Επιστροφή

Κοζάνη - μια πόλη ελκυστική και βιώσιμη

 Γκενουάρντι (Αντιπρόεδρος Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων)

«Το έργο θα ενδυναμώσει το ρόλο της Κοζάνης

ως κομβικής πόλης της Νοτιοανατολικής Ευρώπης»

 

            Ριζικές επεμβάσεις στο ιστορικό και εμπορικό κέντρο της Κοζάνης, την καρδιά της οικονομικής δραστηριότητας της πόλης, ξεκίνησε ο Δήμος, υλοποιώντας ένα φιλόδοξο σχέδιο που στοχεύει στην ολοκληρωτική αλλαγή της εικόνας του.

            Επεμβάσεις που πρόκειται να αλλάξουν όχι μόνο τη μορφή αλλά και τον τρόπο λειτουργίας του, δίνοντας πλέον τον πρώτο λόγο στους πεζούς.

            Οι πεζοδρομήσεις, οι πλακοστρώσεις των δρόμων και οι εκτεταμένες δενδροφυτεύσεις, αναδεικνύουν τον ιστορικό χαρακτήρα του κέντρου και δημιουργούν νέες καλύτερες προϋποθέσεις για τη λειτουργία των εμπορικών του καταστημάτων, αφού πλέον θα μπορεί κανείς να το διασχίσει από άκρου εις άκρον με τα πόδια, απολαμβάνοντας μια ξεχωριστή διαδρομή.

             Τα αυτοκίνητα που μέχρι τώρα στάθμευαν στους δρόμους του κέντρου βρίσκουν διέξοδο στους δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους στάθμευσης, στεγασμένης ή μη, γύρω απ΄ αυτό και δίνεται προτεραιότητα στη Δημοτική αστική συγκοινωνία, η οποία διαθέτει έναν σύγχρονο στόλο μικρών λεωφορείων ( Mini Bus), τα οποία διασχίζουν όλη την πόλη, εξυπηρετώντας κάθε περιοχή της και συνδέοντας την με τα δημοτικά της διαμερίσματα. Οι εργασίες ξεκίνησαν τον περασμένο Μάρτη και προχωρούν με εντατικούς ρυθμούς, έχοντας δώσει ήδη τα πρώτα αποτελέσματα, τα οποία ικανοποιούν ακόμα και όσους αντιμετώπιζαν επιφυλακτικά το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

            Από την περασμένη Δευτέρα ενεργοποιήθηκε και το κομμάτι της αισθητικής αναβάθμισης των όψεων των ιδιωτικών κτιρίων του κέντρου, που αποτελεί μέρος του συνολικού προγράμματος των αναπλάσεων.

            Έτσι, η Κοζάνη γίνεται η πρώτη πόλη μετά την Αθήνα και την Πάτρα που αναπτύσσει αυτή την πρωτοβουλία, η οποία θα χρηματοδοτηθεί από πόρους που δέσμευσε ο Δήμος Κοζάνης από το πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ.

            Οι παρεμβάσεις που θα γίνουν στις όψεις των ιδιωτικών κτιρίων θα είναι ήπιας μορφής, στοχεύοντας κυρίως στην αισθητική βελτίωση τους, με τους κατάλληλους ελαιοχρωματισμούς και την απομάκρυνση ή την κάλυψη όλων εκείνων των υλικών (π.χ. πινακίδες, κεραίες, κλιματιστικά κ.α.) που δημιουργούν τη γνωστή νεοελληνική αποκρουστική εικόνα των κτιρίων, και θα υπόκεινται στην έγκριση και την επίβλεψη της Δημοτικής Επιτροπής Αρχιτεκτονικού Ελέγχου (ΕΠ.Α.Ε.), η οποία συστάθηκε με τη συμμετοχή και του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.

            Όσοι ιδιώτες συμμετάσχουν σ΄ αυτό το πρόγραμμα, θα αποζημιωθούν σε ποσοστό που μπορεί να ξεπεράσει και το 50%.

            Παράλληλα, ο Δήμος είναι έτοιμος να ξεκινήσει σε σύντομο χρονικό διάστημα την απομάκρυνση όλων των παράνομων διαφημιστικών πινακίδων της πόλης, αφού πρώτα ενημερώσει σχετικά όλους τους ιδιώτες που τις φιλοξενούν στις οικοδομές τους.

            Σχολιάζοντας αυτό το εκτεταμένο πρόγραμμα των αναπλάσεων, ο Δήμαρχος Κοζάνης Πάρις Κουκουλόπουλος τονίζει πως «ο βασικός μας στόχος είναι να δημιουργήσουμε μια πόλη ελκυστική και βιώσιμη για τους ανθρώπους της, πρώτα απ΄ όλα. Και μια πόλη όμως ελκυστική για επισκέπτες και επενδύσεις. Πρόκειται αναμφίβολα για ένα φιλόδοξο σχέδιο, ένα μεγάλο στοίχημα, αλλά είμαστε σίγουροι πως και αυτό το στοίχημα θα το κερδίσουμε, παρέχοντας στην Κοζάνη όλες τις προϋποθέσεις για να λειτουργήσει ως μια σύγχρονη και ανθρώπινη πόλη».

            Σε όλα αυτά τα φιλόδοξα σχέδια του καθώς και στην πλήρη ανάπτυξη του εγχειρήματος της Ζώνης Ενεργού Πολεοδομίας, ο Δήμος Κοζάνης βρήκε στρατηγικό του σύμμαχο την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

            Η έγκριση χαμηλότοκου δανείου 20 εκατομμυρίων ευρώ από την Τράπεζα, δίνει τη δυνατότητα στο Δήμο να προχωρήσει απρόσκοπτα στην υλοποίηση των σχεδίων του.

            Αιτιολογώντας την απόφαση για τη χορήγηση του δανείου ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων κ. Γκερλάντο Γκενουάρντι, υπογράμμισε πως «η ΕΤΕπ χορηγεί για πρώτη φορά δάνειο σε οργανισμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα, για ένα πρωτοποριακό έργο. Η ΖΕΠ Κοζάνης είναι πολύ σημαντικό έργο που αφ΄ ενός θα διευκολύνει την αστική ανάπλαση των πυκνοκατοικημένων περιοχών και, αφετέρου, θα αξιοποιήσει το συγκριτικό πλεονέκτημα της πόλης με την κατασκευή μιας έξυπνης συνοικίας που αναμφίβολα ανοίγει θετικές προοπτικές για τη σχεδιαζόμενη οικονομική ανανέωση. Το έργο θα ενδυναμώσει το ρόλο της Κοζάνης ως κομβικής πόλης της Νοτιοανατολικής Ευρώπης».