Back

ΤΟ.ΣΥ.Ν (Τοπικό Συμβούλιο Νεολαίας)ΤΟ.ΣΥ.Ν.(Τοπικό Συμβούλιο Νεολαίας): μια ευκαιρία συμμετοχής των νέων στα κοινά!

της Νούλας Τουμπουλίδου Αντιδημάρχου Κοζάνης


Τουμπουλίδου Νούλα Είναι γεγονός πως οι ανησυχίες, τα προβλήματα και οι δράσεις των νέων ανθρώπων αποτελούν πάντα πρόκληση για όλους όσους τρέφουν κάποιο ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ευαίσθητη αυτή κοινωνική ομάδα.
Σε ένα περιβάλλον που εγκλωβίζει τη ζωντάνια τους και φρενάρει τον αυθορμητισμό και τη δημιουργικότητά τους, με κυρίαρχα προβλήματα την ανεργία, τις ανούσιες υποσχέσεις και τα ψεύτικα πρέπει, η νέα γενιά αποτελεί για πολλά χρόνια μια σιωπηλή πλειοψηφία που δύσκολα εκφράζεται πολιτικά.
Σήμερα με μία αξιοθαύμαστη αποφασισικότητα, οι νέοι εμφανίζονται στο προσκήνιο, ως ένα σύνολο που στηρίζεται στις δυνάμεις του, ακούραστο και έτοιμο να αποδώσει τα μέγιστα των δυνατοτήτων του στην υπηρεσία της κοινωνίας. Διεκδικεί και αναλαμβάνει θέσεις ευθύνης δίνοντας το δικό του στίγμα στη σύγχρονη απαίτηση των καιρών για ανανέωση. Έχει άποψη και προσεγγίζει με μία εξόχως ιδιαίτερη ματιά τα σύγχρονα προβλήματα.

Η νέα γενιά, μαθητική – σπουδάζουσα – εργαζόμενη νεολαία, είναι καλύτερη από τις προηγούμενες και το ξέρει, χωρίς αυτό να υποκρύπτει αλαζονεία ή κάτι άλλο μεμπτό. Απέναντι στην πρόκληση της εποχής για το ποιος θα δαμάσει τη μεγάλη εξουσία της γνώσης, της εξέλιξης και της τεχνολογίας, παραθέτει τα αδιαμφισβήτητα και μοναδικά της πλεονεκτήματα: την πρόσβαση στην πληροφορία από πολύ μικρή ηλικία, το καλύτερο βιοτικό επίπεδο και τις σαφώς περισσότερες επιλογές. Κόντρα στο μεγάλο μειονέκτημα της απειρίας, παραθέτει τα όμορφα όνειρα, τη φαντασία της, τον όμορφο ενθουσιασμό και τη λαχτάρα της για ένα καλύτερο αύριο.
Χάριν στο νεαρό της ηλικίας και μόνο, είναι φορέας νέων αντιλήψεων και φρέσκων ιδεών. Η ζωή και τα ενδιαφέροντά της κινούνται σε σύγχρονους ρυθμούς. Αυτό στα πλαίσια της τοπικής διοίκησης μπορεί να θέσει τα κοινωνικά ζητήματα σε πιο σύγχρονη βάση.
Μαζί με τη νεολαία, φαίνεται τα τελευταία χρόνια να ωριμάζει και η ίδια η κοινωνία, που οσφρίζεται την ανάγκη για νέα προσέγγιση της πραγματικότητας, όπου οι νέοι αναλαμβάνουν ρόλο πρωταγωνιστικό.
Και τα Συμβούλια Νέων είναι αυτό ακριβώς: ένας συμμετοχικός φορέας, που θα εξασφαλίζει τη δραστηριοποίηση της νέας γενιάς σε τοπικό επίπεδο. Που θα τη φέρει στο προσκήνιο της τοπικής κοινωνίας και θα επιτρέψει να ακουστεί η φωνή της με δική της εκπροσώπηση και παρέμβαση, για ζητήματα όπως η εκπαίδευση, η ανεργία, η νεανική επιχειρηματικότητα, η προστασία του περιβάλλοντος και οι κλιματικές αλλαγές, ο πολεοδομικός και χωροταξικός σχεδιασμός.
Ο Δήμος της Κοζάνης – πρώτος πανελλαδικά δήμος που δημιούργησε και στήριξε το Δημοτικό Συμβούλιο Νεολαίας, προπομπό των Τοπικών Συμβουλίων Νεολαίας – διενεργεί την Κυριακή 30 Μαρτίου την εκλογική διαδικασία ανάδειξης των μελών του νέου οργάνου.
Υπηρετεί έτσι το ρόλο του ως θεσμός που επιτρέπει σε κάθε μέλος της τοπικής κοινωνίας να σκεφτεί και να δράσει ως πολιτικό ον, μέσα από όργανα που εξασφαλίζουν την εξάπλωση των δημοκρατικών θεσμών, προβάλουν τις ανάγκες των νέων και τους εξοικειώνουν με τις αρχές της δημοκρατίας.
Η επιτυχία του οργάνου εξαρτάται από τον τρόπο που οι νεολαίοι θα το αξιοποιήσουν. Εξαρτάται, όμως, και από όλους εμάς που καλούμαστε να σταθούμε καλοπροαίρετα δίπλα σε όσους εκθέτουν τον εαυτό τους σε πρωτόγνωρες γι’ αυτούς εκλογικές διαδικασίες, με κατανόηση και ευαισθησία, ώστε οι εμπλεκόμενοι μέσα από αυτή την εμπειρία να αποκτήσουν μία κριτική στάση απέναντι στην καθημερινή ζωή και να ολοκληρωθούν ως πολίτες.
Το αίτημα της κοινωνίας για συστράτευση στον αγώνα για μια κοινωνία αξιών τίθεται σε όλους. Και από μόνοι μας καθένας από μας ελάχιστα μπορούμε να πετύχουμε. Αντίθετα νεολαίοι και μεγαλύτεροι μπορούμε και πρέπει να δημιουργήσουμε έναν κόσμο συλλογικότητας, συντροφικότητας και δημοκρατίας, όπου πείρα και όραμα θα συνυπάρχουν μαζί με τη γνώση και τον ενθουσιασμό. Για καινούρια πράγματα, μεγάλα, διαφορετικά.