Επιστροφή

Αφιέρωμα της εφημερίδας ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ στο Φεστιβάλ Αφήγησης - Τεχνών του Λόγου

Αφιέρωμα  της εφημερίδας ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ  στο Φεστιβάλ Αφήγησης - Τεχνών του Λόγου

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΦΗΓΗΣΗΣ-ΤΕΧΝΩΝ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ Με επίκεντρο μια πανανθρώπινη τέχνη

 
Οι ανώνυμοι ήρωες και ηρωίδες που θυσιάζουν ακόμη και τη ζωή τους για αξίες όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι αξιομνημόνευτοι. Σε όλους εκείνους είναι αφιερωμένο το 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Αφήγησης και Τεχνών του Λόγου, που αρχίζει απόψε στην Κοζάνη.

Της Κυριακής Τσολάκη
ktsolaki@makthes.gr

Η διοργάνωση, που πραγματοποιείται για δεύτερη συνεχή χρονιά από το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο (ΔΗΠΕΘΕ) Κοζάνης και πέρυσι ήταν αφιερωμένη στον λύκο ως στοιχείο της αφήγησης και των λαϊκών παραμυθιών, έχει φέτος ως αντικείμενό της τις επικές παραδόσεις των λαών και τους σύγχρονους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. ΓιΆ αυτό και γίνεται σε συνεργασία με το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας.
“Ζούμε σε μια εποχή αντιηρωική, στην οποία κυριαρχούν ίσως τα λανθασμένα πρότυπα που περνούν τα ΜΜΕ. Στόχος μας όμως είναι να αναδειχθούν οι άλλοι ήρωες, που πολλές φορές θυσιάζονται για σημαντικά ζητήματα όπως η ελευθερία και τα ίσα δικαιώματα για όλους, που προσφέρουν χωρίς να είναι επώνυμοι κι έτσι δεν έχουν την προβολή και την αναγνώριση που τους αρμόζει”, λέει η πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Κούλα Καλογερίδου.

Επίτιμος καλεσμένος ο Δημήτρης Μαρωνίτης
Στο φετινό φεστιβάλ, “ψυχή” του οποίου είναι ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Δρ Στέλιος Πελασγός, αλλά και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης Γιάννης Καραχισαρίδης, συμμετέχουν αφηγητές από την Ελλάδα, τη Γαλλία, την Μπουρκίνα Φάσο και τη Μεγάλη Βρετανία. Μεταξύ αυτών θα είναι και ο Δημήτρης Μαρωνίτης, που θα διαβάσει και θα σχολιάσει μέρη από το ανέκδοτο βΆ μέρος της νέας μετάφρασης της Ιλιάδας, αλλά και ο Απόστολος Δοξιάδης, που θα παρουσιάσει τη σχέση αφήγησης, κουκλοθέατρου και κόμιξ.

Παραστάσεις και σεμινάρια
Στο πλαίσιo του προγράμματος θα δοθούν παραστάσεις προφορικής αφήγησης επών, θρύλων, παραμυθιών, λαϊκών ιστοριών αλλά και κοζανίτικων κωμικών περιστατικών και ιστοριών καθώς και παραστάσεις θεάτρου σκιών και ομιλίες. Ακόμη, θα πραγματοποιηθούν εργαστήρια και σεμινάρια από τη Διεθνή Αμνηστία, αλλά και εργαστήρια - σεμινάρια κατασκευής φιγούρας θεάτρου σκιών κ.ά. “Το φεστιβάλ είναι ιδιαίτερα σημαντικό, γιατί αναδεικνύει ως τέχνη την αφήγηση που είναι πρωταρχική και πανανθρώπινη ανάγκη. Φέρνει τους ανθρώπους κοντά μέσα από την ιστορία και τον πολιτισμό που κουβαλά ο καθένας. Σε μια εποχή που καλούμαστε να διαμορφώσουμε ταυτότητα πολιτών του κόσμου είναι σημαντικό να διατηρούμε παράλληλα τα ιδιαίτερα και διακριτά μας στοιχεία, ώστε να μη χαθούμε”, επισημαίνει η κ. Καλογερίδου.

  • Τελετή έναρξης του Φεστιβάλ στις 6 μ.μ. στη Μεγάλη Αίθουσα του Δημοτικού Ωδείου Κοζάνης.
  • Περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο 24610-24062 ή στην ιστοσελίδα www.dipethekozanis.gr

Απρ 09, 2010