Back

Aνοίγει η αυλαία για το Δημοτικό Ωδείο Κοζάνης

Με τις ίδιες μειωμένες τιμές που ίσχυαν πέρυσι στα δίδακτρα των ειδικών μαθημάτων ξεκινά την νέα σχολική χρονιά το Δημοτικό Ωδείο Κοζάνης, με ελάχιστο κόστος σε όλα τα τμήματα τα 20 ευρώ.

Ελπίζουμε ότι οι Δημότες μας παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία θα συνεχίσουν να στηρίζουν το Δημοτικό μας Ωδείο , του οποίου το μουσικό και καλλιτεχνικό του επίπεδο ανεβαίνει κάθε χρόνο όλο και περισσότερο τυγχάνοντας της αναγνώρισης και της καταξίωσης όλης της τοπικής μας κοινωνίας .

Με την ευκαιρία αυτή θεωρούμε υποχρέωση μας να δημοσιοποιήσουμε και έναν μικρό απολογισμό του έργου του Ωδείου κατά την περυσινή περίοδο 2014/15 .

Η Νέα Διοίκηση του ΟΑΠΝ από τον Σεπτέμβριο του 2014 εφάρμοσε για το Δημοτικό Ωδείο διάφορα μέτρα κοινωνικής πολιτικής αλλά και ενέκρινε τη λειτουργία 8 νέων τμημάτων συμβάλλοντας έτσι  στον υπερδιπλασιασμό των φοιτούντων μαθητών του Δημοτικού Ωδείου.

Στα μέτρα αυτά συγκαταλέγονται:

·         μείωση λόγω της παρατεταμένης λιτότητας όλων των διδάκτρων του ΔΩΚ κατά 10% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά2013/14. Επιπλέον, μείωση τιμών μέχρι και  50% για ορισμένα εισαγωγικά τμήματα (προπαιδείας, μουσικοκινητικής) και μείωση κατά 10% για το 2ο φοιτούν παιδί της κάθε οικογένειας.

·         δωρεάν είσοδο στο ΔΩΚ για ορισμένες κοινωνικές ομάδες και μείωση τιμών σε ειδικές κατηγορίες ( τρίτεκνοι, πολύτεκνοι).

·         έγκριση δημιουργίας νέων τμημάτων

1.       Τμήμα Μικτής Δημοτικής Χορωδίας του Δ.Ω.Κ αποτελούμενη από μαθητές και πολίτες, ηλικίας 16 έως 50 ετών.

2.       Τμήμα μουσικοκινητικής αγωγής για παιδιά προσχολικής ηλικίας

3.       Τμήμα κρουστών ενηλίκων και

4.       Τμημάτων παραδοσιακών οργάνων

·         Οργάνωση ArpegeFestival - 3ήμερο αφιέρωμα στην κιθάρα με Συναυλίες-Σεμινάρια σε συνεργασία με το Ωδείο Δ. Δημόπουλου.

·         Χορήγηση υποτροφιών σε ταλαντούχους μαθητές.

·         Με τα Μουσικά σύνολα του Ωδείου οργάνωση πλήθους συναυλιών καθ όλη τη διάρκεια του έτους. Συνεργασία με άλλους Πολιτιστικούς Φορείς του Δήμου όπως ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης, Πολιτιστικούς Συλλόγους και συμμετοχή σε μεγάλα τοπικά πολιτιστικά φεστιβάλ (Λασσάνεια, 1η Γιορτή Πολυγλωσσίας Δήμου Κοζάνης)με αποκορύφωμα τις δύο κεντρικές Συναυλίες της Συμφωνικής Ορχήστρας (Χριστουγέννων –Πάσχα) που αποτελούν πλέον και θεσμό στα πολιτιστικά δρώμενα της Πόλης.

·         Συνέχιση του επιτυχημένου θεσμού της Πανελλήνιας Συνάντησης Κιθαριστικών συνόλων που έγινε  για 5η συνεχή χρονιά και φιλοξενεί Σύνολα-Ορχήστρες Κιθάρας απ’ όλη την Ελλάδα.

·         Οργάνωση παρουσιάσεων –ξεναγήσεων- γνωριμία με τη μουσική σε Νηπιαγωγεία και Δημοτικά σχολεία.

·         Στην αίθουσα συναυλιών του Ωδείου σχεδόν σε εβδομαδιαία βάση οργάνωση συναυλιών μαθητών αλλά και νέων καλλιτεχνών που επιθυμούσαν να αναδείξουν το έργο τους.

·         Στήριξη του εκπαιδευτικού έργου του Ωδείου με την έγκαιρη πρόσληψη εξειδικευμένου καλλιτεχνικού προσωπικού υψηλών προδιαγραφών και ενίσχυση των απολυτηρίων, πτυχιακών εξετάσεων του Ωδείου με επιτροπές από διακεκριμένους καλλιτέχνες με αποτέλεσμα την αναβάθμιση του Ωδείου και τη χορήγηση σε ετήσια βάση άριστων σε μεγάλο βαθμό Πτυχίων-Διπλωμάτων .

Πτυχία 2014-15: 15 Πτυχία Αρμονίας, 2 Πτυχία Αντίστιξης, 1 Πτυχίο Φούγκας, 1 Πτυχίο Πιάνου και 1 Πτυχίο Φλάουτου.

Στο Δημοτικό Ωδείο Κοζάνης λειτουργούν:

 – Μουσική Προπαιδεία

– Τμήμα Προθεωρίας

– Σχολή Πιάνου

– Σχολή Κιθάρας

– Σχολή Εγχόρδων (Βιολί, Βιολοντσέλο)

– Σχολή Βυζαντινής Μουσικής

– Σχολή Κρουστών

– Σχολή Πνευστών (Φλάουτο, Όμποε, Σαξόφωνο, Κλαρινέτο, Τρομπέτα)

– Σχολή Μονωδίας

– Σχολή Ανώτερων θεωρητικών : Αρμονίας, Αντίστιξης, Φούγκας, Σύνθεσης

Επίσης λειτουργούν τμήματα:

– Προετοιμασίας υποψηφίων κλάδου μουσικολογίας

– Ακορντεόν

– Χορωδίας και Ορχήστρας

– Jazz οργάνου και Jazz αρμονίας.

– Μουσικοκινητική αγωγή με βιολί

Ερασιτεχνικό εργαστήρι κρουστών για ενήλικες

– Τμήμα παραδοσιακής μουσικής 

– Τμήματα ενηλίκων                                              

– Μεικτή Δημοτική Χορωδία

Λειτουργία γραμματείας από τις 15.00 – 21.00, Δρίζειο Κτίριο. Πληροφορίες στο τηλ. 2461034932.
Έναρξη μαθημάτων 1 Οκτωβρίου.