5ο Συμπόσιο Λογοτεχνίας: Κοζάνη, 10 & 11 Σεπτεμβρίου 2021
Το Λογοτεχνικό Περιοδικό «Παρέμβαση», σε συνδιοργάνωση με τον Δήμο Κοζάνης και την ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας, διοργανώνει κατά το διήμερο 10 & 11 Σεπτεμβρίου 2021 το 5ο Συμπόσιο Λογοτεχνίας.
Στο Συμπόσιο συμμετέχουν η Εταιρεία Συγγραφέων, η Εταιρία Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Δ. Μακεδονίας, ο ΟΑΠΝ του Δήμου Κοζάνης, η Κοβεντάρειος Δημοτική Βιβλιοθήκη, ο Σύνδεσμος Γραμμάτων και Τεχνών Κοζάνης, ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Κοζάνης.
Στη διοργάνωση θα λάβουν μέρος πολλοί και αξιόλογοι ομιλητές. Προσκεκλημένοι είναι ο συγγραφέας, δημοσιογράφος και μελετητής, Παντελής Μπουκάλας και ο λογοτέχνης, συγγραφέας και Πρόεδρος της Εταιρίας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης, Ηλίας Κουτσούκος.
Η θεματολογία του Συμποσίου είναι η εξής:
1821 – Λογοτεχνία και Επανάσταση
Φιλέλληνες Λογοτέχνες
Δημοτικό Τραγούδι
Μακεδόνες Λογοτέχνες
Ευρύτερες λογοτεχνικές προσεγγίσεις
Αναγνώσεις
Το Συμπόσιο Λογοτεχνίας θα πραγματοποιηθεί στον προαύλιο χώρο του Μουσείου Σύγχρονης Τοπικής Ιστορίας, στην οδό Αλεξίου Καραλίβανου 23, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα, σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας (σε περίπτωση κακοκαιρίας, θα γίνει στο Κοβεντάρειο).
Υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΡΓΑΣΙΩΝ
Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2021
Μέρος Α΄
Συντονιστής: Βασίλης Π. Καραγιάννης
17.00 Άννα Μαμάτσιου, Φιλόλογος – Μεταπτυχιακή φοιτήτρια βυζαντινολογίας στο τμήμα φιλολογίας ΑΠΘ: «Ξενιτεμένου μου πουλί κι παραπονιμένο – Το δημοτικό τραγούδι της ξενιτιάς από και προς την Κοζάνη»
17.15 Δημήτρης Καμαριάδης, Πρώην προϊστάμενος δημοσίων σχέσεων ενεργειακού κέντρου Δυτ. Μακεδονίας της ΔΕΗ Α.Ε.: «Ο Κατσαντώνης, ένα χωριό, η Μικρασία και η Κοζάνη»
17.30 Β. Π. Καραγιάννης, Εκδότης Περιοδικού Παρέμβαση-Συγγραφέας: «Εκείνος ο Απρίλης του Χίλια ’967 μ.Χ.»
17.45 Θεοδώρα Λειψιστινού, Φιλόλογος – Συγγραφέας: «Η συνεισφορά της Σιάτιστας στην πνευματική και πολιτική αφύπνιση του Ελληνισμού»
Διάλειμμα
Μέρος Β´
Συντονιστής: Αντώνης Κάλφας
18.30 Μιχάλης Πιτένης, Συγγραφέας: «Ο “Δούρειος Ίππος” της Μητιώς» (αναφορά στο έργο της Μητιώς Σακελλαρίου)
18.45 Ξανθίππη Ζαχοπούλου, Εκπαιδευτικός – ποιήτρια: «Σατωμπριάν: “Θ’ αποθάνω Έλλην” – Η κρυμμένη Ελλάδα του Γάλλου ρομαντικού λογοτέχνη και φιλέλληνα»
19.00 «Στο εργαστήρι του συγγραφέα»:
Μια —εικονογραφημένη— συζήτηση του Αντώνη Κάλφα με τον Βασίλη Παπά (Chiaroscuro, Κίχλη 2018): «Η ποιητική της εδεσσαϊκής μικροϊστορίας ως παράδειγμα αισθητικής πολιτικής στον 21ο αιώνα»
19.30 Γιώργος Δελιόπουλος, Ποιητής – Φιλόλογος: «Οι περιοδικές περιπέτειες του Κώστα Θ. Ριζάκη»
19.45 Σωτήρης Ραπτόπουλος, Αρχαιολόγος: «Το θεμελιώδες ερώτημα του ’21, όπως διατυπώθηκε στο έργο του Γιάννη Σκαρίμπα “To 1821 και η αλήθεια”»
Λήξη πρώτης ημέρας Συμποσίου
Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2021
Μέρος Γ´
Συντονιστής: Δημήτρης Καμαριάδης
10.30 Αναστάσιος Μπέλλος, Συνταξιούχος Διευθυντής Δημ. σχολείου – Συγγραφέας – Ιδρυτικό Μέλος του Συνδέσμου Γραμμάτων & Τεχνών: «Ανάλεκτα του Συνδέσμου Γραμμάτων & Τεχνών Π.Ε. Κοζάνης»
10.45 Αναστάσιος Χαρέλας, Φιλόλογος: «Τα καπάκια (Βαρνακιώτης, Καραϊσκάκης, Ανδρούτσος) του Κωστή Παπαγιώργη»
11.00 Κυριακή Μαυροφυλλίδου, Φιλόλογος, Υποψ. διδάκτωρ στην Ποντιακή Μορφολογία του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας: «Λογοτεχνία και κινηματογράφος: η συνομιλία δύο τεχνών. Το παράδειγμα του Γεώργιου Βιζυηνού και του Λάκη Παπαστάθη»
11.15 Αντώνης Παπαβασιλείου, Συγγραφέας- Εκδότης «Χρονικών Δυτικής Μακεδονίας»: «Παράδοξα όπλα: Τυπογράφοι και εφημερίδες στον Αγώνα»
Διάλειμμα
Συντονιστής: Δήμητρα Καραγιάννη
12.00 Αγνή Παπακώστα, Δρ. Φιλολογίας - Συγγραφέας: «Λογοτεχνικές διασταυρώσεις με αφορμή ένα παλτό: Εκδοχές της πρόσληψης του έργου του Αλ. Παπαδιαμάντη σε δύο διηγήματα του Μ. Καραγάτση και του Β. Π. Καραγιάννη»
12.15 Ελένη Γερούση, Εκπαιδευτικός – Δρ Φιλοσοφίας: «Η συμβολή των Φιλελλήνων στον Αγώνα της Ανεξαρτησίας. Η περίπτωση του Percy Shelley»
12.30 Ειρήνη Ιωαννίδου, Ποιήτρια: «Ο Λόρδος Βύρων στην Ελλάδα»
12.45 «Στο εργαστήρι του συγγραφέα»:
O Aντώνης Κάλφας συζητά με τον ίλαρχο Ηλία Κουτσούκο (Μάθημα ανατομίας, Μελάνι 2020) για την τέχνη του διηγήματος στην εποχή της κρίσης: «Τριάντα ανατρεπτικά διηγήματα νεοελληνικής αυτογνωσίας».
Μέρος Δ´
Συντονιστής: Μάκης Καραγιάννης
17.00 «Στο εργαστήρι του συγγραφέα»:
"Επί Χλόης": Μια συζήτηση της Άννας Κουστινούδη με την αισθαντική ποιήτρια Χλόη Κουτσουμπέλη, εφ' όλης της ποιητικής της ύλης.
17.30 Παναγιώτης Δημόπουλος, Μουσικός: «Μελοποιώντας από τα "Άνθη του Κακού”» (Μπωντλαίρ)
17.45 Άννα Ελευθεριάδου, Φιλόλογος – Γιώργος Δελιόπουλος, Ποιητής – Φιλόλογος, Μαθητές/ -τριες του 3ου ΓΕΛ Κοζάνης: «Όνειρα ψυχών: Tο μαθητικό περιοδικό του 3ου ΓΕΛ Κοζάνης»
Διάλειμμα
Μέρος Ε´
Συντονιστής: Βασίλης Π. Καραγιάννης
18.45 Μάκης Καραγιάννης, πεζογράφος - κριτικός: «1821: Η πένα και το καριοφίλι. Η αιώνια διελκυστίνδα για τη διαμόρφωση της εθνικής ταυτότητας»
19.00 «Στο εργαστήρι του συγγραφέα»:
Μια συζήτηση του Αντώνη Κάλφα με τον μελετηρό και σεβαστικό Παντελή Μπουκάλα (Το μάγουλο της Παναγίας, ΄Αγρα 2021) για την επανάσταση του 1821, τον Γεώργιο Καραϊσκάκη και την τέχνη της αυτοβιογραφίας: «Βαριά ιστορία» και βιωμένος, πολύτροπος λόγος.
19.30 Παντελής Μπουκάλας, «Το δημοτικό τραγούδι διακόσια χρόνια μετά την επανάσταση»
19.45 Μάριος – Κυπαρίσσης Μώρος, Υποψήφιος Διδάκτωρ Νεοελληνικής Φιλολογίας ΑΠΘ: «Δημοτικού επανεπίσκεψις: ο κριτικός αναγνώστης Παντελής Μπουκάλας»
20.00 Λογοτεχνικό Αναλόγιο με τον Νίκο Κουρού (Ηθοποιό – Σκηνοθέτη), την Aνθή Λιάκου (Ηθοποιό – Σκηνοθέτιδα) και την Άρτεμη Νέστορα (Θεατρολόγο).
Λήξη Συμποσίου