Επιστροφή

Self tests κορωνοϊού: Οδηγίες από το Δήμο Κοζάνης για τη διαχείριση των αποβλήτων των τεστ ταχείας ανίχνευσης


Σχετικά με τη διάθεση σε πολίτες των τεστ ταχείας ανίχνευσης (self test) για διάγνωση COVID-19 από τα φαρμακεία, ο Δήμος Κοζάνης κατέθεσε στις 7.4.2021 ερώτημα στον ΕΟΔΥ και στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας σχετικά με τη διαχείριση των απορριπτόμενων αποβλήτων τους. 
Για το θέμα τοποθετήθηκε (https://www.youtube.com/watch?v=68ZglpS164E - λεπτό 4.45) ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας κος Κοντοζαμάνης Βασίλης αναφέροντας σχετικά «Όπως και σε όλες τις χώρες της Ευρώπης η σύσταση είναι να απορρίπτονται τα τεστ στα οικιακά απορρίμματα με προσοχή. Όπως πρέπει να φροντίζουμε τα απορρίμματά μας ώστε να μη ρυπαίνουν το περιβάλλον και να μην εκτείθεται κανείς σε αυτά, με τον ίδιο τρόπο θα πρέπει να απορρίπτουμε και τα self test».
Δεδομένης της ως άνω σύστασης του αρμόδιου Αναπληρωτή Υπουργού, ο Δήμος Κοζάνης παρακαλεί τους πολίτες για την πιστή τήρησή της, απορρίπτοντας τα απόβλητα των self test όπως περιγράφεται στη κάτωθι διαδικασία:   
- Οδηγός διαχείρισης απορριμμάτων για νοικοκυριά, χωρίς κρούσμα covid-19
➢ Απόβλητα self test, γάντια, μάσκες και μαντηλάκια μιας χρήσης ΔΕΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΟΝΤΑΙ ΓΙ΄ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΤΑ ΑΠΟΡΡΙΠΤΟΥΜΕ ΣΤΟΝ  ΚΑΔΟ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ.
➢ Απόβλητα self test, γάντια, μάσκες, μαντηλάκια μιας χρήσης τα συλλέγουμε σε σακούλες απορριμμάτων, τις οποίες κλείνουμε όσο το δυνατόν καλύτερα.
➢ Πετάμε αυτές τις σακούλες μόνον στον ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΑΔΟ και μετά κλείνουμε καλά το καπάκι του κάδου. 
➢ ΔΕΝ αφήνουμε τις σακούλες έξω από τους κάδους. Αν ο κάδος έχει γεμίσει βρίσκουμε κάποιον παρακείμενο.
➢ ΔΕΝ βγάζουμε ογκώδη αντικείμενα (π.χ. έπιπλα, στρώματα) στους δρόμους ή έξω από τους κάδους. Πρέπει να προηγηθεί συνεννόηση με τον Δήμο για την παραλαβή τους.
 
- Οδηγός διαχείρισης απορριμμάτων για νοικοκυριά, με κρούσμα covid-19
➢ Ισχύει η προαναφερόμενη οδηγία, ότι τα απόβλητα self test, τα γάντια, οι μάσκες και τα μαντηλάκια μιας χρήσης ΔΕΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΟΝΤΑΙ. 
➢ Απορρίπτουμε τα αναλώσιμα των ασθενών σε ξεχωριστή σακούλα και εντός κλειστού δοχείου και ΌΧΙ ΣΤΟΥΣ ΚΑΔΟΥΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ.
➢ Τοποθετούμε τη σακούλα καλά κλεισμένη, σε δεύτερη σακούλα απορριμμάτων την οποία κλείνουμε το ίδιο σφιχτά.
➢ ΔΕΝ γεμίζουμε υπερβολικά τη δεύτερη σακούλα και ΔΕΝ συμπιέζουμε τα απόβλητα με τα χέρια μας για να αποφευχθεί τυχόν διάρρηξη αυτών.
➢ Χρησιμοποιούμε γάντια σε όλη την παραπάνω διαδικασία.
➢ ΔΕΝ βγάζουμε ογκώδη αντικείμενα (π.χ. έπιπλα, στρώματα) στους δρόμους ή έξω από τους κάδους.