Επιστροφή

2ο Διεθνές Φεστιβάλ Αφήγησης και Τεχνών του Λόγου, «’Ήρωες και ηρωίδες» 9 -18 Απριλίου 2010 Πρόγραμμα Πέμπτης 15 Απριλίου

2ο Διεθνές Φεστιβάλ Αφήγησης και Τεχνών του Λόγου
 
Κοζάνη, 9 -18 Απριλίου 2010
«’Ήρωες και ηρωίδες»
Αφιερωμένο στις επικές παραδόσεις των λαών
και στους σύγχρονους ήρωες, υπερασπιστές των ανθρώπινων δικαιωμάτων
 
Θρύλοι και Τραγούδια της Ουαλίας από την Έσυλτ Χάρκερ, κινηματογράφος με τη βραβευμένη με  Όσκαρ ταινία του Α. Κουροσάβα, - από τους σπουδαιότερους σκηνοθέτες του 20ου αιώνα,  μαζί με μία παράσταση αφήγησης ειδικής αγωγής, ένα Λογοτεχνικό Αναλόγιο στο Βεβλβεντό και τη Θεατρική ομάδα ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, δίνουν ένα ιδιαίτερο χρώμα στο 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Αφήγησης και Τεχνών του Λόγου, με θέμα,   «’Ήρωες και ηρωίδες» που διοργανώνεται από το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης. 
 Το πρόγραμμα για την Πέμπτη 15 Απριλίου περιλαμβάνει:
 
Πέμπτη 15 Απριλίου 2010
11.00    «Ο κουτσοκοκοράκος»
            Στέλιος Πελασγός | Παράσταση αφήγησης ειδικής αγωγής
 Κιβωτός
19.00    «Ντερσού Ουζάλα»
            Κινηματογραφική προβολή της ταινίας του Ακίρα Κουροσάβα
            Κινηματογράφος Ολύμπιον
19.00    **«Δίπλα από τον ήρωα»
            Θεατρική ομάδα ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας | Θεατρικό αναλόγιο με          μουσική και πολυμέσα + σύντομη ομιλία: Η θνητότητα του Ήρωα.
            Κείμενο-σκηνοθεσία: Αγνή Παπαδοπούλου
            Θέατρο ΤΕΙ
20.00 «Κείμενα που έγραψα για το Βελβεντό»| Λογοτεχνικό αναλόγιο
            Αγνή Στρουμπούλη
Πνευματικό Κέντρο Βελβεντού
 
22.00 «Θρύλοι και τραγούδια της Ουαλίας»| Παράσταση αφήγησης
               Esylt Harker
            Φιλοπρόοδος Σύλλογος
 
 
 
Λίγα λόγια για τ o υς αφηγητές και την ταινία   
Esylt Harker
Η Esyllt Harker (Έσυλτ Χάρκερ) είναι αφηγήτρια και τραγουδίστρια. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ουαλία και η μητρική της γλώσσα είναι η ουαλική. Αφηγείται και στα αγγλικά και μιλά ελληνικά. Δίνει παραστάσεις αφήγησης και τραγουδά μόνη ή σε συνεργασία με άλλους καλλιτέχνες. Οι ιστορίες της τρέφονται από τις βαθιές κέλτικες ρίζες της, από μύθους, θρύλους και ιστορικά γεγονότα, όπως διατηρούνται ως μνήμη στο τοπίο της πατρίδας της. Συνδυάζει την αγγλική με την ουαλική, την αφήγηση με το τραγούδι. Υπήρξε ακόμα παιδαγωγός και έχει δουλέψει με ανάπηρους και υπερήλικες. 
Αγνή Στρουμπούλη
Η Αγνή Στρουμπούλη είναι από τις πρώτες αφηγήτριες της Ελλάδας και έχει δώσει πολυάριθμες παραστάσεις αφήγησης στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Αφηγείται από το 1995 και διδάσκει την Τέχνη της αφήγησης. Το έργο της είναι αφιερωμένο στα ελληνικά λαϊκά παραμύθια. Έχει εκδώσει ανθολογήσεις λαϊκών παραμυθιών, δίσκους αφηγήσεων, έχει μεταφράσει και έχει γράψει λογοτεχνικά έργα. Είναι επίσης παραγωγός ραδιοφωνικών εκπομπών με θέμα το λαϊκό παραμύθι για την ΕΡΑ 5, κάνει παραστάσεις σ’ όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, διδάσκει την Τέχνη της Αφήγησης στο Μουσείο Μπενάκη.
 
