Back

Διήμερο σεμινάριο στο πλαίσιο του προγράμματος “Θέατρο για όλους" με τίτλο "Η αρχή της ιστορίας”

Πως αρχίζει μια ιστορία; Ποια είναι η πρώτη λέξη; Η πρώτη φράση; Η πρώτη κίνηση; Η αρχή της ιστορίας; Η Ελένη Δημοπούλου, καλλιτεχνική διευθύντρια του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης, ο Στέλιος Χατζηαδαμίδης, σκηνοθέτης της παραγωγής “Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας” του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης και ο Τάσος Παπαδόπουλος, χορογράφος στην ίδια παραγωγή, διοργανώνουν διήμερο σεμινάριο “Θέατρο για όλους – Η αρχή της ιστορίας”. Πολλοί διάσημοι συγγραφείς γράφουν και ξαναγράφουν τις πρώτες λέξεις του μυθιστορήματος, του διηγήματος, του θεατρικού τους έργου. Πολλοί διάσημοι σκηνοθέτες αλλάζουν και ξανά αλλάζουν την έναρξη της παράστασης. Ποτέ δεν είσαι έτοιμος μπροστά σε μια λευκή κόλα χαρτί. Ποτέ δεν είσαι έτοιμος στο τι θα πρωτο-συμβεί όταν η αυλαία ανοίξει. Ιστορίες γνωστές. Ιστορίες επινόησης. Ιστορίες των παππούδων μας. Πώς αρχίζει μια ιστορία; Πώς είναι μια λευκή σελίδα; Πώς είναι όταν ανοίγει η αυλαία; Αυτό το πρώτο πρώτο λεπτό της ιστορίας. Αυτό το πρώτο πρώτο λεπτό θα μπει στο μικροσκόπιο, στο σεμινάριο αυτό, μέσα από τα υλικά του θεάτρου -αυτοσχεδιασμοί, θεατρική γραφή, δραματουργική ανάλυση, κίνηση. Το σεμινάριο θα διεξαχθεί στην “Αίθουσα Τέχνης” του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης στις 26 και 27 Αυγούστου και απευθύνεται σε άτομα άνω των 18 ετών, επαγγελματίες στο χώρο της θεατρικής τέχνης, αλλά και σε ερασιτέχνες και σε όποιον ενδιαφέρεται να γνωρίσει τις διαφορετικές πτυχές της τέχνης του θεάτρου.


Ο Στέλιος Χατζηαδαμίδης με σπουδές στη χημεία, την υποκριτική και την θεατρική γραφή ασχολείται επαγγελματικά με το θέατρο από το 2006 ως ηθοποιός, θεατρικός συγγραφέας, σκηνοθέτης, βοηθός σκηνοθέτη και stage manager. Τον γνωρίσαμε ως ηθοποιό στο πλάι της Ελένης Κοκκίδου στην παράσταση "Η γυναίκα της Πάτρας" του Γ.Χρονά. Το έργο του τιμήθηκε με το βραβείο θεατρικής γραφής του εθνικού θεάτρου το 2010 και για το ίδιο έργο ήταν υποψήφιος για το βραβείο Κουν δραματουργίας το 2011. Το 2014 διασκεύασε το μυθιστόρημα του Ιουλίου Βερν " Ο γύρος του κόσμου σε 80 μέρες" για το Κρατικό θέατρο βόρειου Ελλάδος, ενώ την επόμενη χρονιά για τον ίδιο οργανισμό ανέλαβε την σκηνοθεσία και τη διασκευή  του " Ρωμαίος και Ιουλιέτα" του Ουίλιαμ Σαίξπηρ. Με το κρατικό θέατρο έχει οργανώσει πολλά εκπαιδευτικά προγράμματα.


O Τάσος Παπαδόπουλος, είναι χορευτής, ηθοποιός και χορογράφος.
Γεννήθηκε στη Χαραυγή Κοζάνης. Απόφοιτος της Α.Ε.Σ.Χ. Α. Καφαντάρη και του Τμήματος Ψυχολογίας του Α.Π.Θ. Φοίτησε στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα του Τμήματος Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής του Α.Π.Θ. με τίτλο "Θέματα Φιλοσοφίας της Τέχνης", και παρακολούθησε μαθήματα υποκριτικής σε θεατρικά εργαστήρια της Θεσσαλονίκης. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της ομάδας καλλιτεχνών Sourliboom και μέλος του Χοροθεάτρου Τέχνης της Χ.Α.Ν.Θ.
Τα τελευταία χρόνια συνεργάζεται ως ηθοποιός και χορογράφος σε παραγωγές της ομάδας NoVan Theater Group και της ομάδας παιδικού θεάτρου Σκοινί-Κορδόνι με έδρα τη Θεσσαλονίκη: "Freak Stories-ενα ξεκουρδιστο μιούζικαλ", "Απόψε στο Στρατφορντ", "Λόγια της Ποταμίδας", "Ο Ποιητιτής και οι μύθοι που σκαρώσαν παραμύθι", κ.α (σκην. Λ. Πετροπούλου).
Συμμετείχε στις παραστάσεις "Μ΄αρέσεις γιατί..","Η Ιστορία του κυρίου Ζόμερ","Ο Μπαλτάς" (σκην. Β. Παρασκευαϊδου), "Φαύλος Κύκλος" (σκην. Γ. Ρήγας) και στις παραγωγές του Κ.Θ.Β.Ε. "Το Ραφτάδικο" (2013, σκην. Γ. Ιορδανίδης), "Με μουσικές εξαίσιες... με φωνές","Σερσε λα Φαμ" (2014-15, σκην. Σ. Σπυράτου), "Ρωμαίος και Ιουλιέτα on the road" (2015,σκην. Σ. Χατζηαδαμίδης).
Διδάσκει σύγχρονο χορό και κίνηση στο Τμήμα Θεάτρου της Χ.Α.Ν.Θ. και σε εργαστήρια της πόλης.


Παρασκευή 26 Αυγούστου ώρες: 17:00 – 21:00 ( 4 ώρες )
Σάββατο 27 Αυγούστου ώρες: 11:00 – 14:00 ( 3 ώρες )
Κόστος συμμετοχής: 20 ευρώ
Οι θέσεις είναι περιορισμένες

Πληροφορίες και συμμετοχές στο τηλέφωνο του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ, στην «Αίθουσα Τέχνης»: 2461-24062  εσωτ. 1  (ώρες γραφείου) και στο κινητό του θεάτρου: 6987991949 .