Σε μουσείο οι θησαυροί της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης
Σε φάση ολοκλήρωσης βρίσκεται πλέον το Μουσείο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης έπειτα και από την υπογραφή της σύμβασης με τον ανάδοχο του έργου «Διαμόρφωση εκθεσιακού χώρου βιβλιοθήκης» από τον Δήμαρχο Κοζάνης, Λάζαρο Μαλούτα, την Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2019, παρουσία του προέδρου της Βιβλιοθήκης, Γιάννη Μυροφορίδη.
Το αντικείμενο της σύμβασης περιλαμβάνει εργασίες υποδομής οι οποίες είναι απαραίτητες για την τοποθέτηση του εκθεσιακού εξοπλισμού στους εκθεσιακούς χώρους, εργασίες για την δημιουργία πτυχωτής κατασκευής στον χώρο υποδοχής που θα λειτουργεί ως προθάλαμος του εκθεσιακού χώρου του Μουσείου, καθώς και εργασίες κατασκευής στο χώρο του café και τα γραφεία της βιβλιοθήκης.
Η συνολική μελέτη για την εκτέλεση του Έργου που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ 2014-2020 περιλαμβάνει το «νοηματικό μουσειολογικό» σκέλος που περιγράφει του εκθεσιακό υλικό και προδιαγράφει τις ενέργειες που είναι απαραίτητες για την προετοιμασία του, ώστε να μπορεί να τοποθετηθεί στους εκθεσιακούς χώρους, αλλά και το «χωρικό (αρχιτεκτονικό) μουσειολογικό» σκέλος που περιγράφει τις κατασκευές υποδομής και τις προμήθειες διαφόρων εκθεσιακών διατάξεων, την τεχνική προετοιμασία και την τοποθέτηση του εκθεσιακού υλικού σε αυτές, με όλες τις σχετικές βοηθητικές εργασίες. Για την ολοκλήρωση του έργου εκκρεμεί η προμήθεια και τοποθέτηση μουσειακού εξοπλισμού, που αναμένεται να ολοκληρωθεί περίπου σε ένα χρόνο.
Όπως υπογράμμισε ο κ. Μαλούτας «η νέα Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης και το Μουσείο πρέπει να δημιουργήσουν δεσμούς με όλους τους φορείς της κοινωνίας και να αναπτύξουν την εξωστρέφειά τους αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες προσελκύοντας επισκέπτες ».
Το μουσείο αναμένεται να φιλοξενήσει χάρτες, χειρόγραφα, κώδικες και έγγραφα προβάλλοντας τον πλούτο και τη μοναδικότητα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης. Στόχος του έργου είναι η ανάδειξη της τοπικής και εθνικής σημασίας της Βιβλιοθήκης Κοζάνης, καθώς και της πληροφόρησης των επισκεπτών για την ιστορία της Βιβλιοθήκης, μέσα από την σκιαγράφηση της ιστορικής φυσιογνωμίας της πόλης, της κοινωνίας και των ανθρώπων της.