Μετάβαση στο περιεχόμενο
kozani

Κρόκος: Ο "φίλος" της καρδιάς

Ο γνωστός σε όλους μας κρόκος (σαφράν), φαίνεται να είναι ένας πραγματικός "φίλος" της καρδιάς. Φροντίζει την καλή υγεία των κυττάρων, έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και δεν είναι καθόλου τοξικός. Όπως αναφέρει ο αναπληρωτής καθηγητής Καρδιολογίας στο ΑΠΘ Απόστολος Ευθυμιάδης, τα ευρήματα που έχουν μέχρι σήμερα στα χέρια τους οι επιστήμονες κάνουν λόγο για αντι-αθηροθρομβωτική, αντικαρκινική και νευροπροστατευτική δράση του κρόκου. Μάλιστα, έχει διαπιστωθεί ότι ο κρόκος ελαττώνει τα επίπεδα της χοληστερόλης, αναστέλλοντας την παγκρεατική λιπάση. Σύμφωνα με τον κ. Ευθυμιάδη έχει ξεκινήσει ήδη κλινική έρευνα για την αντι-αθηροθρομβωτική δράση του κρόκου in vivo και σε πειραματικό στάδιο έχει βρεθεί η προφυλακτική δράση του σε ορτύκια. Επίσης εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι στη Βαλένθια τα καρδιακά επεισόδια είναι λιγότερα του αναμενόμενου, λόγω ενδεχομένως της μεγάλης και συχνής κατανάλωσης κρόκου, τόνισε ο αναπληρωτής καθηγητής.

Πηγή: www. ert.gr