Μετάβαση στο περιεχόμενο
kozani
Επιστροφή

Γιατί θα πρέπει να μαντεύουμε τη διατροφική αξία του φαγητού μας;

ιατί θα πρέπει να μαντεύουμε τη διατροφική αξία του φαγητού μας;

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ  ΚΕΠΚΑ

 

Ο Διατλαντικός Διάλογος Καταναλωτών (TACD) έχει ξεκινήσει εκστρατεία, για την προώθηση της αναγραφής διατροφικών στοιχείων, στους τιμοκαταλόγους και στους πίνακες αναγραφής γευμάτων των αλυσίδων εστιατορίων και καταστημάτων εστίασης.

 

Τα ποσοστά παχυσαρκίας και ασθενειών, που συνδέονται, με την παχυσαρκία, έχουν αυξηθεί, κατά πολύ, σε σχέση, με το παρελθόν. Έρευνες καταδεικνύουν ότι όλο και περισσότεροι καταναλωτές τρώνε έξω από το σπίτι. Έρευνα, σε 36.894 καταναλωτές, από 10 ευρωπαϊκές χώρες, αποκαλύπτει ότι αυτή η αλλαγή των συνηθειών μας συνδέεται, απευθείας, με την αυξημένη πρόσληψη ενέργειας και την παχυσαρκία. Έρευνες, στις Η.Π.Α. (Λος Άντζελες και Νέα Υόρκη) δείχνουν ότι η αναγραφή των στοιχείων της διατροφικής αξίας, σε αφίσες, φυλλάδια, πετσέτες δίσκων, ή σε ιστοσελίδες δεν επηρεάζει τις επιλογές των καταναλωτών. Αντίθετα, η αναγραφή των στοιχείων αυτών, ακριβώς δίπλα στο γεύμα, στους πίνακες των εστιατορίων ή στους τιμοκαταλόγους, φαίνεται να βοηθάει τους καταναλωτές να κάνουν σωστότερες επιλογές γευμάτων, σύμφωνα με έρευνες, στο Σαν Φρανσίσκο και στη Νέα Υόρκη. Οι ίδιοι οι καταναλωτές, σύμφωνα με έρευνα του Διατλαντικού Διαλόγου Καταναλωτών, σε ποσοστά 75%, υποστηρίζουν ότι η αναγραφή των θερμίδων, κεκορεσμένων λιπαρών, ζάχαρης και άλατος, από τις αλυσίδες εστιατορίων και τα καταστήματα εστίασης, θα τους βοηθήσει να επιλέξουν τι θα φάνε.

 

Όλοι γνωρίζουμε ότι, η Ευρωπαϊκή Ένωση, πρόσφατα, πρότεινε την υποχρεωτική διατροφική σήμανση, στα τυποποιημένα τρόφιμα. Όμως, δεν έχει συμπεριλάβει, στην πρότασή της, τα γεύματα, από τις αλυσίδες γρήγορου φαγητού.

 

Αρκετές μεγάλες αλυσίδες εστιατορίων έχουν αρχίσει, ήδη, στο εξωτερικό, να ....

εφαρμόζουν την αναγραφή των διατροφικών στοιχείων, με τον τρόπο, που προτείνουν οι καταναλωτές και οι ενώσεις καταναλωτών.

 

Πιστεύουμε ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να δράσουμε. Η παχυσαρκία συνδέεται, με αύξηση των ποσοστών καρδιαγγειακών παθήσεων, διαβήτη και άλλων προβλημάτων υγείας. Η νέα γενιά αντιμετωπίζει, ήδη, προβλήματα υγείας, που τα προηγούμενα χρόνια ήταν γνωστά, μόνο, σε ενήλικους και ηλικιωμένους. Οι ασθένειες, που συνδέονται, με τη διατροφή, αφαιρούν δεκάδες χιλιάδες ζωές, κάθε χρόνο και ταυτόχρονα στοιχίζουν και πολλά χρήματα, στο ασφαλιστικό μας σύστημα. Η κατάσταση, στη χώρα μας, σε σχέση με την παχυσαρκία, είναι μια από τις χειρότερες, παγκοσμίως, γνωστή σε όλους και δε χρειάζεται περαιτέρω αναλύσεις.

 

Το ΚΕ.Π.ΚΑ., ως ενεργό μέλος του TACD και συνδιαμορφωτής των απόψεων και των αιτημάτων του παγκόσμιου καταναλωτικού κινήματος, στα πλαίσια αυτής της εκστρατείας, ζήτησε από τους Υπουργούς Ανάπτυξης, κ. Χρήστο Φώλια, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αλέξανδρο Κοντό και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο, να αναλάβουν, τις πρωτοβουλίες, που απαιτούνται, για να προστεθούν, ακριβώς, δίπλα, στην τιμή των γευμάτων οι διατροφικές πληροφορίες, που αφορούν θερμίδες, κεκορεσμένα λιπαρά, ζάχαρη και άλας, στους πίνακες και τους τιμοκαταλόγους των εστιατορίων γρήγορου φαγητού. Η επιστολή μας προς τα Υπουργεία, κοινοποιήθηκε στους: Πρωθυπουργό της Ελλάδος, κ. Κωνσταντίνο Καραμανλή, Αρχηγό Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, κ. Γεώργιο Παπανδρέου, Υφυπουργό Ανάπτυξης, κ. Γεώργιο Βλάχο, Γενική Γραμματέα του Κ.Κ.Ε., κ. Αλέκα Παπαρήγα, Πρόεδρο του Συνασπισμού της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας, κ. Αλέκο Αλαβάνο, Πρόεδρο του ΛΑ.Ο.Σ., κ. Γεώργιο Καρατζαφέρη και Γενικό Γραμματέα Καταναλωτή, κ. Ιωάννη Οικονόμου.

 

Ο σημερινός εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Διατροφής, ας μη λειτουργήσει, ως μια ακόμη επέτειος, αλλά ως ευκαιρία ανάληψης πρωτοβουλιών, που θα διασφαλίσουν την πληροφορημένη επιλογή στον καταναλωτή.