Μετάβαση στο περιεχόμενο
kozani
Επιστροφή

Έκθεση «Μύρτις: Πρόσωπο με πρόσωπο με το παρελθόν»

Ο Δήμος Κοζάνης και η Κοβεντάρειος Δημοτική Βιβλιοθήκη σας προσκαλούν στην  έκθεση "Μύρτις: Πρόσωπο με πρόσωπο με το παρελθόν" και την εικαστική έκθεση Μνήμες και Μορφή Μύρτιδος, που θα φιλοξενούνται από το Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2022, στους χώρους της Κοβενταρείου Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης. Η έκθεση υλοποιείται σε συνεργασία και με το  Σύλλογο Φίλων της Βιβλιοθήκης  και το Ινστιτούτο για το παιδί «Μύρτις», με την υποστήριξη του Φαρμακευτικού Συλλόγου Κοζάνης, καθώς και του Οδοντιατρικού Συλλόγου Κοζάνης.  

Σκοπός της έκθεσης είναι να παρουσιάσει στο κοινό όλα τα στάδια της πορείας που ακολουθήθηκε, ξεκινώντας από την αρχαιολογική ανασκαφή ομαδικού τάφου στο αρχαίο νεκροταφείο του Κεραμεικού, μέσα από τη μελέτη του σκελετικού υλικού για τον προσδιορισμό της ασθένειας που αποδεκάτισε τους κατοίκους της πόλης και έγινε γνωστή ως «Λοιμός των Αθηνών», και φτάνοντας στην ανάπλαση του προσώπου ενός από τα θύματα του λοιμού, της εντεκάχρονης Μύρτιδος. Υπογραμμίζεται, ότι  αιτιολογικός παράγοντας του μεγάλου λοιμού των Αθηνών, ήταν ο τυφοειδής πυρετός. 
Επιπλέον, αναδεικνύονται τα αποτελέσματα της μελέτης γενετικού υλικού από τον πολφό δοντιών τριών κρανίων της ομαδικής ταφής, από τα οποία προέκυψε η πιθανή αιτία που, σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες, προκάλεσε το λοιμό της Αθήνας του 5ου π.Χ. αιώνα, με θύματα το ένα τρίτο του πληθυσμού της και τον ηγέτη της Αθηναϊκής Δημοκρατίας, τον Περικλή.
Παράλληλα, η έκθεση προβάλλει τη διεπιστημονική συνεργασία και συμβολή στη μελέτη αρχαιολογικού σκελετικού υλικού, με αφορμή την ανάπλαση του κρανίου της Μύρτιδος. Η έκθεση, πέρα από τον εντυπωσιασμό που προκαλεί το αναπλασμένο πρόσωπο ενός παιδιού που έζησε στην αρχαιότητα, θέλει να δείξει πόσο σημαντική είναι η αξιοποίηση της τεχνολογίας, καθώς και η διεπιστημονική συνεργασία. 
Η έκθεση αποτελείται από ενότητες: Στην πρώτη παρουσιάζεται η ανασκαφή του Κεραμεικού, στη δεύτερη η ιατρική έρευνα σε Ελλάδα και Γαλλία για τον εντοπισμό του παθογόνου παράγοντα που προκάλεσε το λοιμό των Αθηνών και στην τρίτη η βήμα προς βήμα ανάπλαση του προσώπου και οι τεχνικές της. Εντέλει, σε μια τελευταία στροφή, ο επισκέπτης της έκθεσης έρχεται πρόσωπο με πρόσωπο με την αναπλασμένη Μύρτιδα.
Η «Μύρτις» θα φιλοξενείται στη Δημοτική Βιβλιοθήκη μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2023 και θα είναι επισκέψιμη κατά τις ώρες λειτουργίας της βιβλιοθήκης. 
Σημειώνεται, ότι τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2022, στις 7 το απόγευμα, στην Κοβεντάρειο Δημοτική Βιβλιοθήκη, από τον Καθηγητή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Αναστάσιο Εμβαλωτή, παρουσία του  Επίκουρου Καθηγητή Πανεπιστημίου Αθηνών, προέδρου και ιδρυτή του Ινστιτούτου για το παιδί «Μύρτις», Μανώλη Παπαγρηγοράκη.