Επιστροφή

Σημεία της σημερινής συνέντευξης τύπου του Δημάρχου Κοζάνης για την οικονομική κατάσταση του Δήμου

 B ρισκόμαστε πλέον περισσότερο από 1 χρόνο από την αλλαγή της Δημοτικής Αρχής στον Δήμο Κοζάνης. Με περισσότερα δεδομένα πλέον και με την εμπειρία της περιόδου αυτού, αξίζει να κάνουμε μια καταγραφή της πραγματικότητας στα οικονομικά του Δήμου Κοζάνης.
 

Θα πρέπει να ξεκινήσω κάνοντας μια σκληρή, αλλά έντιμη και ειλικρινή παραδοχή. Ο Δήμος Κοζάνης, οικονομικά βρίσκεται σε οριακό σημείο.

Αυτό είναι  αποτέλεσμα τόσο της οικονομικής κρίσης και των πολιτικών λιτότητας που μείωσε τις χρηματοδοτήσεις πάνω από 60%, αλλά και λόγω των ελλειμματικών πολιτικών της προηγούμενης περιόδου.

Και εξηγούμαι:

·   Τα τελευταία 5 χρόνια τα έσοδα από χρηματοδοτήσεις των Δήμων μειώθηκαν παραπάνω απο 60%. Φέτος, τα έσοδα σε σχέση με πέρσι ήταν μειωμένα κατά 30% σύμφωνα με στοιχεία της ΚΕΔΕ.

 

·  Οι επιχορηγήσεις ΣΑΤΑ ( που ουσιαστικά είναι το μοναδικό μας εργαλείο για να κάνουμε  μικρά έργα, συντηρήσεις, υποδομές σε τοπικές κοινότητες και πόλη) έχουν ουσιαστικά σταματήσει. Ενδεικτικά να αναφέρω πως μέχρι σήμερα, 11 Νοεμβρίου 2015, για το σύνολο του Καλλικρατικού Δήμου Κοζάνης έχουμε λάβει 370.000 ευρώ έναντι 1.000.000 πέρυσι. Αξίζει επίσης να αναφέρω πως το 2009 ο τότε Καποδιστριακός Δήμος είχε λάβει 2,4εκ. ευρώ από ΣΑΤΑ. Αντιλαμβάνεστε πιστεύω και κυρίως ο κόσμος, τις συνθήκες κάτω από τις οποίες δουλεύουμε.

·    Για το 2015 τα ίδια έσοδα του Δήμου, μέχρι τον Ιούνιο ήταν αυξημένα πάνω από 100.000 σε σχέση με πέρσι, με την εφαρμογή των capital controls όμως η τάση αντιστράφηκε και τα έσοδα από ίδιους πόρους σε σχέση με πέρσι είναι μειωμένα κοντά στις 150.000 ευρώ.

·    Για τον επόμενο χρόνο αναμένονται επιπλέον μειωμένες χρηματοδοτήσεις καθώς προβλέποντες περικοπές σε αρκετούς κωδικούς.

Παράλληλα με τα παραπάνω, ο Δήμος μας έχει να διαχειριστεί και τα λάθη του παρελθόντος.

·  Υποχρεώσεις (χρέη). Παρά το ότι το 2013 το κράτος ρύθμισε και εξόφλησε τα χρέη του Δήμου Κοζάνης, εν τούτοις υπάρχουν ακόμα μια σειρά υποχρεώσεις που μας δημιουργούν τεράστια προβλήματα. Χρέη, που δημιουργήθηκαν σε διαφορετικές εποχές, με πολύ καλύτερο οικονομικό κλίμα και πλέον καλούνται να τα πληρώσει ο Δήμος και κατ’επέκταση όλοι οι δημότες μας. Επιπλέον θα πρέπει να επισημανθούν και οι υποχρεώσεις των νομικών προσώπων (Κοινωφελής Επιχείρηση, ΔΕΠΕΠΟΚ που εν τέλει επιβαρύνουν τον Δήμο.

·       Δικαστικές αποφάσεις από εκκρεμότητες του παρελθόντος που σήμερα γίνονται θηλιά στο λαιμό του Δήμου. Το τελευταίο διάστημα η οικονομική επιτροπή κλήθηκε να λάβει αποφάσεις για δικαστικές αποφάσεις ύψους πάνω από 200.000 ευρώ. Σήμερα υπάρχουν αποφάσεις τελεσίδικες και με κίνδυνο των κατασχέσεων έναντι του Δήμου.

·       Υψηλά επίπεδα δανειοδότησης.

·       Προβλήματα στην οικονομική λειτουργία του Δήμου. Ίσως θα ήταν εύκολο να μπω σε περιπτωσιολογία, αλλά συνειδητά δεν το κάνω. Όπου έχουν βρεθεί καταστάσεις, με υπόνοια κακοδιαχείρισης ή αδιαφάνειας ελέγχονται και όπου εντοπίζεται κάτι στέλνεται στον Εισαγγελέα ή όπου αλλού χρειάζεται.

 
Αυτή είναι η κατάσταση, που βιώνουμε.
Τι κάνουμε για αυτό
 

Τα οικονομικά του Δήμου Κοζάνης βρίσκονται σε οριακό σημείο, εδώ και πάρα πολύ καιρό. Το προηγούμενο διάστημα έγινε μια σημαντική προσπάθεια για να εξορθολογιστούν τα οικονομικά μας.

1.    Έγιναν σημαντικές αλλαγές στην οικονομική υπηρεσία.

2.    Ξεκίνησαν έλεγχοι στα οικονομικά

3.    Εκσυγχρονίζεται το πληροφοριακό σύστημα της οικονομικής διαχείριση για περισσότερη διαφάνεια και καλύτερη διαχείριση.

4.    Έγινε σημαντική προσπάθεια για έλεγχο των δαπανών

5.  Γίνεται σημαντική προσπάθεια για βελτίωση του συστήματος προμηθειών του Δήμου.

 
Θα μπορούσαμε να σταματήσουμε εδώ.
 

Όμως είναι σαφές πως προτεραιότητα της Δημοτικής Αρχής είναι η εξυγίανση των οικονομικών, προκειμένου να σταματήσουμε να παράγουμε ελλείμματα και να χρεώνουμε τις επόμενες γενιές και αυτή η προσπάθεια θα συνεχιστεί με οποιοδήποτε κόστος, αλλά θα είναι σκληρή και η αλήθεια πως τα οικονομικά μας είναι οριακά και θα πρέπει να αλλάξουμε σε όλα τα επίπεδα.

 
Για αυτό προχωράμε σε:

-    Βαθιές αλλαγές στο Δήμο. Ο Δήμος ήταν και ακόμα είναι ελλειμματικός και δημιουργεί χρέη. Προχωράμε σε ριζική αναδιάρθρωση σε όλα τα επίπεδα.

-     Αλλαγές σε επίπεδο νομικών προσώπων.

-   Αδρανοποίηση της ΔΕΠΕΠΟΚ, που έχει υψηλά χρέη, δανειοδοτήσεις και πρόβλημα χρηματοδότησης.