Επιστροφή

Κορωνοϊός: Με ψυχραιμία και ωριμότητα αντιμετωπίστηκε η υγειονομική κρίση στο Δήμο Κοζάνης

 
Ο Δήμος Κοζάνης την περίοδο έξαρσης της πανδημίας του κορωνοϊού, κλήθηκε να αντιμετωπίσει πρωτόγνωρες καταστάσεις, σε αχαρτογράφητα ύδατα. 
Η παγκόσμια υγειονομική κρίση ανέτρεψε όλα τα δεδομένα, απειλώντας το ύψιστο αγαθό της υγείας. Σε αυτό το πλαίσιο, αιρετοί και εργαζόμενοι βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή με στόχο την προάσπιση της δημόσιας υγείας και της ασφάλειας των πολιτών. 
Κατά το χρονικό διάστημα των έξι εβδομάδων της απαγόρευσης κυκλοφορίας η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Κοζάνης βρισκόταν σε πλήρη λειτουργία. 
Συγκεκριμένα:
- Το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι  πραγματοποίησε 2168 επισκέψεις  σε όλο το εύρος του δήμου (Κοζάνη 780, Ελλήσποντος 375, Αιανή 410, Ελίμεια 280, Υψηλάντης 323)
- Το συσσίτιο  παρείχε καθημερινά 180 μερίδες
- Το Κοινωνικό Παντοπωλείο συνέδραμε σε 340 ωφελούμενους
- Το Κέντρο Κοινότητας εξυπηρέτησε δια ζώσης  60 πολίτες (Προνοιακά επιδόματα, ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα)
- Η γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης είχε κατ‘ επανάληψη επικοινωνία με 5 ωφελούμενους
- Η υπηρεσία συνέδραμε σε 231 περιπτώσεις εξυπηρετώντας πολίτες που είχαν ανάγκη (προμήθεια τροφίμων και φαρμάκων, πληρωμή λογαριασμών και διεκπεραίωση υποθέσεων, ατομική υγιεινή, παροχή νοσηλευτικής φροντίδας)
 
Στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης της πανδημίας βρέθηκε και η Υπηρεσία Καθαριότητας, υλοποιώντας συνεχώς απολυμάνσεις  (περίπου 2000 κάδοι, αστικός εξοπλισμός πλατειών και κοινόχρηστων χώρων 3φ/εβδομάδα, λαϊκές αγορές Κοζάνης ), ενώ απρόσκοπτα συνεχίστηκε η αποκομιδή απορριμμάτων και ανακυκλώσιμων σε όλο το Δήμο. 
Η Δημοτική Αστυνομία συνέδραμε τα μέγιστα στους ελέγχους βεβαιώσεων μετακίνησης σε πεζούς και οχήματα (2634 περιπτώσεις), καθώς και στους ελέγχους τήρησης μέτρων περιορισμού διάδοσης κορονοϊού (λαϊκές αγορές, αποφυγή συγχρωτισμού σε πάρκα, πλατείες κοινόχρηστους χώρους). 
Επίσης, οι Διοικητικές Υπηρεσίες και τα ΚΕΠ εξυπηρέτησαν 2975 πολίτες σε όλο το εύρος του Δήμου Κοζάνης, είτε δια ζώσης είτε τηλεφωνικά. Επιπλέον, οι επτά λαϊκές αγορές (Αριστοτέλους, Σκρκα, Ηπειρώτικα, Κρόκος, Αιανή, Ποντοκώμη Άγιος Δημήτριος) πραγματοποιήθηκαν με τοποθέτηση εκ περιτροπής των εκθετών σε νέες θέσεις και με αποστάσεις ασφαλείας (έλεγχος τήρησης των αποστάσεων, απολυμάνσεις των χώρων).
Στην κατεύθυνση της προστασίας των εργαζομένων, ο Δήμος Κοζάνης χορήγησε, με βάση τις οδηγίες του Γιατρού Εργασίας, μέτρα ατομικής προστασίας στους εργαζόμενους  (6000 μάσκες, 4000 ζευγάρια γάντια και περίπου 100 lt αντισηπτικό υγρό). 
Σε μία περίοδο πρωτόγνωρης κρίσης, ο Δήμος Κοζάνης απέδειξε ότι διαθέτει άμεσα αντανακλαστικά, ικανό  υπηρεσιακό δυναμικό και έμπειρο πολιτικό προσωπικό, ώστε να ανταποκριθεί σε όλες τις ανάγκες.