Μετάβαση στο περιεχόμενο
kozani
Επιστροφή

«Γεώργιος Σακελλάριος (1767-1838). Ο βίος και το πολύπλευρο έργο του Κοζανίτη ιατροφιλόσοφου»


Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Κοζάνης, τιμώντας τον επετειακό εορτασμό των 200 χρόνων από την κήρυξη της Επανάστασης του 1821, διοργανώνει έναν κύκλο διαδικτυακών συζητήσεων με τίτλο «1821: Τοπικές και διεθνείς όψεις της Επανάστασης», υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, κάθε Τετάρτη στις 7:30 μ.μ., από τον Μάρτιο μέχρι και τον Μάιο του 2021.
Στη δεύτερη ομιλία-συζήτηση, την Τετάρτη 24 Μαρτίου, στις 7:30μ.μ. η κ. Βασιλική Νοτοπούλου, Δρ Ιστορίας Επιστημών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Διευθύντρια του Γυμνασίου Ξηρολίμνης, θα παρουσιάσει το θέμα:
«Γεώργιος Σακελλάριος (1767-1838). Ο βίος και το πολύπλευρο έργο του Κοζανίτη ιατροφιλόσοφου».
Ο Γεώργιος Σακελλάριος αποτελεί μια πολύπλευρη προσωπικότητα του Νέου Ελληνισμού κατά την εποχή πριν και μετά την Επανάσταση. Ήταν στρατιώτης, έμπορος, λογοτέχνης, ιστορικός, φιλόσοφος και ιατρός. Ο βίος του είναι συνυφασμένος με το κοινωνικό γίγνεσθαι μιας ανερχόμενης οικονομικά και κοινωνικά βορειοελλαδίτικης πόλης, της Κοζάνης, αλλά και τη δράση της ελληνικής Διασποράς στην Κεντρική Ευρώπη. Οι σπουδές του  στην ιατρική επιστήμη, καθώς  και το συγγραφικό του έργο, τον καταξίωσαν επαγγελματικά και κοινωνικά αρχικά στην Κεντρική Ευρώπη και στη συνέχεια στον ορεινό χώρο της Δυτ. Μακεδονίας, Θεσσαλίας και Ηπείρου. Ζώντας στο κλίμα διαμόρφωσης του νεοελληνικού χαρακτήρα, μέσω της αναφοράς στην Αρχαιότητα, των επαναστατικών ιδεών, των λογοτεχνικών ανησυχιών, την επαφή με το ανανεωτικό επιστημονικό πνεύμα υπό την επίδραση του Διαφωτισμού, ο Σακελλάριος αναπτύσσει βαθμηδόν μια σπάνια προσωπικότητα Νεοέλληνα διανοουμένου και επιστήμονα που με το έργο του μεταφέρει στην επιστημονική γνώση στον ελλαδικό χώρο.
Τη συζήτηση θα συντονίσει η κ. Βασιλική Βόντσα, Φιλόλογος και Δρ Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Δ.Π.Θ. Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.
Όσοι/ες ενδιαφέρεστε να παρακολουθήσετε και να συμμετάσχετε στην ομιλία-συζήτηση, ακολουθήστε τον σύνδεσμο: