Η γνώμη σας μετράει
Παρακαλώ ελάτε σε επαφή με τον διαχειριστή για την παραμετροποίηση αυτής της εφαρμογής. Εάν έχετε δικαιώματα διαχειριστή, ενημερώστε στις προτιμήσεις της εφαρμογής.
Εγγραφή σε Ενημερωτικό Δελτίο
*
Φόρμα

Suggestions

Your input is valuable to us. Please send us your suggestions.
Αιανή: Αρχαία Πόλη - Αρχαιολογικό Μουσείο


ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΑΡΑΜΗΤΡΟΥ-ΜΕΝΤΕΣΙΔΗ, ΔΡ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΣ

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΙΑΝΗΣ
E-mail: geokaramitrou@gmail.com
 
 Η ΑΡΧΑΙΑ ΑΙΑΝΗ ΚΑΙ ΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
 

Ο ιδρυτικός μύθος συνδέει άμεσα την πόλη Αιανή με τον ιδρυτή της Ελίμειας: Αιανή, πόλις Μακεδονίας, από Αιανού παιδός Ελύμου, το εθνικόν Αιαναίος (Στέφανος Βυζάντιος). Το όνομα της Αιανής συνδέεται ετυμολογικά με το επίρρημα αεί, αιεί (=πάντοτε) και η αναγραφή της σε δύο επιγραφές, εντοιχισμένες σε εκκλησίες της σύγχρονης κωμόπολης, οδήγησε στην αναζήτηση της πόλης, τη θέση της οποίας επιβεβαιώσαμε με την ανασκαφική έρευνα, όπως και το γεγονός ότι η Αιανή υπήρξε πρωτεύουσα του βασιλείου της Ελίμειας ή Ελιμιώτιδας.

               Η αρχαία Αιανή αναπτύσσεται στο λόφο της Μεγάλης Ράχης, όπου η ζωή άρχισε στη Νεολιθική Εποχή και συνεχίστηκε ως τον 1ο αιώνα π.Χ. Αποκαλύφθηκαν κατοικίες και οικοδομήματα με δημόσιο χαρακτήρα που διαμορφώνουν την εικόνα μιας πόλης με οικιστική οργάνωση και πολιτική ανάπτυξη από τα υστεροαρχαϊκά και κλασικά χρόνια (αρχές 5ου - 4ος αι. π.Χ., ενώ και ο 6ος αι. αντιπροσωπεύεται με κεραμεική), γεγονός που τεκμηριώνει την άποψή μας ότι υπήρχαν ακμαίες και οργανωμένες πόλεις στην Άνω Μακεδονία πολύ πριν από την ενοποίηση του μακεδονικού ελληνισμού από τον Φίλιππο Β' (359-336 π.Χ.), στον οποίο οι ιστορικοί απέδιδαν την ίδρυση των πρώτων πόλεων- αστικών κέντρων.

               Συγχρόνως η αποκάλυψη μνημειακών χτιστών τάφων αλλά και απλών λακκοειδών του 6ου και 5ου αι. π.Χ. με πλούσια κτερίσματα, φώτισε δύο αιώνες πρώιμης ιστορίας των Μακεδόνων. Παράλληλα ακόμη πρωιμότερα ευρήματα έδωσαν νέα δεδομένα για την Ύστερη Εποχή Χαλκού (16ο – 11ο αι. π.Χ.), αναφορικά και με την παρουσία των βορειοδυτικών ελληνικών φύλων, στα οποία ανήκαν και οι Μακεδόνες, οι οποίοι κατεβαίνοντας στο νότο ονομάστηκαν Δωριείς, καθώς και για τη μυκηναϊκή παρουσία στην περιοχή, από την οποία συμπεραίνουμε ότι ο μυκηναϊκός κόσμος δεν ήταν αποκομμένος από την Άνω Μακεδονία έχοντας ακραίο όριο προς βορράν τη Θεσσαλία.

 

Η Αιανή, όντας πρωτεύουσα ενός ισχυρού βασιλείου, έχει ακμάσει στην αρχαιότητα. Σήμερα είναι ένα όμορφο μέρος με ένα καλά οργανωμένο και εξοπλισμένο Μουσείο και δύο αρχαιολογικούς χώρους (αρχαία πόλη και βασιλική νεκρόπολη) ανοιχτά στο κοινό. Εξαιρετικά πλούσια και πολλών περιόδων ευρήματα βρίσκονται στο κέντρο του επιστημονικού, αρχαιολογικού και ιστορικού, ενδιαφέροντος: μνημειώδη κτήρια, βασιλικοί τάφοι, αγάλματα, πολυάριθμα χρυσά, αργυρά και χάλκινα κοσμήματα, μεταλλικά αγγεία, μελανόμορφα και ερυθρόμορφα αγγεία, πήλινα και οστέινα ειδώλια, πρώιμες επιγραφές κ.ά.

 Το Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής ιδρύθηκε με σκοπό να αναδείξει τον αρχαιολογικό πλούτο και το σημαντικό ιστορικό παρελθόν της αρχαίας πόλης που ήταν η πρωτεύουσα του ισχυρού αρχαίου βασιλείου της Ελίμειας. Η Αιανή βρίσκεται στη Δυτική Μακεδονία, στην περιοχή της Κοζάνης, η οποία χαρακτηρίζεται από έντονη βιομηχανική δραστηριότητα λόγω της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τα λιγνιτωρυχεία. Το Μουσείο κλήθηκε να συμπληρώσει ένα μεγάλο κενό που υπήρχε στην πολιτιστική ανάπτυξη του τόπου καθώς και στην σύνδεσή του με το αρχαιολογικό και ιστορικό του παρελθόν.

               Το Μουσείο είναι ένα σύγχρονο ερευνητικό ίδρυμα πανελλήνιας και διεθνούς εμβέλειας και φήμης. Το κτηριακό συγκρότημα έχει συνολικήέκταση 4.500 τ.μ. και περιλαμβάνει τον εκθεσιακό χώρο στον πρώτο όροφο έκτασης 1000 τ.μ. και το ισόγειο με αποθήκες κατάλληλα διαμορφωμένες ως προς την ασφάλεια και την αντιμετώπιση φθοράς από κλιματικές συνθήκες, εργαστήρια οργανωμένα και πληρέστατα εξοπλισμένα, γραφεία, βιβλιοθήκη, χώρους εξυπηρέτησης κοινού, ξενώνα και αίθουσα πολλαπλών χρήσεων. Τόσο οι χώροι του ισογείου όσο και ο όροφος της Έκθεσης έχουν διαμορφωθείκατάλληλα για να καταστούν προσβάσιμοι από τα άτομα που χρησιμοποιούν αμαξίδια ή είναι τυφλοί.Στο προαύλιο χώρο του Μουσείου, ο οποίος εκτείνεται σε 18.000 τ.μ. υπάρχουν δύο άνετα πάρκιν με κήπους, όπου υπάρχει μία έκθεση με σύγχρονα γλυπτά, τα οποία δημιουργήθηκαν ειδικά για το Μουσείο. Μερικά από τα Εκπαιδευτικά προγράμματα πραγματοποιούνται σε ημιυπαίθρια περιοχή. Υπάρχει επίσης ένας μικρός κήπος για εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται κυρίως στη διάρκεια του καλοκαιριού.

 
Η Έκθεση
 

Ο εκθεσιακός χώρος του Μουσείου της Αιανής περιλαμβάνει προθάλαμο με πωλητήριο, βεστιάριο, αίθουσα προβολών και έξι αίθουσες, ενώ η 7η μικρή αίθουσα προορίζεται για τις περιοδικές εκθέσεις ευρημάτων.

Η Έκθεση είναι δομημένη χρονολογικά και θεματικά και δόθηκε βαρύτητα τόσο στην επιστημονική παρουσίαση των ευρημάτων, ώστε να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των εξειδικευμένων επισκεπτών, όσο και στην ανάδειξη του εκπαιδευτικού χαρακτήρα των αρχαιοτήτων, ώστε να μυηθεί και ο πλέον ανυποψίαστος επισκέπτης σε βασικούς τομείς της αρχαίας ιστορίας και πολιτισμού.

Το εκθεσιακό πρόγραμμα οργανώνεται σε τρεις παράλληλους άξονες:

1. Στην ιστορική εξέλιξη της αρχαίας Αιανής, πρωτεύουσας της Ελιμιώτιδας, (ενός βασιλείου από τα ισχυρότερα της Άνω Μακεδονίας), και της ευρύτερης περιοχής από τα προϊστορικά μέχρι και τα ρωμαϊκά χρόνια.

2. Στις ενότητες των ευρημάτων που ήρθαν στο φως στους διάφορους τομείς της συστηματικής ανασκαφής (πόλη, νεκροταφεία, χώρα) αλλά και τα σύνολα που προέρχονται από σωστικές ανασκαφές.

3. Στην καθημερινή ζωή και τους θεσμούς στην αρχαιότητα, όπως προβάλλονται μέσα από τα αρχαιολογικά ευρήματα.

 

Έκθεση για τυφλούς και άτομα με προβλήματα όρασης.

