Επιστροφή

Πρακτικά μαθήματα τοπικής οικονομίας

Πρακτικά   μαθήματα  τοπικής  οικονομίας

του Λ. Μαλούτα

 

Λάζαρος Μαλούτας-Πρακτικά   μαθήματα  τοπικής  οικονομίαςΚάθε  χρόνο τέτοια εποχή, λόγω ΔΕΘ, η οικονομία της χώρας μας βρίσκεται στο επίκεντρο.

Ενέδωσα στον πειρασμό.

 

Ας μιλήσουμε λοιπόν για την πόλη μας την Κοζάνη.

Ας μιλήσουμε για τον Εμπορικό της κόσμο που αποτελεί την ραχοκοκαλιά της οικονομικής δραστηριότητας της περιοχής.

 

Έχουμε και λέμε λοιπόν:

 

1. Έχουμε έναν επίσημο πληθωρισμό που σύμφωνα με την ΕΣΥΕ τρέχει με 4,8 – 4,9%, ενώ ταυτόχρονα πάλι με επίσημα στοιχεία (έκθεση ΕΤΕ) ο πληθωρισμός του φτωχού τρέχει με υπερδιπλάσιο ποσοστό.

Τι εννοούμε όταν λέμε πληθωρισμός του φτωχού? Όλα εκείνα τα είδη ευρείας κατανάλωσης που έχουμε όλοι καθημερινά στο σπίτι μας, στο τραπέζι μας.

 

2. Οι τιμές πετρελαίου φέτος, τρομοκράτησαν όλη την υφήλιο με τα δυσθεόρατα ύψη που έφτασαν (θυμίζω, ξεπέρασαν τα 140$/βαρ.) Όσο λοιπόν ανέβαιναν οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου, είναι λογικό, ανεβαίνουν και οι τιμές της  βενζίνης και του πετρελαίου κίνησης. Κι εδώ έχουμε το ¨Ελληνικό  παράδοξο¨. Τώρα που οι τιμές πετρελαίου πέφτουν (χτες κάτω από 93$/βαρ) οι τιμές στο πρατήριο αντιστέκονται σθεναρά. Σύμφωνα με τα επίσημα λοιπόν στοιχεία ενώ οι διεθνείς τιμές πετρελαίου υποχώρησαν κατά 34%, οι τιμές λιανικής, η τιμή δηλαδή στο πρατήριο, μειώθηκε μόνο κατά 13%. Κάποιοι βάζουν άγρια το χέρι στη τσέπη  όλων μας . Και ο χειμώνας είναι μπροστά μας.

 

3. Η κυβέρνησή μας κατάλαβε μετά από 5 χρόνια στην εξουσία, ότι έχουμε φοροδιαφυγή. Για να αντιμετωπίσει λοιπόν το πρόβλημα αποφάσισε να καταργήσει το αφορολόγητο των 10,500€  από τους ελεύθερους επαγγελματίες και να το φορολογήσει με 10%. Έτσι λοιπόν από κάθε ελεύθερο επαγγελματία, είτε δήλωνε τίμια τα εισοδήματά του είτε φοροδιέφευγε, θα λείψουν 1050€ επειδή η κυβέρνηση παραδέχεται ότι είναι ανίκανη να ελέγξει την φοροδιαφυγή.

 

4. Τα τελευταία στοιχεία της ΕΣΥΕ μας δίνουν άλλη μια πρωτιά. Μια πρωτιά δυστυχώς που την ζούμε καθημερινά όλοι μας. Είμαστε πρωταθλητές, έχουμε τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας στη χώρα.

 

5. Πάλι με τα επίσημα στοιχεία της ΕΣΥΕ για την οικοδομική δραστηριότητα στη χώρα μας. Εδώ τα πάμε καλύτερα. Άλλοι είναι οι πρωταθλητές. Κι εδώ όμως η οικοδομική δραστηριότητα υποχώρησε σημαντικά. Όλοι θυμόμαστε τι γινόταν, πόσα γιαπιά βλέπαμε γύρω μας, πριν από 7-8 χρόνια.

 

6. Έχουμε και αυτό το περίφημο ΕΣΠΑ 2007-2013. Σήμερα έχουμε Σεπτέμβρη 2008 κι αναρωτιέμαι: Αυτή η κυβέρνηση δεν είναι που κατηγορούσε την προηγούμενη για καθυστερήσεις στην απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων?

