Μετάβαση στο περιεχόμενο
kozani
Επιστροφή

Συνάντηση Δημάρχων παραλίμνιων Δήμων

Οι αναπτυξιακές προοπτικές και ευκαιρίες που προσφέρει το σύστημα των διαδοχικών τεχνητών λιμνών του ρου του Αλιάκμονα που βρίσκονται εντός των γεωγραφικών ορίων των Δήμων Βέροιας, Σερβίων – Βελβεντού, Κοζάνης, Γρεβενών και Δεσκάτης  συζητήθηκαν στην πρώτη συνάντηση των Δημάρχων και εκπροσώπων των ομώνυμων Δήμων που πραγματοποιήθηκε στην Τοπική Κοινότητα Νεράιδας μετά και τη σχετική πρόσκληση του Δημάρχου Σερβίων – Βελβεντού.

Κοινή διαπίστωση στη σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν η Δήμαρχος Βέροιας Χαρούλα Ουσουλτζόγλου, ο Δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας, ο Δήμαρχος Σερβίων - Βελβεντού Βασίλης Κωνσταντόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Γρεβενών Γιάννης Νασίκας και ο εκπρόσωπος του Δήμου Δεσκάτης Νίκος Σίμηνας είναι οι δυνατότητες που προκύπτουν στο νέο αυτοδιοικητικό τοπίο, μέσα από τις διαδημοτικές και διαπεριφερειακές συνεργασίες, ο ποταμός Αλιάκμονας και το μοναδικό στην Ελλάδα σύστημα διαδοχικών Τεχνητών Λιμνών του να αποτελέσουν το εργαλείο μιας συντονισμένης αναπτυξιακής πολιτικής ώστε να αξιοποιηθεί το τουριστικό απόθεμα της συγκεκριμένης περιοχής.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν ν οι τρόποι για την αποτελεσματικότερη συνεργασία των πέντε Ο.Τ.Α. πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα και καθορίστηκε  το χρονοδιάγραμμα των πρώτων ενεργειών που πρέπει να τρέξουν άμεσα και το επόμενο διάστημα.  

Ομόφωνα αποφασίστηκε συντονιστής των ενεργειών να αναλάβει ο Δήμαρχος Σερβίων - Βελβεντού Βασίλης Κωνσταντόπουλος ενώ την σύνταξη του τεχνικού δελτίου ενός γενικού σχεδίου ανάπτυξης δράσεων και παρεμβάσεων (master plan) που θα προωθηθεί για ένταξη στο ΕΣΠΑ ανέλαβε ο  Δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας.

Παράλληλα θα ξεκινήσουν οι ενέργειες για τη σύσταση Δικτύου των πέντε παραλίμνιων Δήμων ενώ θα συγκεντρωθούν και θα αξιολογηθούν όλες οι μελέτες που κατά καιρούς έχουν συνταχθεί και αφορούν τον σχεδιασμό για την αξιοποίηση των λιμνών και της παραλίμνιας ζώνης Πολυφύτου. Επίσης αποφασίστηκε να υπάρξει συντονισμός και συνεργασία στο θέμα της τουριστικής προβολής.  

Μέσα στον επόμενο μήνα θα υπάρξει νέα συνάντηση των πέντε Δημάρχων καθώς όπως τονίστηκε από όλους πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την ένταξη δράσεων σε Ευρωπαϊκά και Εθνικά προγράμματα.