Back

Μέτρα για πρόληψη και αντιμετώπιση πυρκαγιώνΔάσος Καθώς διανύουμε την περίοδο με την υψηλότερη επικινδυνότητα για έκρηξη πυρκαγιάς, ο Δήμος Κοζάνης καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την προστασία των αστικών και περιαστικών δασών και γενικότερα ολόκληρης της επικράτειας του.Στα πλαίσια αυτής της αποστολής ο Δήμος Κοζάνης επισημαίνει τα εξής:

  • Απαγορεύεται η καύση απορριμμάτων, ξερών χόρτων και σιτοκαλαμιών κατά την διάρκεια των θερινών μηνών έως και ολόκληρο το Σεπτέμβριο.
  • Ακολούθως απαγορεύεται το οποιοδήποτε άναμμα φωτιάς στην ύπαιθρο κατά τους επικίνδυνους μήνες έως και το Σεπτέμβριο.

Η τήρηση της παραπάνω απαγόρευσης γίνεται με την επίβλεψη των Δημοτικών, Αστυνομικών και λοιπών Αρχών. Η παραβίαση της επιφέρει την εφαρμογή σχετικής νομοθεσίας των πυροσβεστικών διατάξεων και την επιβολή των ανάλογων κυρώσεων.Οι ιδιοκτήτες οικοπέδων, οικιών και άλλων εγκαταστάσεων οι οποίες εφάπτονται σε ευαίσθητες δασικές εκτάσεις ή βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των 50μ. από αυτές οφείλουν να λάβουν όλα τα προληπτικά μέτρα για την προστασία της ιδιοκτησίας τους και την αποφυγή μετάδοσης της πυρκαγιάς στην γύρω περιοχή. Αυτά τα μέτρα συνοψίζονται παρακάτω :

  • Άμεση αποψίλωση των οικοπέδων και των αυλών από ξερά χόρτα, φύλλα, πευκοβελόνες και κλαδιά και απομάκρυνση τους ή θάψιμο σε βάθος τουλάχιστον 30εκατοστών. Αποθήκευση των καυσόξυλων σε κλειστούς και προφυλαγμένους χώρους. Καθαρισμός της στέγης των οικοδομημάτων από ξερά υπολείμματα και απομάκρυνση εύφλεκτων υλικών και σκουπιδιών. Τα παραπάνω γίνονται με ευθύνη των ιδιοκτητών. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης τους και όταν κρίνεται άκρως αναγκαίο ο Δήμος θα προβαίνει στον καθαρισμό και θα χρεώνει τις δαπάνες στους ιδιοκτήτες.
  • Καθαρισμός των δένδρων σε ύψος τουλάχιστον 3μ. από το έδαφος από τυχόν ξερά κλαδιά και θάμνους που βρίσκονται κοντά σε σπίτια σε απόσταση 10 μ. και απομάκρυνση τους όπως προηγουμένως.
  • Οι ιδιοκτήτες αγρών και χορτολιβαδικών εκτάσεων οι οποίες βρίσκονται κοντά σε κατοικημένες περιοχές οφείλουν να διαμορφώσουν ζώνες πυρασφάλειας 5 τουλάχιστον, μέτρων περιμετρικά των χωραφιών και οπωσδήποτε μεταξύ αυτών και των κατοικιών, για να προστατευθούν οι οικίες σε περίπτωση πυρκαγιάς με αέρα.


Από την περασμένη Δευτέρα, 02/06/2008, και για διάστημα δύο (2) μηνών ο Δήμος Κοζάνης ξεκίνησε με έκτακτο προσωπικό τον καθαρισμό του περιαστικού δάσους Αγ. Νικάνορα - Υπαίθριου Θεάτρου και θα συνεχίσει και στα υπόλοιπα αλσύλλια της πόλης μας. Οι εργασίες εστιάζονται στην κοπή και απομάκρυνση ξερών κλαδιών, δένδρων και υπολειμμάτων χόρτων και θάμνων, που συνιστούν την εύφλεκτη και συνεπώς επικίνδυνη ύλη. Σημαντική είναι συνδρομή της Λέσχης Ειδικών Δυνάμεων Κοζάνης που βοηθούν στην κοπή πεσμένων αλλά και ιστάμενων ξερών δένδρων που βρίσκονται στο χώρο γύρω από το Υπαίθριο Θέατρο.

Παράλληλα ο Δήμος συστήνει στους δημότες του τα εξής :

  • Μην πετάτε αναμμένα τσιγάρα και εύφλεκτα αντικείμενα μέσα στο δάσος και στους κάδους απορριμμάτων.
  • Αποφύγετε την κίνηση και παραμονή στα δάση-άλση κατά τις ώρες 13:00-17:00, ιδιαίτερα κατά τις ημέρες με υψηλή θερμοκρασία και ξηρασία αέρα, ή με ισχυρό άνεμο. Προστατεύετε έτσι το χώρο και τον εαυτό σας από τον κίνδυνο πυρκαγιάς .
  • Σεβαστείτε τους πυροσβεστικούς κρουνούς , τις πυροσβεστικές φωλιές, τα παρατηρητήρια, τους πυροσβεστήρες, τις υδατοδεξαμενές κ.λ.π. που βρίσκονται σε Κοινόχρηστους χώρους και θα βοηθήσουν στην πρόληψη και κατάσβεση της φωτιάς .
  • Μεριμνήστε να έχετε στην αυλή σας παροχή νερού και μεγάλου μήκους λάστιχα που να φθάνουν σε όλη την έκταση της ιδιοκτησίας σας .
  • Τηλεφωνήστε αμέσως στην Πυροσβεστική, στο 199, εάν παρατηρήσετε καπνό, φωτιά ή έκρηξη, ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες των υπευθύνων για την κατάσβεση και παρέχετε όποια βοήθεια ζητηθεί, όπως λάστιχα, άμμο, μηχανήματα, τρακτέρ κ.λ.π.


Η πρόληψη και άμεση αντιμετώπιση των πυρκαγιών είναι καθήκον όλων μας. Παρακαλούνται οι δημότες να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να περάσει ανώδυνα αυτή η επικίνδυνη για τα δάση και τη ζωή μας περίοδος .