Μετάβαση στο περιεχόμενο
kozani
Επιστροφή

Συνάντηση του Δημάρχου Κοζάνης με το προεδρείο του Εργατικού Κέντρου για το «χαράτσι» στα ακίνητα

 Συνάντηση με τον πρόεδρο κ. Θανάση Τολιόπουλο και τον γενικό γραμματέα του εργατικού κέντρου κ. Αρη Κουρκούτα είχε ο Δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας, την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011.

Θέμα της συζήτησης το επιβαλλόμενο από την πολιτεία «χαράτσι» μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, το οποίο έχει συζητηθεί διεξοδικά και έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις.

Ο κ. Μαλούτας αναφερόμενος στο ζήτημα επεσήμανε ότι «Η πατρίδα μας διέρχεται μια βαθιά πολιτική κοινωνική και οικονομική κρίση, μια κρίση αξιών, μια κρίση που επιβάλει την συστράτευση όλων μας σε μια κοινή προσπάθεια σε όλους τους τομείς. Η αναλογική συνεισφορά κάθε πολίτη, στο ξεπέρασμα της κρίσης ανάλογα με τις δυνάμεις του είναι υποχρέωση, που δεν πρέπει να την αρνείται κανένας.

Δυστυχώς, για άλλη μια φορά αποδεικνύεται η ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού και η ανυπαρξία ενός δίκαιου φορολογικού συστήματος και ενός αποτελεσματικού φοροεισπρακτικού μηχανισμού με συνέπεια, η φοροδιαφυγή να έχει πάρει επιδημικές διαστάσεις.

Η εφαρμογή οριζοντίων πολιτικών από το κράτος, προκειμένου να εισπράξει φόρους, χωρίς να εξετάζει την πραγματική κατάσταση των φορολογούμενων, ιδιαίτερα αυτήν την δυσμενή οικονομική συγκυρία είναι άδικη και ισοπεδωτική.

Η φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας, ακόμα και χωρίς την προοδευτικότητα που πρέπει να χαρακτηρίζει όλο το φορολογικό σύστημα, εμπεριέχει ουσιώδη στοιχεία κοινωνικής δικαιοσύνης, αφού καλούνται να πληρώσουν πλέον και οι έχοντες και κατέχοντες. Πολύ περισσότερο, αφού μεγάλο μέρος απ΄ τα φοροδιαφεύγοντα εισοδήματα μεταφράστηκαν σε κατασκευή πολυτελών σπιτιών και εξοχικών.

Η ισοπεδωτική εφαρμογή όμως του νόμου στους οικονομικά ασθενέστερους συμπολίτες μας, στους πολύτεκνους, στα ΑΜΕΑ, στους άνεργους, στις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, οξύνει τις κοινωνικές αντιθέσεις και οδηγεί συμπολίτες μας σε αδιέξοδο.

Ο Δήμος ενώνει την φωνή του με άλλους κοινωνικούς εταίρους και ζητά απ΄ την κυβέρνηση να επαναπροσδιορίσει την έκταση εφαρμογής του νόμου αντιμετωπίζοντας το ζήτημα της φορολόγησης της πρώτης κατοικίας, με βάση ένα όριο αντικειμενικής αξίας , σε μια σειρά από ευαίσθητες και ευπαθείς κοινωνικά ομάδες.

Απ΄ την πλευρά του ο Δήμος θα συνεχίσει να συμπαραστέκεται στις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες με ακόμα μεγαλύτερη ευαισθησία, στηρίζοντας το έργο των κοινωνικών δομών χρηματοδοτούμενων και εθελοντικών.

Όσον αφορά στα στοιχεία, με βάση τα οποία φορολογούνται οι συνδημότες μας, ο Δήμος, συνεχίζοντας την ειλικρινή σχέση του με τους πολίτες, θα δέχεται αιτήσεις που θα συνοδεύονται με τα απαραίτητα στοιχεία, ώστε να γίνονται οι διορθώσεις, όπου είναι απαραίτητο. 

Τέλος ο Δήμος Κοζάνης θα συμπαρασταθεί έμπρακτα σ΄ όλους τους συμπολίτες μας που αποδεδειγμένα έχουν αδυναμία να ανταποκριθούν. Θα γίνει ασπίδα προστασίας σ΄ όλους αυτούς, που εδώ και χρόνια προστατεύει με τις κοινωνικές του δομές και υπηρεσίες».