Επιστροφή

Λάζαρος Μαλούτας: «Ο ενεργειακός χαρακτήρας του Δήμου Κοζάνης αποτελεί στρατηγική μας επιλογή»

 
ΕΛΛΗΝΙΚΗ   ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΔΗΜΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ
 

Γραφείο Τύπου

 

Τηλ.: 24613 50324

FAX: 24610 27065
E-mail: mme@kozanh.gr
Website: www.kozanh.gr

Ταχ. Δ/ση: Πλ. Νίκης 1

Πληροφορίες: Νατάσα Χατζηγεωργίου

 

Προς ενημέρωση συντακτών

 
 
 
Κοζάνη, Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2013
 
 

Λάζαρος Μαλούτας: «Ο ενεργειακός χαρακτήρας του Δήμου Κοζάνης αποτελεί στρατηγική μας επιλογή»

 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Για τα έργα του Δήμου Κοζάνης που έχουν ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον - Αειφόρος Ανάπτυξη, μίλησε ο Δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας, σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στη Φλώρινα με θέμα : «Προβολή των έργων του ΕΠΠΕΡΑΑ στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Νέες ευκαιρίες για τις χρηματοδοτικές δυνατότητες της Περιφέρειας στην Προγραμματική Περίοδο 2014-2020″, ενώ πραγματοποιήθηκε και αναλυτική παρουσίαση της κατασκευής του Πρότυπου Βιοκλιματικού Σχολικού Συγκροτήματος Δημοτικού-Νηπιαγωγείου με εφαρμογή Τεχνολογιών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, που υλοποείται στη  ΖΕΠ Κοζάνης.

Ο κ . Μαλούτας στο πλαίσιο της ομιλίας του στην ημερίδα, στην οποία παρέστη και ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Σταύρος Καλαφάτης, τόνισε πως ο Δήμος Κοζάνης έχει υλοποιήσει σημαντικά περιβαλλοντικά έργα στο παρελθόν μέσω του επιχειρησιακού προγράμματος, όπως αυτό της τηλεθέρμανσης. Στο τρέχον σήμερα ΕΠΠΕΡΑΑ, έχει ήδη εντάξει έργα με προϋπολογισμό που ξεπερνά τα 30 εκατομμύρια ευρώ, ενώ έχει προτείνει και άλλα έξι με προϋπολογισμό που ξεπερνά τα 6 εκατομμύρια ευρώ.

Ο δήμαρχος Κοζάνης επεσήμανε πως πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες του πολεοδομικού σχεδιασμού και των εγκρίσεων των τοπικών ρυμοτομικών, που είναι εξαιρετικά αναποτελεσματικές και αντιαναπτυξιακές, ενώ με ιδιαίτερη έμφαση αναφέρθηκε και στο ζήτημα των μετεγκαταστάσεων και της ανάγκης να προβλεφθούν ειδικοί άξονες στο νέο ΕΠΠΕΡΑΑ, ώστε να μπορούν να χρηματοδοτηθούν, μιας και είναι έργα που υλοποιούνται για ενεργειακούς-περιβαλλοντικούς λόγους.

«Ο Δήμος Κοζάνης είναι ο μεγαλύτερος ενεργειακός Δήμος της πατρίδας μας» συνέχισε ο κ. Μαλούτας, «και στα διοικητικά του όρια του όρια παράγεται περίπου το 25% της εγχώριας ηλεκτρικής ενέργειας. Ο ενεργειακός χαρακτήρας του Δήμου αποτελεί στρατηγική μας επιλογή. Γι’ αυτό το σκοπό θέλουμε να διευρύνουμε τις δράσεις μας στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αλλά και καινοτόμων δράσεων που μπορούν νε έχουν την υποστήριξη του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, του ΤΕΙ και του ΕΚΕΤΑ. Στόχος αυτών των δράσεων είναι η ανάστροφή της εικόνας της περιοχής, η στήριξη της απασχόλησης, καθώς και η αύξηση της επισκεψιμότητας»

Κλείνοντας ο δήμαρχος, επεσήμανε πως «η περίοδος που διανύουμε είναι ιδιαίτερα κρίσιμη. Η ανεργία μαστίζει στην περιφέρειά μας, έχουμε την πιο σπάταλη ενεργειακά οικονομία στην Ευρώπη, ενώ ζούμε σε μία από τις πιο ψυχρές περιοχές της χώρας. Συνεπώς απαιτείται νέος σχεδιασμός από το ΕΠΠΕΡΑΑ, για να δίνει χειροπιαστές απαντήσεις σήμερα».