 

Το Μουσείο φιλοξενεί επίσης μία μικρή έκθεση για άτομα με προβλήματα όρασης. Η Έκθεση περιέχει αντίγραφα μεγάλων γλυπτών και επιγραφές, αντίγραφα αγγείων, κοσμήματα και άλλα αντικείμενα. Οι τυφλοί μπορούν να διαβάζουν τις επιγραφές των ευρημάτων με τη μέθοδο μπραιγ και να αισθάνονται τα αντικείμενα.

 
Εκπαιδευτικά Προγράμματα
 

Με σκοπό να φέρουμε τους νέους κοντά στη δουλειά μας και να τους εξοικειώσουμε με τις αρχαιότητες της χώρας τους και με την ιστορία γενικότερα, καθιερώσαμε προγράμματα αρχαιολογικής εκπαίδευσης και εκδηλώσεις.

Με αυτό τον τρόπο προωθούμε τον εκπαιδευτικό και κοινωνικό ρόλο των αρχαιοτήτων, ενισχύοντας ένα μεθοδευμένο διάλογο με την πολιτιστική κληρονομιά και καταρτίζοντας 15 εκπαιδευτικά προγράμματα. Η προσέγγιση του ιστορικού παρελθόντος επιχειρείται μέσω των ευρημάτων της αρχαιολογικής έρευνας με τρόπο εύκολο, διασκεδαστικό και κατανοητό από τα παιδιά αλλά και τους μεγαλύτερους, οι οποίοι δεν έχουν τις ειδικές γνώσεις.

 
Πολιτιστικές Δραστηριότητες
 

Το Μουσείο μας ως πολιτιστικό ίδρυμα, υποστηρίζει εκδηλώσεις που χαρακτηρίζονται από πρωτοτυπία και μοναδικότητα. Φιλοξενώντας συνέδρια, διαλέξεις, σεμινάρια επιστημονικού ενδιαφέροντος και οργανώνοντας μια ποικιλία θεατρικών, ποιητικών και μουσικών εκδηλώσεων, καθώς και καλλιτεχνικές εκθέσεις ζωγραφικής, γλυπτικής και φωτογραφίας, αναδεικνύουμε τον εκπαιδευτικό και πολιτιστικό χαρακτήρα μας. Ιππικές πορείες που ακολουθούν αρχαίες διαδρομές πρέπει να αναφερθούν, καθώς και ο Δρόμος του Απολλοδώρου, μία αθλητική εκδήλωση που γίνεται κάθε καλοκαίρι με μεγάλη συμμετοχή.

Κατά την διάρκεια των δύο τελευταίων ετών, οπότε και ολοκληρώθηκε η Έκθεση, το Μουσείο ανταποκρίθηκε πλήρως στους σκοπούς της ίδρυσής του καλύπτοντας όχι μόνο τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας αλλά και της ευρύτερης περιφέρειας.

            Σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές για όλα τα πολιτιστικά ιδρύματα, πιστεύουμε ότι έχουμε την δυνατότητα να αναπτυχθούμε και να αντιμετωπίσουμε τις απαιτήσεις του μέλλοντος.

---------------------------------------------------------
 

DR GEORGIA KARAMITROU-MENTESSIDI, ARCHAEOLOGIST

 
ARCHAEOLOGICAL MUSEUM OF AIANI
E-mail: geokaramitrou@gmail.com
 

The Ancient Aiani, Western Macedonia, Greece

 

The foundation legend directly links the city of Aiani with the founder of Elimeia: ‘Aiani, a city of Macedon, [founded] by Aianos, son of Elymos’ (Stephen of Byzantium). The reference to the city of Aiani -a name which is etymologically connected with the adverb aei or aiei ‘always, for ever’- in two inscriptions, built into two churches in the modern Aiani, led to the identification of the site, which has now been assured by past years’ excavations, as well as the fact that Aiani was the capital of the kingdom of Elimeia.

            Systematic excavations and research indicate that ancient Aiani may be firmly identified with the settlement on the hill known as Megali Rachi (Big Hill), which was occupied from the Neolithic period to the 1st century bc. The excavations have revealed private dwellings and public buildings, which compose a picture of a city with a well developed, organised residential and political structure from the Late Archaic and Classical period (early 5th - 4th c. bc; the 6th c. is represented by pottery). This substantiates our view that there were flourishing organised cities in Upper Macedonia long before the Macedonian Greeks were unified under Philip II (359–336 bc), whom historians credit with establishing the first urban centres.

