Επιστροφή

Σε μία εξαιρετική ομιλία, ο γνωστός δημοσιογράφος και συγγραφέας, κ. Χρίστος Ζαφείρης, τίμησε με την παρουσία του την τρέχουσα έκθεση της Δημοτικής Χαρτοθήκης Κοζάνης, «Δούναβης: το μέγα όριο στην ιστορία των χαρτών».

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΖΑΦΕΙΡΗ ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΧΑΡΤΟΘΗΚΗ ΚΟΖΑΝΗΣ

Ο συγγραφέας του οδοιπορικού μνήμης «Βαλκάνιος Πραματευτής» και της ομώνυμης τηλεοπτικής σειράς έξι επεισοδίων της ΕΡΤ, κ. Χρίστος Ζαφείρης, τίμησε με την παρουσία του την τρέχουσα έκθεση της Δημοτικής Χαρτοθήκης Κοζάνης, «Δούναβης: το μέγα όριο στην ιστορία των χαρτών».

Σε μία εξαιρετική ομιλία, ο γνωστός δημοσιογράφος και συγγραφέας, παρουσίασε ψηφιακά την οικονομική και κοινωνική ζωή των πόλεων λιμανιών του Δούναβη, όπου οι Έλληνες κυριαρχούσαν. Η νότια Ρουμανία, ιδιαίτερα η περιοχή του Κάτω Δούναβη υπήρξε ήδη από την αρχαιότητα για τους απόδημους Έλληνες χώρος κοινωνικών και επαγγελματικών δραστηριοτήτων και πηγή πλούτου και ευημερίας.
Ειδικά από την περίοδο της Τουρκοκρατίας και μέχρι το τέλος του Δεύτερου Παγκοσμίου πολέμου, χιλιάδες μετανάστες δούλεψαν ως πλοηγοί, καπετάνιοι, πλοιοκτήτες και έμποροι στη ναυσιπλοΐα του Δούναβη, δημιουργώντας πολυπληθείς ελληνικές κοινότητες που έμοιαζαν με ελληνικές πολιτείες και ζούσαν από το μεγάλο ποτάμι, για το οποίο ο Ελευθέριος Βενιζέλος είχε πει το 1913 ότι «ούτε στο λιμάνι του Πειραιά δεν έχω δει τόσες ελληνικές σημαίες σε πλοία, όσες στο Δούναβη».

Σε τέσσερις από αυτές τις κοινότητες, το Τούρνου Σεβερίν, τη Βραΐλα, το Γαλάτσι και την Τούλτσεα, εστίασε η παρουσίαση του Χρίστου Ζαφείρη, πραγματοποιώντας ένα μοναδικό οδοιπορικό μνήμης στις ελληνικές κοινότητες της περιοχής.