Επιστροφή

Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών. Στην ίδρυση Ξενώνα Φιλοξενίας και Συμβουλευτικού Κέντρου για τις κακοποιημένες γυναίκες έχει προχωρήσει ο Δήμος Κοζάνης

 
ΕΛΛΗΝΙΚΗ   ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΔΗΜΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ
 

Γραφείο Τύπου

Τηλ.: 24613 50324

FAX: 24610 27065

E-mail: mme@kozanh.gr

Website: www.kozanh.gr

Ταχ. Δ/ση: Πλ. Νίκης 1

Πληροφορίες: Νατάσα Χατζηγεωργίου

Προς ενημέρωση συντακτών

 
 

Κοζάνη, Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

 
 
 

Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών

 

Στην ίδρυση Ξενώνα Φιλοξενίας  και Συμβουλευτικού Κέντρου για τις κακοποιημένες γυναίκες έχει προχωρήσει ο Δήμος Κοζάνης

 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 

Η 25η Νοεμβρίου έχει ανακηρυχθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών. Είναι καθήκον της κοινωνίας να αναδείξει ότι η ενδοοικογενειακή βία δεν αποτελεί ιδιωτική υπόθεση αλλά ένα σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα. Η άσκηση βίας κατά των γυναικών παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και στη χώρα μας αναγνωρίζεται και τιμωρείται ως έγκλημα σύμφωνα με το νόμο.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Δήμος Κοζάνης σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων έχει προχωρήσει στην ίδρυση Ξενώνα Φιλοξενίας Κακοποιημένων Γυναικών στην Τοπική Κοινότητα Τετραλόφου, ενώ παράλληλα  θα λειτουργήσει μέχρι τα τέλη της χρονιάς και το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών, στο κτήριο που βρίσκεται  στη συμβολή των οδών Μακεδονομάχων και Καρακάση, στην πόλη της Κοζάνης.

Όπως επεσήμανε σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Κοζάνης κ. Λάζαρος Μαλούτας « το ζήτημα της κακοποίησης των γυναικών έχει αναδειχθεί σε ένα μείζον πρόβλημα στην ελληνική κοινωνία τα τελευταία χρόνια. Με τη συνεργασία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, καθώς και με την υλοποίηση των δύο αυτών δομών, μπορούμε να αισθανόμαστε επιτέλους ότι συγκλίνουμε με τα ευρωπαϊκά κεκτημένα».

Αξίζει μα σημειωθεί πως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σε πρόσφατη ανακοίνωσή του αναφέρει πως τουλάχιστον μία στις τρεις γυναίκες σε όλο τον κόσμο είναι ή θα υπάρξει θύμα βίας, λόγω του φύλου της.

Ωστόσο, στην Τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900, η οποία λειτουργεί, από τη Γενική Γραματεία Ισότητας των Φύλων, σε 24ωρη βάση παρέχοντας ψυχοκοινωνική στήριξη σε γυναίκες-θύματα βίας, φτάνει μικρό μόνο μέρος των περιστατικών, τα οποία κατά 75% αφορούν ενδοοικογενειακή βία. Υπάρχουν ενδείξεις ότι πολύ περισσότερα είναι τα τραγικά περιστατικά γυναικών που υφίστανται κακοποίηση, ακόμη και καθημερινά, αλλά δεν φτάνουν ποτέ στο σημείο της καταγγελίας.