Επιστροφή

Την Παρασκευή 9 Απριλίου 2010 η Κοζάνη υποδέχεται τους «Ήρωες» του 2ου διεθνούς φεστιβάλ αφήγησης και τεχνών του λόγου Κοζάνης.

Την Παρασκευή 9 Απριλίου 2010 η Κοζάνη υποδέχεται τους «Ήρωες» του
2ου διεθνούς φεστιβάλ αφήγησης και τεχνών του λόγου Κοζάνης.
 
Το φεστιβάλ είναι ίσως η πιο σημαντική δραστηριότητα του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κοζάνης. Σχεδιάστηκε το 2008 και ξεκίνησε το 2009. Όπως και πέρυσι, έτσι και φέτος διαρκεί 10 μέρες, με ημέρα έναρξης την πρώτη Παρασκευή μετά το Πάσχα.
Έτσι λοιπόν, από την Παρασκευή 9 έως την Κυριακή 18 Απριλίου ένα σημαντικό και πολύπλευρο φεστιβάλ αρχίζει στην Κοζάνη.
Φέτος έχει θέμα «Ήρωες και ηρωίδες» και είναι αφιερωμένο στις επικές παραδόσεις των λαών και στους σύγχρονους ήρωες, αγωνιστές για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Γι΄ αυτό και φιλοξενεί τις δραστηριότητες του Ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας. Επίσης η φετινή διοργάνωση πραγματοποιείται με την υποστήριξη του γαλλικού διεθνούς φεστιβάλ αφήγησης Uzeges, του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης και του νεογέννητου «αδελφού» φεστιβάλ αφήγησης Πηλίου «Κάτω από τα δέντρα…».
Φέτος το φεστιβάλ περιλαμβάνει 17 παραστάσεις αφήγησης για το κοινό, 4 ειδικές παραστάσεις αφήγησης (1 για μαθητές φροντιστηρίων ξένων γλωσσών, 1 για παιδιά ειδικής αγωγής, 1 για ψυχικά ασθενείς και μια από τους μικρούς αναγνώστες της παιδικής βιβλιοθήκης Βελβεντού), 2 εκθέσεις φωτογραφίας, μια έκθεση φιγούρων για την ηρωική παράδοση του θεάτρου σκιών, 2 παραστάσεις θεάτρου σκιών, μια επιστημονική ημερίδα για την γαλλική ψυχοθεραπευτική μέθοδο της «Ψυχογενεαλογίας», δύο θεατρικά αναλόγια με πολυμέσα, 6 εργαστήρια με θέμα τα ανθρώπινα δικαιώματα για εφήβους και ενήλικες, 5 παρουσιάσεις βιβλίων, 3 δημόσιες συζητήσεις- ομιλίες, 2 βιωματικά εργαστήρια για ενήλικούς (1 αφήγησης/ τραγουδιού και 1 θεάτρου σκιών) και έναν μαθητικό διαγωνισμό δημιουργικής γραφής. Θα υπάρχουν εκδηλώσεις τόσο για ενήλικες και μικτό κοινό όσο και ειδικές εκδηλώσεις για παιδιά. Συμμετέχουν καλλιτέχνες και επιστήμονες από την Γαλλία, την Μεγάλη Βρετανία, την Μπουρκίνα Φάσο και την Ελλάδα. Αναμένεται να το παρακολουθήσουν εκτός από τους κατοίκους της περιοχής, επισκέπτες από όλη την Δυτική Μακεδονία και τη Θεσσαλονίκη αλλά και από την Αθήνα, τη Λάρισα και το Βόλο.
 
Η έναρξη του φεστιβάλ θα γίνει την Παρασκευή 9 Απριλίου, στις 18.00 με μια δημόσια συζήτηση για την θέση και τον ρόλο των ηρώων σήμερα και θα ακολουθήσουν στις 20.00 η παράσταση αφήγησης της «Ιλιάδας» στα αγγλικά από τους H. Lupton και D. Morden και στις 22.00 η παράσταση αφήγησης «Ηρωίδες» από τον Σ. Πελασγό και την Δ. Μαυρίδου στο κανονάκι.
Το Σάββατο και την Κυριακή το πρωί θα πραγματοποιηθούν δωρεάν ελεύθερα εργαστήρια για τους ενεργούς πολίτες και τους νέους της πόλης από την Διεθνή Αμνηστία.
 
Δηλώσεις συμμετοχής και πληροφορίες για τα εργαστήρια: 24610-24062.
 
Προμηθευτείτε το συνολικό εισιτήριο των 40 € που σας εξασφαλίζει την είσοδο σε όλες τις  παραστάσεις και τις προβολές.
 
Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του φεστιβάλ:
www.kozani-festival.gr και στην ιστοσελίδα του Σ. Πελασγού www.storytelling.gr .