Μετάβαση στο περιεχόμενο
kozani
Επιστροφή

Το πρώτο πιλοτικό έργο ηλεκτροκίνησης εφαρμόζει ο Δήμος Κοζάνης

Συνάντηση εργασίας πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής 10 Φεβρουαρίου 2012 στο γραφείο του Δημάρχου Κοζάνης,  για την οριστικοποίηση των επιλογών του ερευνητικού προγράμματος της Ευρωπαϊκής  Πρωτοβουλίας Green - eMotion που υλοποιείται στην Ελλάδα από τη ΔΕΗ Α.Ε / ΚΔΕΠ σε συνεργασία με το Δήμο Κοζάνης .Η εν λόγω πρωτοβουλία τοποθετεί τη χώρα μας στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται στην Ευρώπη στον τομέα της ενέργειας, των ΑΠΕ και της ηλεκτροκίνησης.
Συγκεκριμένα το πρόγραμμα Green-eMotion είναι κοινοπραξία 42 συμμετεχόντων (Ηλεκτρικές και Βιομηχανικές Εταιρείες, Κατασκευαστές Αυτοκινήτων, εταιρίες παροχής υπηρεσιών, Δήμοι, Πανεπιστήμια, Τεχνολογικά και Ερευνητικά Ινστιτούτα) που θα συνεισφέρουν, θα ανταλλάξουν και θα επεκτείνουν την τεχνογνωσία και την εμπειρία τους με έργα ηλεκτροκίνησης σε επιλεγμένες περιοχές εντός της Ευρώπης.

Οι συμμετέχοντες στην πρωτοβουλία συγκεντρώνουν την εμπειρία από την ηλεκτροκίνηση στις υπάρχουσες και νέες πιλοτικές περιοχές εντός της Ευρώπης και βελτιώνοντας την τεχνολογία τους. Κλειδί αποτελεί η ανάπτυξη Ευρωπαϊκών διαδικασιών, προτύπων και εφαρμογών πληροφορικής και επικοινωνίας που θα επιτρέψουν στους κατόχους ηλεκτρικών αυτοκινήτων εύκολη και χωρίς γεωγραφικούς περιορισμούς πρόσβαση σε εγκαταστάσεις φόρτισης και υπηρεσίες σε ολόκληρη την ΕΕ.
Στην Ελλάδα σε συνεργασία ΔΕΗ και Δήμου Κοζάνης, θα δημιουργηθεί το πρώτο πιλοτικό έργο ηλεκτροκίνησης βασισμένο στην εμπειρία και στις καλές πρακτικές των πιλοτικών έργων της ΕΕ. 20 σταθμοί φόρτισης θα εγκατασταθούν στην Κοζάνη και 15 ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα κυκλοφορούν στους δρόμους της πόλης.
Όπως δήλωσε ο Δήμαρχος Κοζάνης κ. Λάζαρος Μαλούτας « η παραμονή στο κέντρο των ενεργειακών εξελίξεων, όχι μόνο με την κλασσική μορφή της ενέργειας αλλά και τις ΑΠΕ καθώς και τις νέες τεχνολογίες, αποτελεί στρατηγικό σχέδιο του Δήμου Κοζάνης.  Υπό αυτή την έννοια είναι ευτυχής η συγκυρία, που συνεργαζόμαστε με τη ΔΕΗ, σε αυτό το ευρωπαϊκό project που αφορά τα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα.  
Η κ. Βάλυ Λιόλιου, αναπληρώτρια διευθύντρια του Κέντρου Δοκιμών, ερευνών και προτύπων της ΔΕΗ «η επιχείρηση πρόκειται να εγκαταστήσει στην περιοχή το πρώτο πιλοτικό έργο ηλεκτροκίνησης, στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας Green E-motion. Η ΔΕΗ επέλεξε τον Δήμο Κοζάνης για να αναπτύξει συνεργασία, λόγω της στενής συνεργασίας με την περιοχή, αλλά και λόγω της πρωτοπορίας της στα ενεργειακά θέματα».

Το Green eMotion  συγκεντρώνει την εμπειρία από ηλεκτροκίνηση με χρήση αυτοκινήτων, λεωφορείων, δίτροχων, αλλά και υβριδικών οχημάτων. Ειδικοί τομείς σε μερικές από τις περιοχές επίδειξης περιλαμβάνουν ανταλλαγή μπαταριών και DC φόρτιση όπως και ενσωμάτωση έξυπνων μετρητών, διασυνοριακή κυκλοφορία, διαφορετικά συστήματα πληρωμής και δοκιμές εναλλακτικών επιχειρηματικών μοντέλων.
Το πρόγραμμα έχει προϋπολογισμό 42 εκατομμύρια ευρώ.
Δείτε το video: