'Από τα Μπουτζάκια στο Νέο Δήμο Κοζάνης" του Αντιδημάρχου Κοζάνης Νίκου Θεοδωρίδη
Θεώρησα χρέος μου ν’ ανοίξω ένα δημόσιο διάλογο για το μέλλον του νέου, μεγάλου Δήμου Κοζάνης, του κοινού τόπου μας πλέον. Η αναγκαιότητα λοιπόν ενός δημόσιου διαλόγου μεταξύ όλων των πολιτών, αλλά πρώτιστα των ανθρώπων εκείνων που εκλήθησαν αιρετοί, να δρομολογήσουν κάποιες πιθανές λύσεις στα τεράστια προβλήματα .
Το νέο «κοινό των Κοζανιτών» έχει μεν αρκετά προβλήματα που απορρέουν από την γενικότερη οικονομική δυσπραγία της χώρας, το μέγεθος του πληθυσμού – έκταση, την ανυπαρξία παραγωγικών οικονομικών δραστηριοτήτων –πόρων, το ρυπογόνο περιβάλλον κ.λ.π. Έχει όμως τεράστια συγκριτικά πλεονεκτήματα, τα οποία είναι χρήσιμα στο μοντέλο των νέων μεταβιομηχανικών πόλεων. Η διαφαινόμενη μεταλιγνιτική εποχή δεν είναι πλέον μακριά.
Ο νέος Δήμος Κοζάνης διαθέτει τρία βασικά στοιχεία που μπορούν να λειτουργήσουν ως εργαλεία ανάπτυξης. Το πρώτο έχει το ιστορικό – πολιτισμικό (Ήπειρο- Μακεδονικό-Ποντιακό) στοιχείο που συμπυκνώνει ίσως όλα τα χαρακτηριστικά του ελληνικού μωσαϊκού. Έχει γη και ύδωρ, στοιχεία απαραίτητα για την πρωτογενή ποιοτική παραγωγική ανάπτυξη του 50% των πολιτών του δήμου μας. Έχουμε τέλος τα πλεονεκτήματα για την ήπια τουριστική ανάπτυξη (ορεινοί όγκοι Βερμίου , Μπούρινου) αλλά και την παραλίμνια περιοχή.
Μείζον πρόβλημα βέβαια για την περιοχή μας είναι το περιβαλλοντικό ζήτημα (ποιότητα ζωής-ρύπανση-επιπτώσεις) για το οποίο ίσως χρειαστεί ιδιαίτερη αναφορά σε άλλη ευκαιρία.
Αγαπητοί συνδημότες πέραν των γενικόλογων αναφορών, που ίσως δεν έχουν περιεχόμενο εάν δεν εξειδικευτούν, θα ήθελα να σταθώ ιδιαίτερα στις Δημοτικές ενότητες Δ. Υψηλάντη και Ελλησπόντου, του ιστορικού πλέον χώρου των Μπουτζακίων.
Μείζον ζήτημα για όλους τους κατοίκους των Δημοτικών Ενοτήτων είναι η χρήση των αποκαθισταμένων εδαφών μετά την λήξη-χρήση του λιγνίτη. Εκτιμώ ότι μπορεί (με νομοθετική ρύθμιση) να καταστεί παραγωγικός χώρος ποιοτικής βιολογικής παραγωγής. Έχουμε χρέος να απαιτήσουμε την νομοθετική ρύθμιση από την κεντρική κυβέρνηση. Είναι θέμα πολιτικής βούλησης για την επανακαλλιέργεια της γης ( ιδιώτες ή ομάδες καλλιεργητών-νέων αγροτών) κ.λ.π.
Πιστεύω ακόμη ότι δεν είναι δύσκολο τεχνικά να επαναδημιουργηθεί η παλιά λίμνη από τα στραγγίζοντα νερά των ορυχείων, που σήμερα μεταφέρονται σε άλλους χώρους. Η νέα «μαύρη λίμνη » για να ξεφύγουμε από τα ΄΄γκιολ΄΄και μαύρη γιατί φαντάζομαι πως τα νερά θα έχουν μαύρη χροιά πιθανά λόγω του λιγνίτη ,αλλά και για να μας επαναφέρει στην ιστορία και τις μνήμες των προγόνων μας στη Μαύρη Θάλασσα. Η νέα λίμνη λοιπόν θα είναι ο τροφοδότης των ταμιευτηρίων που από δεκαετίες διεκδικούμε να κατασκευαστούν στους πρόποδες του Βερμίου και θα αρδευτούν με φυσική ροή όλες οι νεοκαλλιεργούμενες εκτάσεις αλλά και οι παλιές που η Δ.Ε.Η δεν θα απαλλοτριώσει και στις δυο Δημοτικές Ενότητες (Ελλησπόντου -Δ. Υψηλάντη).
Οι εκτάσεις στην περιοχή είναι μεγάλες και η ανάπτυξη του φωτοβολταϊκού σταθμού σε έκταση 5.200 στρεμμάτων της περιοχής που έγινε η εξαγγελία από τον πρωθυπουργό της χώρας στις 20/1/2011,νομίζω ότι δεν θα επηρεάσει τις άλλες παρεμβάσεις που προτείνουμε.
Σήμερα στην περιοχή του Μπουτζακίων, υπάρχει αφθονία παραγωγής αγροτικών προϊόντων ,σιτηρών ,πολλά στρέμματα με αραβόσιτο, σακχαρότευτλα, πατάτες , τριφύλλι και άλλες καλλιέργειες. Η καλλιέργεια της πατάτας στην περιοχή του Πολυμύλου είναι μια από τις σημαντικότερες της περιοχής και την κάνει ξεχωριστή για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της.
Στο Δρέπανο μπορεί να κατασκευαστεί πρότυπο θερμοκήπιο για την εφαρμογή σύγχρονων μεθόδων καλλιέργειας . Η θέρμανση του θερμοκηπικού πάρκου με την αξιοποίηση του νερού της τηλεθέρμανσης, θα συμβάλλει στην παραγωγή ανταγωνιστικών προϊόντων και προϊόντων εκτός εποχής.
Η στροφή των αγροτών της περιοχής Ελλησπόντου –Δ. Υψηλάντη τα τελευταία χρόνια στην κτηνοτροφία οδήγησε σε αύξηση της παραγωγής ζωικών προϊόντων. Σήμερα υπάρχουν πολλές κτηνοτροφικές μονάδες σε όλη την έκταση της περιοχής. Η αδειοδότηση της θα συμβάλλει στην περαιτέρω ενίσχυση της κτηνοτροφίας και του εκσυγχρονισμού των υφιστάμενων μονάδων μέσω διαφόρων προγραμμάτων . Η βελτίωση των βοσκοτόπων των δύο ενοτήτων με έργα που έχουν γίνει και νέα προς ένταξη καλλιέργεια παλιών δεξαμενών –βελτίωση συνθηκών προσβασιμότητας στους βοσκοτόπους ,διάνοιξη αγροτικών δρόμων για τη διευκόλυνση της μετάβασης σε αγροτικές περιοχές. Για την καλύτερη οργάνωση της γεωργικής παραγωγής σήμερα είναι η αξιοποίηση των υφιστάμενων εργαλείων . Ένα πρόγραμμα που κινείται προς αυτή την κατεύθυνση ,είναι το πρόγραμμα των εδαφολογικών χαρτών που δημιουργήθηκε από το Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικών Ερευνών με τη συνδρομή των τοπικών φορέων και έχει ως στόχο στην στροφή της ορθολογική λίπανση των εκτάσεων.
Κατά συνέπεια η περιοχή των Μπουτζακίων (Ελλησπόντου-Δ. Υψηλάντη) έχει πάρα πολλές δυνατότητες αξιοποίησης και ανάπτυξης του αγροτικού –κτηνοτροφικού τομέα που αναμένεται να αποτελέσει το βασικό πυλώνα της οικονομίας της περιοχής.
Υπάρχει επίσης το πρόγραμμα Βιώσιμης Ανάπτυξης Βερμίου, στο οποίο εκτός του Δήμου Κοζάνης συμμετέχουν και άλλοι ΟΤΑ των Νομών Πέλλας, Ημαθίας και Φλώρινας.
Οι ειδικότεροι στόχοι του προγράμματος Βέρμιο είναι:
· Ανταγωνιστικός πρωτογενής τομέας
· Ανάδειξη τοπικών χαρακτηριστικών
· Ανάπτυξη δικτύων υποδομής
· Προστασία και ανάδειξη του φυσικού και πολιτισμικού περιβάλλοντος καθώς και διάχυση ποιοτικού τουριστικού προϊόντος σε όλο τον ορεινό όγκο.
Στον τομέα της γεωργίας και κτηνοτροφίας
· η προώθηση βιολογικών τρόπων καλλιέργειας
· η δημιουργία κτηνοτροφικού Πάρκου Βερμίου,
· η προβολή των τοπικών προϊόντων
· πιστοποίηση των αγροτικών προϊόντων
· χαρακτηρισμός πατάτας Πολυμύλου ως ΠΟΠ
· καθώς και προβολή των προϊόντων με διαφημιστικά σπότ.
Ο Δήμος Κοζάνης στο προσεχές διάστημα θα πάρει πρωτοβουλίες για θέματα που έχουν να κάνουν με την Εγνατία Οδό(ΣΕΑ ΚΤΛ) αλλά και με την αρχιτεκτονική του νέου οικισμού Ποντοκώμης και το Ποντοκομακεδονικό χωριό.
Ο Αντιδήμαρχος Κοζάνης,
Νικόλαος Θεοδωρίδης