Στέλιος Πελασγός Δρ.
Ο Στέλιος  Πελασγός Δρ. είναι ο πρώτος Έλληνας επαγγελματίας  ιστορητής. Από το 1991 ταξιδεύει  σε όλη  την Ελλάδα, την  Κύπρο και την  Ευρώπη δίνοντας παραστάσεις αφήγησης για  μεγάλους ή μικρούς και διδάσκοντας την αρχαία τέχνη του σε βιωματικά εργαστήρια. Είναι διδάκτωρ παιδαγωγικής και έχει γράψει πολλά βιβλία. Μεγάλο μέρος του έργου του διακονεί ευπαθείς ομάδες (πρώην χρήστες ουσιών, φυλακισμένοι, άτομα με ειδικές ανάγκες, γέροντες και γερόντισσες κ.α.) Πλέκει τις ιστορίες με την μαστοριά των παραμυθάδων της καθ‘ υμάς Ανατολής και τις αφήνει να σκοντάψουν με διάκριση στην σημερινή ψυχική και κοινωνική πραγματικότητα. Αφηγείται στα ελληνικά, αγγλικά και γαλλικά. Ζει με την οικογένεια του έξω από ένα χωριό, ανάμεσα σε δέντρα, που ακόμα μένουν όρθια και θαλερά.
Κινηματογραφική Ταινία:
 «Ντέρσου Ουζάλα» σε σκηνοθεσία Ακίρα Κουροσάβα
Ταινία του Ακίρα Κουροσάβα, που είναι βασισμένη σε δύο βιβλία του Βλαντιμίρ Αρσένιεφ,  διακεκριμένου Ρώσου επιστήμονα και εξερευνητή, που έζησε στα τέλη του 1800, μέχρι τις αρχές του 1900. Είναι η ιστορία της σχέσης ενός τοπογράφου με έναν κυνηγό άγριων ζώων, τον Ντέρσου Ουζάλα.  Στα ταξίδια τους, στα βουνά και τα δάση της Σιβηρίας ο Ντέρσου αποκαλύπτει στο φίλο του τα μυστικά, τις συνήθειες και την καθημερινή ζωή των άγριων ζώων, καθώς και συνήθειες των ανθρώπων. Διδάσκει τον τρόπο να προσεγγίσουμε τη φύση με στοργή και να ανοίξουμε τις καρδιές μας στα άγρια θηρία, στους ανθρώπους, τα πουλιά και τα λουλούδια. Η ταινία είναι ένα αριστούργημα σοφίας, ένα συγκλονιστικό ποίημα στη φύση, στη φιλία και στην παλικαριά. Έξοχος ο μικρόσωμος Μαξίμ Μουντζούκ στο ρόλο του Ουζαλά. Εκπληκτική η φωτογραφία των άγριων τοπίων της Σιβηρίας. Η ταινία, εκτός από Όσκαρ,  απέσπασε και πολλά άλλα διεθνή βραβεία. Η μουσική είναι του Ισαάκ Σβαρτζ και παίζουν οι Μαξίμ Μουντζούκ, Γιούρι Σόλομιν, Σβετλάνα Ντανιλτσένκο, Ντίμα Κορτίτσεφ.
 
2ο Διεθνές Φεστιβάλ Αφήγησης και Τεχνών του Λόγου
«’Ήρωες και ηρωίδες»
Κοζάνη 9 -18 Απριλίου 2010
 
Αφιερωμένο στις επικές παραδόσεις των λαών και στους σύγχρονους ήρωες, υπερασπιστές των ανθρώπινων δικαιωμάτων
 
Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ: Δρ Στέλιος Πελασγός
Καλλιτεχνικός Διευθυντής ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης: Γιάννης Καραχισαρίδης
 
Διοργανωτής: Το Φεστιβάλ διοργανώνεται από το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.) Κοζάνηςσε συνεργασία με την Διεθνή Αμνηστία, το Διεθνές φεστιβάλ αφήγησης Festival  d' Uzeges, Γαλλίας και το Διεθνές Φεστιβάλ Αφήγησης και Τεχνών του Λόγου Πηλίου «Κάτω από τα δέντρα …», και με τη σύμπραξη   21 φορέων της περιοχής.  
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Οι ξενόγλωσσες παραστάσεις παρουσιάζονται στα αγγλικά χωρίς μετάφραση και στα γαλλικά με υπέρτιτλους ή ταυτόχρονη μετάφραση/αφήγηση στα ελληνικά.
 
Τιμές εισιτηρίων
Παραστάσεις και κινηματογραφικές προβολές: 8 €., Φοιτητικό - μαθητικό: 6€.
Παραστάσεις για παιδιά: 6 €.
Ενιαίο εισιτήριο για όλες τις παραστάσεις και προβολές: 40€.
 
Συναντήσεις και γνωριμία με προσκεκλημένους αφηγητές είναι ελεύθερη.
 
Σεμινάρια - Συμμετοχή
Αφήγησης, κόστος συμμετοχής: 25€.
Διεθνούς Αμνηστίας & Θεάτρου Σκιών, ελεύθερη είσοδος
Απαραίτητη η κράτηση θέσεων για τα σεμινάρια 
 
 
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΚΟΖΑΝΗΣ
Πάρκο Αγ. Δημητρίου, 50100 Κοζάνη
Τηλεφωνικό κέντρο: 24610 24062 • E-mail: dpt-koz@otenet.gr
 
Το ΔΗΠΕΘΕ επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού,
το Δήμο Κοζάνης και τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κοζάνης
 
 
Χορηγοί Επικοινωνίας
ΕΤ 3
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Δίφωνο
City  Urban Living
www . cityportal . gr Thessaloniki
 
 
 
Περισσότερες Πληροφορίες , κ. Τασούλα Σιμάρα,  στα γραφεία του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ στην «Αίθουσα Τέχνης» και στο τηλ. 24610-24062 begin_of_the_skype_highlighting, 24610-24062end_of_the_skype_highlighting, εσωτ. 1
 
Υπεύθυνη Γραφείου Τύπου: Χαρά Πετρούνια
Τηλ. 210 5244648 & 6972 710 991, e-mail: x-petrouyia@ath.forthnet.gr