Back

6ο Διεθνές Φεστιβάλ αφήγησης & τεχνών του λόγου ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης 24-28/10/14

 
Παρασκευή 24 Οκτωβρίου

Σιδηροδρομικός σταθμός 20.00 μ.μ. Λένε γι’ αυτές. Παραδοσιακές ιστορίες για την Γυναίκα με την Francoise Diep

 Θεατροδρόμιο 22.00 Έπεα πτερόεντα. Μια παράσταση του Άρη Ρέτσου
 
Σάββατο 25 Οκτωβρίου

Θεατροδρόμιο 10.00 -14.00 μ.μ. Συναισθήματα και λαϊκό παραμύθι. Εργαστήρι για ενήλικες με τον Σ. Πελασγό.

Θέατρο Οχληρών 11.00 -15.00 μ.μ. Εργαστήρι για την μετρική και την εκφορά του αρχαίου δράματος με τον Άρη Ρέτσο

Αίθουσα Ωδείου: 4 – 6 μ.μ. Ράβω και ξηλώνω παραμύθια με λέξεις και ήχους Εργαστήρι για παιδιά από Τρίτη δημοτικού με τον Σάκη Κουκουμπέση

Βιβλιοθήκη Κοζάνης 18.00 μ.μ. Το σεντούκι θα ανοίξει … Παιδική παράσταση αφήγησης με την Βαίτσα Λαμπροπούλου 

Αναψυκτήριο πάρκου Αγίου Δημητρίου 21.00 – 2.00 (τα ξημερώματα) «Όλοι έχουν μια ιστορία» Νυχτέρι και διαγωνισμός αφήγησης . Κερνάμε σούπα ζεστή και ζεστό κρασί με κανέλα και μήλο. Οικοδέσποινα –αφηγήτρια η Francoise Diep που θα διηγείται ιστορίες από την παράσταση της «Η φωνή των δέντρων»


Κυριακή 26 Οκτωβρίου

11.00 Λεωφορεία των παραμυθιών. Μια βόλτα στις εξοχές και τα χωριά της Κοζάνης ακούγοντας ιστορίες από τους καλεσμένους αφηγητές μας

18.00 Δημοτικό ωδείο Κοζάνης Αφηγήσεις σε ζευγάρια :

 Γυναίκες της Βαγδάτης από τον Σάκη Κουκουμπέση

Παραμύθια των ζαπατίστας από την Μαρία Σόφτση

Θεατροδρόμιο 21.00 μ.μ Το κορίτσι με τα χρυσά μαλλιά που μιλούσε στα πουλιά

Καμέλ Γκενούν
 
Δευτέρα 27 Οκτωβρίου

Κιβωτός: 10.00 Παράσταση αφήγησης ειδικής αγωγής με τον Σ. Πελασγό και επισκέπτες

Κα- φε- λα- φαμ. (Γ. Κονταρή 1) 18.00 μ.μ Αφηγήσεις σε ζευγάρια

 Κλάματα και θάματα. Ιστορίες για μεγάλους και μικρούς από τον Γιώργο Ιωάννου και την Αλεξάνδρα Χατζηιωάννου

Μπαρ Gallery 10. 00 Ιστορίες για μπαρ με τον Kamel Guennoun

 
Τρίτη 28 Οκτωβρίου

20.00 Αίθουσα τέχνης. «Τότε που μπήκαμε μ' άλλους πολλούς μες στη μάχη» Λογοτεχνικό και μουσικό αναλόγιο για την επέτειο του έπους του ΄40 με την φιλαρμονική Πανδώρα και τον Σ. Πελασγό πάνω σε αλληλογραφία του ’40 και στο κείμενο του Νίκου Καββαδία «Στο άλογο μου». Video art : Άννα Γαλανού

 

Όλες οι ξενόγλωσσες αφηγήσεις συνοδεύονται από ελληνική μετάφραση- συναφήγηση.

Ειδικές τιμές ξενοδοχείων για τους συμμετέχοντες στο νυχτέρι αφήγησης (40 Ε δίκλινο, 20 Ε μονόκλινο κ.ο.κ.)

Στα εργαστήρια θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης.

 


Πανελλήνιος διαγωνισμός αφήγησης

Όλοι έχουν μια ιστορία


Το Διεθνές Φεστιβάλ Αφήγησης και τεχνών του λόγου ΔΗ.ΠΕΘΕ. Κοζάνης καλεί τους λάτρεις και διακόνους της προφορικής λογοτεχνίας και αφήγησης, ιστορητές, νεοαφηγητές, παραμυθάδες, χωρατατζήδες, τερατολόγους κ.λ.π. να συμμετάσχουν στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό αφήγησης «Όλοι έχουν μια ιστορία» το Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2014.


