Back

Τοπικοί φορείς, σύλλογοι και σχολεία στηρίζουν τη λειτουργία του Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών

Ο Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών του Δήμου Κοζάνης παρέχει υποστηρικτικές υπηρεσίες και ασφαλή φιλοξενία βραχείας διάρκειας σε γυναίκες επιζήσασες έμφυλης βίας και γυναίκες που αντιμετωπίζουν κοινωνικά προβλήματα λόγω πολλαπλών διακρίσεων (π.χ. μονογονείς, άστεγες, άνεργες, προσφύγισσες, ΑμεΑ κ.ά) και στα ανήλικα παιδιά τους. 
 
Από το έτος 2020 έως και σήμερα,  έτυχε της έμπρακτης υποστήριξης πολιτών της τοπικής κοινωνίας του Δήμου Κοζάνης. Η αφιλοκερδής ανταπόκρισή στις εκάστοτε ανάγκες που προέκυπταν, δημιούργησε ένα δίκτυο συνεργασιών, το οποίο συνέβαλλε καθοριστικά στην αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών που παρέχονται και την ομαλή επανένταξη των φιλοξενουμένων. 
 
Τα στελέχη του Ξενώνα Γυναικών Κοζάνης εκφράζουν τις θερμές τους ευχαριστίες για τη συνεργασία και τη συμβολή τους, σε όλους όσοι συνέδραμαν. Αναλυτικά σε:
 
Συλλόγους/Σωματεία/Οργανισμούς:
Τον Ιατρικό Σύλλογο Κοζάνης για δωρεάν παροχή ιατρικών υπηρεσιών αναφορικά με ειδικότητες γιατρών που δεν παρέχονται από τα Δημόσια Νοσοκομεία/Κέντρα Υγείας της περιοχής.  
Την ΑΡΣΙΣ Κοζάνης για τη συνεχή στήριξη κάλυψης ποικίλων αναγκών του εξυπηρετούμενου πληθυσμού και τη συνεργασία που έχει αναπτυχθεί.
Το Περιφερειακό Τμήμα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Κοζάνης, που σε κρίσιμες στιγμές παρείχαν εθελοντικά στήριξη και φροντίδα σε εξυπηρετούμενο πληθυσμό της δομής. 
Την οργάνωση Κοινωνικό ΕΚΑΒ-Δομή Ασυνόδευτων Ανηλίκων Προσφύγων- στη Νεράιδα για παροχή Διερμηνέα Φαρσί για εξυπηρέτηση με δημόσια υπηρεσία.   
Την Εθνική Γραμμή SOS 1056 - Το Χαμόγελο του Παιδιού και τις/ους εθελόντριες/ές για τη παροχή Φροντίδας και δημιουργικής απασχόλησης εξυπηρετούμενου πληθυσμού της δομής.
Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης για δωρεάν παρακολούθηση σε παιδικά θερινά θεατρικά εργαστήρια.
Τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αγίου Αθανασίου Κοζάνης για δωρεάν παρακολούθηση σε παιδικό τμήμα χορού.  
Τον Σκακιστικό Όμιλο Κοζάνης-ΑΕΤΟΙ για δωρεάν παρακολούθηση μαθημάτων για παιδιά. 
Το Σωματείο Κουρέων Κομμωτών Κοζάνης για δωρεάν παροχή υπηρεσιών κομμωτικής.
Το Δημόσιο Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης Κοζάνης (ΔΙΕΚ)-Τμήμα Κομμωτικής για δωρεάν παροχή υπηρεσιών κομμωτικής.
Το ΙΕΚ Volteros για δωρεάν παροχή υπηρεσιών κομμωτικής σε ωφελούμενες και τα παιδιά τους.
Τον Ο.Α.Π.Ν. Δήμου Κοζάνης για δωρεάν παρακολούθηση τμήματος pilates.
Την οργάνωση AHEPA Hellas District 25 για δωρεά γυναικείων υποδημάτων.
Το Erasmus Student Network (ESN) Western Macedonia σε συνεργασία με το Γραφείο Erasmus του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, για τη δωρεάν παροχή αντικειμένων που συγκεντρώθηκαν στα πλαίσια της δράσης Secret Santa.
Την Ακαδημία Πιλότων Egnatia Aviation Κοζάνης για δωρεά κάλυψης αναγκών.
Την Νομαρχιακή Επιτροπή ΠΑΣΟΚ Κοζάνης για τη δωρεά παιδικών παιχνιδιών και γυναικείων ειδών ρουχισμού.
 
Σχολικές μονάδες της Π.Ε. Κοζάνης:
Το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 13ου Δημοτικού Σχολείου Κοζάνης για την πλήρη κάλυψη σχολικών ειδών σε παιδιά. 
Τις μαθήτριες και τους μαθητές της Α’ τάξη του 5ου Γυμνασίου Κοζάνης κατά το σχολικό έτος 2020-2021 και την εικαστικό κ. Μαρία Χατζηλάμπου για δωρεά κάλυψης αναγκών.
Τις μαθήτριες και τους μαθητές του 5ου Γυμνασίου Κοζάνης κατά το σχολικό έτος 2021-2022 που με την προτροπή της εικαστικού κ. Μαρίας Χατζηλάμπου στο πλαίσιο των Κοινωνικών Εργαστηρίων ενίσχυσαν με τις δράσεις τους (μπαζάρ βιβλίου, μπαζάρ εικαστικό, επαναχρησιμοποίηση) τον Ξενώνα.  
Τις μαθήτριες, τους μαθητές και εκπαιδευτικούς του 3ου Γυμνασίου Κοζάνης κατά το σχολικό έτος 2022-2023 για τη συλλογή και δωρεά υλικών φαρμακείου πρώτων βοηθειών.
 
Επίσης, ευχαριστίες απευθύνονται στις γυναίκες και τους άνδρες της τοπικής κοινωνίας, που είτε μέσω της επαγγελματικής τους ιδιότητας, είτε ως πολίτες υποστήριξαν τη δράση του Ξενώνα και επιθυμούν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους. 
 
Σημειώνεται, ότι καθ’ όλη της διάρκεια λειτουργίας του Ξενώνα υπήρξαν άνθρωποι που προθυμοποιήθηκαν με μικρές δωρεές ρούχων, βιβλίων και παιχνιδιών να ενισχύσουν τις οικογένειες που φιλοξενούνται. Γιατί, ο  αγώνας για την ισότητα των φύλων, την καταπολέμηση της βίας και των διακρίσεων κατά των γυναικών είναι υπόθεση όλων μας.
 
Για επικοινωνία με τον Ξενώνα Φιλοξενίας Κακοποιημένων Γυναικών Δήμου Κοζάνης μπορείτε να καλείτε στο Συμβουλευτικό Κέντρο Κοζάνης, τηλέφωνο: 2461049672 και στο Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής Δήμου Κοζάνης, τηλέφωνο: 2461029497. 
Το τηλέφωνο και η διεύθυνση του Ξενώνα είναι απόρρητα για λόγους ασφάλειας. 
 
Ο Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών Δήμου Κοζάνης συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Δυτικής Μακεδονίας 2014-2020.