Δημοσκόπηση
Πως σας φάνηκε το καινουργιο site του Δήμου Κοζάνης;

% Ψήφοι
74% 4.010 Πολύ καλό
6% 344 Καλό
4% 199 Μέτριο
16% 879 Καθόλου καλό

Συνολικοί Ψήφοι: 5.432

Voting is disabled because this poll expired on 12/8/2010 12:12 μμ..
Newsletter
*
Φιλαρμονική Δήμου Κοζάνης
Κοβεντάριον 'Ιδρυμα
Φιλαρμονική Κοζάνης Πανδώρα
Η Πανδώρα ιδρύθηκε το 1902. Σύμφωνα με την εφημερίδα της Θες/νίκης “ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ” είναι το αρχαιότερο Σωματείο της Βορείου Ελλάδος) με την επωνυμία "Μορφωτική Αδελφότης Κοζάνης ΠΑΝΔΩΡΑ ” και ανέπτυξε εθνική δράση κατά τα χρόνια της Τουρκικής κατοχής. Στα διοικητικά συμβούλια της πολλές φορές συμμετείχαν σκόπιμα αρκετά πρόσωπα του Μακεδονικού Αγώνα για να καλύπτονται από τους Τούρκους. Με τον τρόπο αυτό επικοινωνούσαν ελεύθερα οι πατριώτες και επισκέπτονταν διάφορα μέρη της περιοχής για να τονώσουν το ηθικό των κατοίκων και συγχρόνως έπαιζε η μουσική για ψυχαγωγία των πατριωτών.

Δημιουργήθηκαν τα τμήματα:
  • Μουσικό
  • Γυμναστικό
  • Φιλοδασικό
  • Θεατρικό
  • Κλασσική ορχήστρα


Τον Ιούλιο 1904 ήρθε στην Κοζάνη ο Παύλος Μελάς και επισκέφθηκε την ΠΑΝΔΩΡΑ για να συναντήσει εκεί τα βασικά στελέχη της 'Αμυνας Κοζάνης και ενώ τους έδινε οδηγίες , η ορχήστρα αφού έπαιξε διάφορα κομμάτια που άρεσαν στον Παύλο Μελά , στo τέλος έπαιξε τρεις φορές τον Ελληνικό Ύμνο και όλοι πέταξαν στον αέρα τα φέσια τους.

Πολλές φορές μακεδονομάχοι ντύθηκαν με τα ρούχα της ΠΑΝΔΩΡΑΣ. Με τον τρόπο αυτό πήγαν το 1905 στη Βέροια για να συμμετάσχουν στο Εθνικό Συμβούλιο. Με τον ίδιο τρόπο και με γαϊδουράκια πήγαν στη Σιάτιστα μαζί με την Πανδώρα το 1905 , για να μονιάσουν τους δύο μαχαλάδες που βρισκόταν σε εμπόλεμη κατάσταση.

Το 1908 η ΠΑΝΔΩΡΑ με τον τούρκο αρχιμουσικό ΧΑΣΑΝ ΕΦΕΝΤΗ , πήγε στο ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ της Σερβίας για να πάρει μέρος σε διάφορες εκδηλώσεις. Όταν ήρθε η σειρά της ΠΑΝΔΩΡΑΣ, ο μέραρχος διοικητής της Κοζάνης διέταξε να παίξουν ένα κομμάτι που του άρεσε και που είχε στα τετράδια της μουσικής , το “ΜΠΙΡΙΤΖΙ ΝΟΥΜΕΡ”, που στα τουρκικά το λένε νούμερα ένα. Όταν η μουσική έπαιξε αυτό το κομμάτι έγινε πανζουρλισμός από τον ελληνικό πληθυσμό, γιατί τους προκάλεσε ρίγη συγκίνησης.

Ο πρόξενος της Ελλάδας κ. Δημαράς τρέμοντας από συγκίνηση πλησίασε το διοικητικό συμβούλιο της ΠΑΝΔΩΡΑΣ και τους είπε : Τι τρέλα Κοζανίτικη είναι αυτή; Τι σας κατέβηκε να παίξετε τον ΕΘΝΙΚΟ ΜΑΣ ΥΜΝΟ; Μην ανησυχείτε κύριε πρόξενε του είπαν οι Κοζανίτες. Ο Μέραρχος δεν γνωρίζει ότι είναι ο Εθνικός μας Ύμνος αλλά το μπιριτζί νούμερο. 'Αλλωστε του αρέσει πολύ αυτό το κομμάτι!

Το 1924 ίδρυσε τμήμα κλασσικής ορχήστρας, που ήταν το μοναδικό σε όλη την Ελλάδα, με 60 μέλη και με μαέστρο τον καθηγητή της μουσικής ΕΔΜΟΝΤΟ ΣΑΣΑΡΟΛΙ. Η ΠΑΝΔΩΡΑ ανασυστήθηκε το 1950 , γιατί λόγω της Γερμανικής κατοχής είχε διαλυθεί και από το 1953 και μέχρι το 1982 είχε αρχιμουσικό τον αξιωματικό της στρατιωτικής μουσικής κ. Ελευθέριο Καραχάλιο.

Από το 1984 και μέχρι σήμερα ο μουσικός σύλλογος έγινε Δημοτική Μουσική με αρχιμουσικό τον κ. Πάρη Καραχάλιο. Από την 1η Ιανουαρίου κάθε έτους και μέχρι τέλους Δεκεμβρίου , η ΠΑΝΔΩΡΑ λαμβάνει μέρος σε θρησκευτικές τελετές , στις παρελάσεις των εθνικών επετείων , σε διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις , τα καλοκαίρια παιανίζει στην κεντρική πλατεία και στο πάρκο του ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ , που λειτουργεί το αναψυκτήριο του Δήμου Κοζάνης. Κατά το 10ήμερο της Αποκριάς η ΠΑΝΔΩΡΑ βγαίνει κάθε βράδυ από την Τσικνοπέμπτη και μέχρι την Κυριακή της Μεγάλης Αποκριάς στους δρόμους και τις γειτονιές της Κοζάνης , παίζοντας τα καθαρά αποκριάτικα κοζανίτικα τραγούδια , κρατώντας έτσι την παράδοση.

Εκτός από τα παραπάνω , στην φιλαρμονική διδάσκεται ΔΩΡΕΑΝ θεωρία μουσικής στα παιδιά ηλικίας 12 χρονών και άνω που θέλουν να γίνουν μαθητές της ΠΑΝΔΩΡΑΣ. Όταν περαιώσουν τη θεωρία μουσικής και τη μάθηση ενός οργάνου , τότε είναι έτοιμοι και συμπεριλαμβάνονται στη μπάντα μαζί με τους παλιούς μαθητές και πληρώνονται. Σήμερα η ΠΑΝΔΩΡΑ έχει περίπου 50 παλιούς εκτελεστές και 10 μαθητευόμενους, που σύντομα θα πλαισιώσουν και αυτοί τους παλιούς. Τελευταία η Φιλαρμονική αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα μουσικών οργάνων. Ήδη τα παλιά είχαν συμπληρώσει την ηλικία των σαράντα ετών και έπρεπε οπωσδήποτε να αντικατασταθούν, γιατί όλα βρισκόταν σε κακή κατάσταση. Όπως την προηγούμενη φορά είχαν βρεθεί οι αδελφοί Κώστας και Δημήτριος Κοβεντάρος από την Αμερική και δώρισαν όλα τα μουσικά όργανα στην ΠΑΝΔΩΡΑ, έτσι και τώρα βρέθηκε ακόμα ένας μεγάλος ευεργέτης ο κ. ΒΑΝΤΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ, γόνος της Κοζάνης και μόνιμος κάτοικος Θες/νίκης. Ο κ. Βαντής προσφέρθηκε και δώρισε το ποσό των πεντέμισυ εκατομμυρίων δραχμών για την αγορά καινούργιων μουσικών οργάνων , τα οποία ήδη βρίσκονται στα χέρια των εκτελεστών. Ο ίδιος δώρισε στη μουσική ένα διαμέρισμα και στο Δήμο Κοζάνης επίσης ένα διαμέρισμα.

Εκτός από τον παραπάνω ευεργέτη η φιλαρμονική ΠΑΝΔΩΡΑ έχει και άλλους που είναι:

1)ο Γεώργιος Καράτζιας, δικηγόρος που δώρισε ένα διαμέρισμα
2)ο Λάζαρος Γκέκας, έμπορος που δώρισε ένα κατάστημα.

Πέρυσι (το 2002) τον Αύγουστο η φιλαρμονική γιόρτασε τα 100 της χρόνια λειτουργίας με σειρά καλλιτεχνικών εκδηλώσεων.

ΔΙΑΤΕΛΕΣΑΝΤΕΣ ΑΡΧΙΜΟΥΣΙΚΟΙ
ΔΙΑΤΕΛΕΣΑΝΤΕΣ ΠΡΟΕΔΡΟΙ
1904-1912
ΧΑΣΑΝ ΕΦΕΝΤΗΣ
1952-1960
ΘΑΝΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
1913-1919
ΚΟΥΤΣΟΠΟΥΛΟΣ
1961-1974
ΧΑΣΑΠΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ
1920-1922
ΑΨΗΣ
1975-1984
ΣΚΑΡΚΑΛΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
1923-1931
ΣΑΣΑΡΟΛΗΣ ΕΔΜΟΝΤΟΣ
   
1932-1934
ΔΙΑΚΟΠΗ
   
1935-1940
ΦΕΛΟΥΡΗΣ ΝΙΚ
   
1951-1952
ΔΟΪΚΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
   
1953-1982
ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ ΕΥΘΕΡΙΟΣ
   
1982-1984
ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ ΣΠΥΡ.
   
1984-(2001)
ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ ΠΑΡΗΣ
   


Από το 1984 έγινε ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ.

5o Φεστιβάλ Νέων Δημιουργών Κοζάνης -TV spot

http://kozanifest.com

 

Δείτε όλα τα βίντεο
κάντε κλικ εδώ

Τα παραπονά σας στο Δήμαρχο