Επιστροφή

"Μια γιορτή για την προσφυγιά" άρθρο της Σάντρας Bούλγαρη στην Εφημερίδα Καθημερινή

Μια γιορτή για την προσφυγιά

Στην Κοζάνη το 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Αφήγησης και Τεχνών του Λόγου

Της Σαντρας Bουλγαρη

ΦΕΣΤΙΒΑΛ. Θα διηγηθεί τις «Ιστορίες ζωής μέσα στον πόλεμο» στο Δημοτικό Ωδείο της Κοζάνης και μια μέρα μετά τις «Χίλιες και Μία Νύχτες» στο «Θεατροδρόμιο» της πόλης. Ο Λιβανέζος αφηγητής Τζιχάντ Νταρβίς συγκαταλέγεται στους πιο γνωστούς παραμυθάδες (storytellers) του κόσμου και σε λίγες μέρες, από τις 29 Απριλίου έως τις 8 Μαΐου, με τις αφηγήσεις του θα κηρύξει, μεταξύ άλλων συναδέλφων του, την αρχή του 3ου Διεθνούς Φεστιβάλ Αφήγησης και Τεχνών του Λόγου που διοργανώνει το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κοζάνης υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του δρος Στέλιου Πελασγού.

Αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι εκδηλώσεις του φεστιβάλ, καθώς το θέμα φέτος είναι «Προσφυγιά, Μετανάστευση, Διασπορά» και οι αφηγητές που συμμετέχουν προέρχονται από την Κύπρο, την Αλβανία, τη Γαλλία, τον Λίβανο, την Ινδία, τη Μεγάλη Βρετανία, τους Ρομά-Τσιγγάνους, την Αρμενία, το Κουρδικό Ιράν και την Ελλάδα. Τιμώμενοι προσκεκλημένοι είναι ο συγγραφέας Βασίλης Αλεξάκης και ο Αλβανός Γκαζμέντ Καπλάνι.

Η αρχή θα γίνει την ερχόμενη Παρασκευή με τα «Πορτραίτα προσφύγων» από τον Kusha Bahrami, πολιτικό πρόσφυγα από το Ιράν, την έκθεση με φωτογραφίες από τις αποστολές της One Earth, τα «Παλιά Κοζανίτικα Παραμύθια» που θα αφηγηθεί ο Σάκης Κουκουμπέσης και τις «Ιστορίες ζωής μέσα στον πόλεμο» του Τζιχάντ Νταρβίς. Η συνέχεια των εκδηλώσεων που διακτινίζονται σε ολόκληρη την πόλη είναι κάτι παραπάνω από συναρπαστική.

«Χαίρω πολύ» είναι ο τίτλος μιας σειράς εκδηλώσεων όπου οι αφηγητές θα συστήνονται και θα γνωρίζουν από κοντά το κοινό του Φεστιβάλ στο Art Cafe της Κοζάνης, ενώ «Το λεωφορείο με τις ιστορίες» θα πραγματοποιεί ένα ταξίδι με πέντε ιστορητές μέσα σ’ ένα λεωφορείο! Υπαίθρια Πρωτομαγιά στην Παναγίτσα Κοζάνης, με τσιγγάνικα παραμύθια και μουσικές των Βαλκανίων, υπόσχονται οι Ρομά-Τσιγγάνοι Αρμέλ Οντιγκάν και Πέπο από τη Γαλλία και βραδιά προσφυγικής ποίησης (2/5) θα δώσει η ποιήτρια Χίβα Παναχί από το Κουρδικό Ιράν, η οποία μαθαίνουμε ότι έχει εγκατασταθεί στην Ελλάδα εδώ και αρκετά χρόνια.

Ινδικές ιστορίες και παραμύθια θα διηγηθεί ο κορυφαίος Ινδός αφηγητής Πίτερ Τσαντ στο «Θεατροδρόμιο» και στον Σιδηροδρομικό Σταθμό (3, 4/5), ενώ στο μπαρ Bar Gallery θα συμμετέχει μαζί με άλλους στο Immigration Cocktail (5/5). Κορυφαία γεγονότα του φετινού προγράμματος είναι η αφήγηση της ιστορίας των Ελλήνων Αρμενίων από την Κουήν Μινασιάν (6/5), οι ομαδικές βιωματικές αφηγήσεις την ίδια μέρα με τη συμμετοχή του Κυριακάτικου Σχολείου Μεταναστών, προσφύγων και απογόνων προσφύγων (όπου ο καθένας μπορεί να αφηγηθεί έπειτα από συνεννόηση), η αφήγηση του μεγάλου Γάλλου παραμυθά Μπρούνο ντε λα Σαλ («Η γιαγιά μου η Ψεύτρα», 7/5) και η επίσημη λήξη του Φεστιβάλ με τον «Καθρέφτη του μετανάστη» του Καπλάνι στο «Θεατροδρόμιο».

Το 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Αφήγησης και Τεχνών του Λόγου πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας.


Hμερομηνία :  22/4/11   
Copyright:  http://www.kathimerini.gr

 



Πηγή: Εφημερίδα Καθημερινή, 22 Απριλίου 2011
http://news.kathimerini.gr/4Dcgi/4Dcgi/_w_articles_civ_11_22/04/2011_439852