At the same time, the discovery outside the ancient city of monumental built tombs and simple pit-graves, dating to the 6th and 5th centuries bc and lavishly supplied with burial offerings, has shed light on two centuries of the Macedonians’ early history. Earlier Aiani ’s finds gave new data that combined with the Late Bronze Age (16th – 11th c. BC) related to the presence of northwestern Greeks, known as Macedonians and as Dorians in Northern and Southern Greece respectively, as well as to Mycenaean presence in Macedonia; the boundary of the Mycenaean world can now be moved further north from Thessaly to Upper Macedonia since the finds indicate some form of mycenaean settlement and rich contacts with the rest of the Mycenaeans themselves.

Aiani, as a capital city, enjoyed great prosperity during the Archaic and Classical eras. Today Aiani is a beautiful place with two archaeological sites (ancient Aiani and royal necropolis) opened to public and a big Museum with modern facilities and cultural activities. The wealth of archaeological finds excavated at Aiani is in the centre of scientific archaeological and historical interest because of the high significance; monumental public buildings, royal tombs, statues, numerous jewelers in gold, silver and bronze, metallic vases, black and red figured ceramic vases, terracotta and bone figurines etch.

 

AIANI ARCHAEOLOGICAL MUSEUM

 The Archaeological Museum of Aiani was founded in order to present the archaeological wealth and the significant historical past of an ancient town, which was the capital of the kingdom of Elimeia, one of the most powerful kingdoms in Upper Macedonia.

Aiani lies in the district of Kozani in Western Macedonia, in North-Western Greece. During the last few decades this area has been characterized by industrial activity, because of lignite mines of the Public Electric Company.

The Museum’s mission is not only to protect the antiquities but also to connect people with their cultural heritage.

 
The Building
 

Aiani Archaeological Museum is a modern research institute of both panhellenic and international significance and repute. The building complex occupies a total area of 4500 sq. m., with the exhibition space (c. 1000 sq. m.) located on the first floor and the ground-floor, which also includes storerooms designed for the safe storage and preservation of artefacts, fully organized and equipped laboratories, offices, a library, public service areas, a hostel, and a multi-purpose room.

Both the ground-floor areas and the exhibition area on the first floor have been designed to be user-friendly for people with disabilities.

In the courtyard of the Museum, which covers an area of 18000 sq. m., there are two spacious parking areas, along with gardens, where there is an exhibition of modern sculptures, especially created for the Museum. Some educational programmes take place in a semi-enclosed space. There is also a little garden for summer events.

 
The Exhibition
 

The exhibition area at the Museum comprises a foyer with a shop, a cloakroom, a projection room and six galleries. There is also a seventh, smaller room for periodic exhibitions.

The Exhibition has a chronological and thematic structure and special care has been taken both to present the finds in a scientific manner, so as to satisfy the requirements of visitors with special knowledge, and also to stress their educational character, so that even the least informed visitor can acquire a basic knowledge of fundamental aspects of ancient history and civilisation.

The Exhibition programme is organised along three parallel axes:

1)      The historical evolution of ancient Aiani, capital of Elimiotis, and the surrounding region from prehistoric times up until the Roman period.

2)      The groups of finds discovered in the various sectors of the systematic excavation (city, cemeteries, surrounding countryside), as well as those unearthed by salvage excavations.

3)      Everyday life and institutions in antiquity, as these are reflected in the archaeological finds.

Exhibition for blind people and people with visual problems

The Museum has also a small exhibition for people with visual problems. The exhibition contains copies of big sculptures and inscriptions, as well as copies of pots, jewels and other objects. Blind people can read the descriptions of finds in Braille and feel the exhibits.

 
Educational Programmes
 

In order to bring young people closer to our work and help them to become familiar with the antiquities of their country and with history in general, we have established Programmes of Archaeological Education and related events.

In this way we are able to promote the educational and social role that antiquities play by forming a structured dialogue with our cultural heritage through the creation of 15 educational programmes.

An attempt has been made to approach the historical past through the finds of archaeological research in a way that both children and adults without special knowledge will find entertaining and easy to understand.

 
Cultural activities
 

Our Museum, as a cultural institution, supports events which stand out for their originality and uniqueness. By hosting conferences, lectures andseminars on a variety of scientific topics and by organizing a variety of theatrical, poetic and musical events, as well as art exhibitions in the fields of painting, sculpture and photography, we define our educational and cultural character.

Equestrian routes, following ancient roads should also be mentioned, as well as the “Apollodoros Race”, a sports event held every summer that attracts a large number of participants.

During the past two years, which have seen the completion of the Exhibition, the Museum has fully achieved its original mission aims by covering not only the needs of local society but those of the broader surrounding region as well.

Despite the difficulties of what is a critical time for all cultural institutions, we firmly believe that we can continue to develop our potential and face the demands and challenges that lie ahead.