Επιστροφή

Η Δημοτική Χαρτοθήκη Κοζάνης παρουσιάζει το χαρτογραφικό λεύκωμα του Χρήστου Ζαχαράκι <<"Νήσου Κρήτης Θέσις", τέσσερις αιώνες έντυπης χαρτογραφίας της Κρήτης

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΛΕΥΚΩΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΑΧΑΡΑΚI ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΧΑΡΤΟΘΗΚΗ


Με την ολοκλήρωση της έκθεσης χαρτών «Η Κρήτη ταξιδεύει με χάρτες στη Δυτική Μακεδονία» στη Δημοτική Χαρτοθήκη Κοζάνης (17/1 – 14/3, 2010), ο πρέσβης ε.τ. Χρήστος Ζαχαράκις θα μιλήσει στο κοινό της πόλης την Κυριακή 14 Μαρτίου στις 13:00 στο Αρχοντικό Λασσάνη, για το χαρτογραφικό του λεύκωμα <<"Νήσου Κρήτης Θέσις", τέσσερις αιώνες έντυπης χαρτογραφίας της Κρήτης, 1477-1800>>.

Ο πρέσβης ε.τ. Χρήστος Ζαχαράκις, εκτός από συλλέκτης ιστορικών χαρτών, είναι παγκοσμίως γνωστός στον κόσμο της χαρτογραφίας για το μοναδικό και διαχρονικό έργο του σχετικά με τον πλήρη Κατάλογο των έντυπων χαρτών της Ελλάδας από το 1477 μέχρι το 1800, ο οποίος εκδόθηκε για πρώτη φορά στην Κύπρο το 1982 από το Ίδρυμα Λεβέντη, επανεκδόθηκε επαυξημένο το 1998 από το Ίδρυμα Σαμούρκα, με τελευταία έκδοση εκείνη του 2009 από το Ίδρυμα Ιωάννου στην οποία περιλαμβάνονται πάνω από 3000 τίτλοι έντυπων χαρτών της περιόδου 1477-1800.

Κατά την επίσκεψή του στην Κοζάνη ο κ. Ζαχαράκις εκτός της Χαρτοθήκης στο Αρχοντικό Λασσάνη, θα επισκεφθεί και τη Βιβλιοθήκη για να ενημερωθεί για το έργο και τις προοπτικές της.

Η επίσκεψη και η ομιλία του διακεκριμένου διπλωμάτη οργανώνεται με την συνεργασία του Δήμου Κοζάνης, της Κοβενταρείου Δημοτικής Βιβλιοθήκης, του Συλλόγου Κρητών Κοζάνης και των εκδόσεων «Μικρός Ναυτίλος» Ηρακλείου Κρήτης, στο πλαίσιο του Προγράμματος του Δήμου και της Βιβλιοθήκης «Οργάνωση και Ανάδειξη της Δημοτικής Χαρτοθήκης Κοζάνης, 2008-2010» που συντονίζει η ερευνητική ομάδα του Α.Π.Θ. με υπεύθυνο τον καθηγητή Ευάγ. Λιβιεράτο.