Επιστροφή

Ευρωπαϊκό πολιτισμικό κέντρο αποτέλεσε η πόλη της Κοζάνης το τριήμερο 16-18 Απριλίου, με αφορμή τον 1ο Διεθνή Διαγωνισμό Ακορντεόν- Αποτελέσματα διαγωνισμού

ΑΥΛΑΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ 1ο ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΑΚΟΡΝΤΕΟΝ ΠΟΥ ΔΙΕΞΗΧΘΗ ΣΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ
 
       Ευρωπαϊκό πολιτισμικό κέντρο αποτέλεσε η πόλη της Κοζάνης το τριήμερο 16-18 Απριλίου, με αφορμή τον 1ο Διεθνή Διαγωνισμό Ακορντεόν, που διοργανώθηκε από το Δημοτικό Ωδείο Κοζάνης σε συνεργασία με τη Δημοτική επιχείρηση πολιτισμού και Αθλητισμού Κοζάνης. Η πόλη συγκέντρωσε τα βλέμματα των 11 χωρών καταγωγής των συμμετεχόντων από όλη την Ευρώπη, καθώς ο διαγωνισμός μεταδιδόταν ζωντανά στο διαδίκτυο.
.
Ο 1ος διεθνής διαγωνισμός αποτελεί απόρροια των δύο προηγουμένων πανελλήνιων διαγωνισμών που διοργανώθηκαν το 2007 και 2009. Η πολύ μεγάλη συμμετοχή και το υψηλό επίπεδο των διαγωνιζομένων, ώθησαν στη διεύρυνσή του, ανάγοντας τον σε  διεθνή.
Οι ακροάσεις των διαγωνιζομένων πραγματοποιήθηκαν για τρεις συνεχείς ημέρες (16,17 και 18 Απριλίου), ενώ παράλληλα το μουσικόφιλο κοινό είχε την ευκαιρία χαρά να παρακολουθήσει δύο καταπληκτικά ρεσιτάλ, από τους Duo Balyk (ακορντεόν-μαντολίνο) την Παρασκευή 16 και  την Ευγενία Τσερκάζοβα (ακορντεόν) το Σάββατο 17 Απριλίου στην Αίθουσα Τέχνης. Στην τελετή λήξης του διαγωνισμού στέφοντας με επιτυχία το τέλος της διοργάνωσης, απολαύσαμε τους νικητές του διαγωνισμού και το υψηλό επίπεδο δεξιοτεχνίας που διαθέτουν.
.
 Στόχος του διαγωνισμού ήταν να δώσει την ευκαιρία στους νέους κάθε εθνικότητας να αναδείξουν το ταλέντο τους , να ανταλλάξουν απόψεις  και να γίνει το ακορντεόν πιο δημοφιλές στο ευρύ κοινό. Ογδόντα διαγωνιζόμενοι από έντεκα κράτη της Ευρώπης σε ένα  κλίμα ευγενούς άμιλλας και συνεργασίας, αντάλλαξαν απόψεις και εμπειρίες ακούγοντας σπουδαίους καλλιτέχνες ιδιαίτερα υψηλού επιπέδου από όλο τον κόσμο.
.
Σπουδαίοι δάσκαλοι και σολίστες ήταν καλεσμένοι ως μέλη της κριτικής επιτροπής ανεβάζοντας σημαντικά το κύρος του διαγωνισμού και συγκεκριμένα:
 1. Vladimir Balyk (Κροατία) Καθηγητής ακορντεόν Ωδείο IMRonjgov - Πούλα ,
2. Eugenia Tcherkazova -Καθηγήτρια μουσικής στην Εθνική μουσική ακαδημία της Ουκρανίας,
3. Grazina Lukosiene (Λιθουανία) Πρόεδρος του Συλλόγου Ακορντεονιστών της πόλης Κάουνας,καθηγήτρια ακορντεόν στο Ωδείο “J. Gruodis” – Κάουνας,
4. Milan Bjeletic (Σερβία),Καθηγητής ακορντεόν στο Ωδείο και στο Μουσικό Κολέγιο της πόλης Κραγκούγιεβατς και
5.Κώστας Ράπτης- Καθηγητής ακορντεόν του Πανεπιστημίου Μακεδονίας - Θεσσαλονίκη και στην Ανωτάτη Σχολή Μουσικής στο Ανόβερο
6.Αλέξανδρος Τσούγιεφ γραμματέας της επιτροπής και καθηγητής ακορντεόν του Δημοτικού Ωδείου Κοζάνης.
.
Το Δημοτικό Ωδείο Κοζάνης αποτελεί σημαντικό πυλώνα πολιτισμού της πόλης συνεισφέροντας δυναμικά και ασταμάτητα στο καλλιτεχνικό γίγνεσθαι της πόλης μας πάντα μ ένα πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα προσπαθώντας πάντα να παρουσιάσει κάτι ξεχωριστό και ποιοτικό.