Είδατε να ξεκινάει κανένα έργο που να χρηματοδοτείται απ΄το ΕΣΠΑ 2007-2013?

………………………………………………………………………………… Όχι

Λάθος κάνετε. Ξεκίνησαν οι διαφημιστικές καμπάνιες. Ξέρετε ποιοι κερδίζουν από αυτές? Αυτοί που τις φτιάχνουν (διαφημιστές) και αυτοί που τις καταχωρούν (μεγαλοεκδότες - μεγαλοκαναλάρχες).

 

7. Περνάω στα γρήγορα μια σειρά από άλλα ζητήματα όπως το ότι το προσωπικό της ΔΕΗ  μειώθηκε κατά 25%, συνεπώς και το διαθέσιμο για κατανάλωση εισόδημα, ή την επερχόμενη νέα φοροεπιδρομή με τον φόρο κατοχής ακινήτων που θα κληθούμε όλοι να πληρώσουμε το επόμενο δίμηνο ή το άλλο ¨ελληνικό παράδοξο¨. Η μπύρα, το γάλα ακόμα και κατεψυγμένα λαχανικά είναι ακριβότερα στην Ελλάδα απ’ ότι στις Ευρωπαϊκές χώρες. Ζητήματα μικρότερα, που ελαφρώνουν καθημερινά την τσέπη μας όμως.

 

8. Μέχρι πριν 4-5 χρόνια καμαρώναμε. Είχαμε στην πόλη μας το μεγαλύτερο περιφερειακό ΤΕΙ της χώρας μας. Σήμερα δεν ξέρω αν διασώζεται στην 9η, ή 10η θέση.

Φέτος στην Κοζάνη στο ΤΕΙ μπήκαν 943 σπουδαστές κι έμειναν κενές 2377 θέσεις .

Συνολικά στην τριετία 2006-2007-2008 έμειναν κενές 5737 (το 62% θέσεις)

Μα θα μου πείτε η αναβάθμιση της παιδείας μας επιβάλλει τη βάση του 10 κτλ κτλ κτλ. Η αναβάθμιση της παιδείας μας είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα για να ασχοληθώ εγώ. Το αφήνω στους μεγαλοδημοσιογράφους των δελτίων των 8 που όλα τα σφάζουν κι όλα τα μαχαιρώνουν. Το αφήνω στους καθ΄ ύλην αρμοδίους υπουργούς που είναι της λογικής ¨πονάει κεφάλι, κόψει κεφάλι¨. Μόνο που αυτήν τη λογική που είδα με τη βάση του 10, δεν την είδα από κανέναν υπουργό για τη ΔΕΗ και την ασύστολη ρύπανση του περιβάλλοντος στην περιοχή μας.

Ξέχασα όμως, Τα ¨ιδιωτικά πανεπιστήμια¨, τα κέντρα ελευθέρων σπουδών για να ακριβολογούμε, έπρεπε να βρουν πελατεία. Ίσως το ίδιο έργο δούμε και στο άμεσο μέλλον με τη ΔΕΗ, τότε που θα είναι έτοιμοι οι ιδιώτες με τις μονάδες φυσικού αερίου.

Όμως η πραγματικότητα λέει πως απ’ την Κοζάνη σήμερα λείπουν 5737 κάτοικοι, 5737 συμπολίτες. Και μέχρι να κλείσει αυτός ο κύκλος το έλλειμμα αυτό θα ξεπεράσει τους 8.000. Με όλες τις συνέπειες στην κοινωνική, οικονομική κλπ δραστηριότητα της πόλης.

 

Αν μετά απ’ όλα αυτά προσπαθήσουμε να κάνουμε το λογαριασμό.

 

Αν προσπαθήσουμε να αθροίσουμε τα παραπάνω και ενδεχομένως, κάποια που ξέχασα να σημειώσω.

Είναι βέβαιο ότι θα καταλήξουμε σ’ ένα μείον.

Σένα τεράστιο μείον.

Γιατί η οικονομία είναι ένας  κύκλος.

Όταν δεν παράγονται εισοδήματα.

Όταν τα παραγόμενα εισοδήματα συρρικνώνονται.

Τότε δεν υπάρχουν εισοδήματα για κατανάλωση ή αυτά είναι λίγα.

 

Και δυστυχώς κάποιος στο τέλος πληρώνει το λογαριασμό

      Και ξέρουμε πολύ καλά ποιος είναι αυτός.

Λάζαρος  Μαλούτας

Αντιδήμαρχος Κοζάνης