις περαιτέρω ενέργειες για τη σύνταξη των Δελτίων, τα οποία φιλοδοξούμε να αποτελέσουν την αφετηρία πολλών ακόμη ανάλογων εγγραφών αφιερωμένων στον λαϊκό πολιτισμό των κοινοτήτων του Δήμου μας. 
Σημειώνεται, πως μέσα από τις πολυετείς δράσεις του Δήμου για καταγραφή, μελέτη, προβολή και προώθηση όλων των εκφάνσεων της πολιτισμικής κληρονομιάς των κοινοτήτων του Δήμου Κοζάνης, στο πλαίσιο συγκρότησης του Τοπικού Ευρετηρίου Άυλης Πολιτισμικής Κληρονομιάς που διενεργείται από τον ΟΑΠΝ σε συνεργασία με το Κέντρο Έρευνας της Ελληνικής Λαογραφίας (ΚΕΕΛ) της Ακαδημίας Αθηνών και την επιστημονική επιμέλεια της Κύριας Ερευνήτριας του ΚΕΕΛ Ζωής Μάργαρη, έχουν ήδη γίνει οι πρόδρομες ενέργειες και για την εγγραφή των παραδόσεων του αγροτικού και κτηνοτροφικού βίου (π.χ. κροκοκαλλιέργεια), των εθιμικών δρωμένων του δωδεκαημέρου, των αποκριάτικων εθιμικών δρωμένων, των εαρινών εθιμικών δρωμένων (π.χ. Πρωτομαγιά, της Αναλήψεως), κ.ά.