Στο αναψυκτήριο πάρκου Αγίου Δημητρίου θα γίνει ένα νυχτέρι όπου κάθε ένας μπορεί να αφηγηθεί μια ιστορία ενώ θα υπάρχει και διαγωνιστικό τμήμα. Από τις 21.00 ως τις 2.00 τα ξημερώματα κερνάμε ιστορίες, σουπίτσα και ζεστό κρασί με μήλο και κανέλα. Ο καλύτερος αφηγητής/ τρια που θα συμμετέχει στο διαγωνιστικό τμήμα θα λάβει από την κριτική επιτροπή χρηματικό έπαθλο και ένα συμβόλαιο για παράσταση του στο επόμενο φεστιβάλ αφήγησης. Οικοδέσποινα θα είναι η γαλλίδα αφηγήτρια Φρανσουάζ Ντιέπ που θα αφηγηθεί ενδιάμεσα ιστορίες για δέντρα. 


Για τους συμμετέχοντες θα υπάρχουν ειδικές μειωμένες τιμές στα ξενοδοχεία και τις ταβέρνες της πόλης καθώς και δωρεάν παρακολούθηση παραστάσεων του φεστιβάλ αφήγησης που θα διαρκέσει από 24 εώς 28 Οκτωβρίου.


Δηλώσεις συμμετοχής στο email του καλλιτεχνικού διευθυντή του φεστιβάλ Στέλιου Πελασγού: info@storytelling.gr και steliospelasgos@yahoo.gr ή τηλεφωνικά στην γραμματεία του ΔΗΠΕΘΕ :24610 - 24062, εσωτ. 1, κα Σιμάρα Τασούλα.

.
 
 

Τα επιμορφωτικά εργαστήρια

του 6ου διεθνούς φεστιβάλ αφήγησης και τεχνών του λόγου

 

Όπως κάθε χρόνο το διεθνές φεστιβάλ αφήγησης δεν περιλαμβάνει μόνο καλλιτεχνικές αλλά και παιδαγωγικές εκδηλώσεις. Με αυτό τον τρόπο αφήνει ένα μονιμότερο ίχνος στην ζωή και στην παιδεία των κατοίκων της πόλης. Φέτος τα εργαστήρια είναι τρία και απευθύνονται σε διαφορετικό κοινό.


Το Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2014 είναι αφιερωμένο στα εργαστήρια.


1. Στο Δημοτικό Ωδείο θα πραγματοποιηθεί εργαστήρι για παιδιά από τρίτη δημοτικού   από τις 10.00 ως τις 12.00 μ.μ. με τον Σάκη Κουκουμπέση. Τίτλος του: Ράβω και ξηλώνω παραμύθια με λέξεις και ήχους.

2. Στο Θεατροδρόμιο από τις 10.00 ως τις 14.00 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί ένα εργαστήρι που απευθύνεται σε παιδαγωγούς, γονείς, ψυχολόγους, ηθοποιούς, βιβλιοθηκάριους και σε κάθε εραστή του προφορικού λόγου με τίτλο «Συναισθήματα και λαϊκό παραμύθι». Φέτος ο Στέλιος Πελασγός ασχολείται με την συναισθηματική αγωγή με έναν ετήσιο κύκλο σεμιναρίων στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας και δύο παραστάσεις αφήγησης «Κιβωτός συναισθημάτων» και «Σκοτάδι και φως στο δάσος των συναισθημάτων» που απευθύνονται αντίστοιχα σε μικρά παιδιά και εφήβους και περιοδεύουν σε όλη την Ελλάδα. Ένα σημαντικό μέρος της σοφίας της λαϊκής προφορικής παράδοσης για την συναισθηματική υπευθυνότητα θα μας μεταφέρει με αυτό το εργαστήριο.


3. Τέλος στο Θέατρο Οχληρών από τις 11.00 ως τις 15.00 μ.μ. ένας θρύλος του ελληνικού θεάτρου ο Άρης Ρέτσος θα μυήσει τους συμμετέχοντες θεατρόφιλους και θεατράνθρωπους στην ιδιαίτερη προσέγγιση του στην μετρική και την εκφορά του αρχαίου δράματος που μεταμορφώνει τα αρχαία κείμενα και την μετάφραση τους σε ένα ποικίλο ηχητικό σύμπαν μνημειακών διαστάσεων.


Δηλώστε έγκαιρα συμμετοχή γιατί οι θέσεις είναι περιορισμένες λόγω του βιωματικού χαρακτήρα των εργαστηρίων, στο τηλ. του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ 24610-24062, εσωτ. 1, κα Σιμάρα Τασούλα.