Μετάβαση στο περιεχόμενο
kozani
Επιστροφή

Η ομιλία του Δημάρχου στο συνέδριο:"Δίκτυο Ενεργειακών Δήμων Ελλάδος – Μετάβαση: Η ώρα μετά την εξάντληση του λιγνίτη"

                      ΔΗΜΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ: Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΣ ΔΗΜΟΣ


 
 9/7/2012

Σήμερα συζητάμε για την τοπική αυτοδιοίκηση και την ενέργεια . Μιλάμε στην ουσία για το μέλλον και την ανάπτυξη του τόπου μας , μιλάμε για την ποιότητα ζωής των δημοτών μας .

Η  τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί και πρέπει να παίξει τον πρώτο ρόλο στην υπόθεση της Ανάπτυξης. Δεν μπορούμε να σκεφτόμαστε το μέλλον με όρους παρελθόντος. Πιστεύω σε έναν νέο τρόπο αντίληψης και θεώρησης της αναπτυξιακής πορείας, αλλά και των γενικότερων προβλημάτων του τόπου.

Πρέπει να παραδεχτούμε ότι το  κρατικοδίαιτο μοντέλο ανάπτυξης όπως το ξέραμε μέχρι σήμερα,  έχει τελειώσει. Δεν υπάρχουν πλέον οι πόροι για να γίνει αυτό. Κι αν το ΕΣΠΑ ήταν στα 21 δισεκατομμύρια ευρώ το επόμενο ΚΠΣ θα είναι πολύ μικρότερο. Το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων είναι ανύπαρκτο, τα αναπτυξιακά προγράμματα της τοπικής αυτοδιοίκησης τα περιμένουμε και δεν τα βλέπουμε, συνεπώς πρέπει να αναθεωρήσουμε τον τρόπο που θα σχεδιάσουμε το μέλλον.

Είμαστε σαν αυτοδιοίκηση αδιαμφισβήτητα ο θεσμός που βρίσκεται πιο κοντά στον πολίτη.  Οφείλουμε να αποτυπώσουμε την πορεία για το αύριο, να αναδείξουμε το όραμα των επόμενων δεκαετιών, το αναπτυξιακό μοντέλο που θα δώσει την απάντηση που ζητά ο τόπος, που ζητούν οι άνεργοι, οι επιχειρηματίες, ο κάθε πολίτης ξεχωριστά.

Πρέπει να κινητοποιήσουμε τους πόρους του ιδιωτικού τομέα, πρέπει να κινητοποιήσουμε τα ιδιωτικά κεφάλαια. Πρέπει να αξιοποιήσουμε όλο το ανθρώπινο δυναμικό μας. Πρέπει να ενσωματώσουμε τις νέες τεχνολογίες και την καινοτομία στην καθημερινή μας λειτουργία. Πρέπει να αναδείξουμε τους φυσικούς μας πόρους, τα τοπικά μας προϊόντα, το τεράστιο πολιτιστικό μας απόθεμα.

 
 

 Το ερώτημα όμως είναι πως θα κατακτήσουμε το μέλλον, με ποιες προϋποθέσεις, και ποιές θα είναι οι προτεραιότητες που θα βάλουμε.

Πρέπει να κάνουμε μία στρατηγική επιλογή και πάνω σε αυτή να οικοδομήσουμε την ανάπτυξη της περιοχής.

 
Η στρατηγική μας επιλογή είναι η ανάδειξη του πρωταγωνιστικού  ρόλου της περιοχής,  στον ενεργειακό τομέα.

 Όχι πλέον μόνο στον τομέα της λιγνιτικής παραγωγής (ΔΕΗ) αλλά και στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας και παιδείας με άξονα την ενέργεια.

 Από τη γνώση και την καινοτομία, από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τις ειδικές καλλιέργειες, μέχρι την ενεργειακή αξιοποίηση των σκουπιδιών και άλλων εναλλακτικών καυσίμων, το πεδίο είναι τεράστιο και θα διευρύνεται διαρκώς.

Θα αναλάβουμε δράσεις και πρωτοβουλίες και θα αποδείξουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ότι μπορούμε, διότι έχουμε και τις προϋποθέσεις να το πετύχουμε.

 

Ο Δήμος Κοζάνης είναι ο μεγάλος ενεργειακός Δήμος της χώρας, αφού

 

Ø    εντός των διοικητικών του ορίων είναι εγκατεστημένο το μεγαλύτερο ηλεκτροπαραγωγικό δυναμικό .

Ø    Βρίσκονται σε εξέλιξη οι μεγαλύτερες λιγνιτικές εκμεταλλεύσεις των Βαλκανίων,

Ø    συγκεντρώνει επενδύσεις στον τομέα των ΑΠΕ σ’ένα ευρύ φάσμα (Φ/Β, αιολικό ,υδροηλεκτρικό)

Ø     κατέχει και λειτουργεί τη μεγαλύτερη εγκατάσταση ,μεταφορά και διανομή ενέργειας(Τ/Θ).

Ø    Έχει εκπονήσει έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό στον τομέα της ενέργειας των ΑΠΕ ,το ΕΝΕΡΓΟΠΟΛΙΣ, που βρίσκεται σε φάση υλοποίησης και έχει επιλεγεί στα έργα προτεραιότητας της Ε.Ε.

Ø    Συμμετέχει σαν εταίρος της ΔΕΗ στο πρόγραμμα της ηλεκτροκίνησης,

Ø    συμμετέχει στο σύμφωνο Δημάρχων της Ε.Ε και στο δίκτυο ενεργειακών Δήμων .

Ø    Στο ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας και στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας στην Κοζάνη λειτουργούν τμήματα που σχετίζονται με τη ενέργεια .

Ø    Ο Δήμος Κοζάνης υλοποιεί έργα εξοικονόμησης ενέργειας τόσο του ΕΣΠΑ όσο και από αυτοχρηματοδότηση αλλά και συνεχίζει να διεκδικεί και να υποβάλλει προτάσεις σ’όλες τις προσκλήσεις που βγαίνουν .

Ø    Διαθέτει ένα τεράστιο ανθρώπινο δυναμικό με ισχυρή εξειδίκευση στα ενεργειακά θέματα, ανθρώπινο δυναμικό υψηλότατου επιπέδου.

Ø    Σε επενδυτικό επίπεδο έχει ανταποκριθεί με ολοκληρωμένη και τεκμηριωμένη πρόταση στο πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ του ΥΠΕΚΑ.

Ø    Σε πολιτικό επίπεδο ο ΔΗΜΟΣ έχει διατυπώσει ΡΗΤΑ την στρατηγική θέση ότι Ο ΔΗΜΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ είναι ο ενεργειακός Δήμος της χώρας και διεκδικεί να παραμείνει στο νέο τοπίο τόσο της λιγνιτικής παραγωγής όσο και των ΑΠΕ.

 
 
Που οδηγεί όμως η επιλογή αυτή ?
 
Με όχημα
 

Ø Τις επενδύσεις

Ø Τις διεθνείς συνεργασίες

Ø Την αύξηση της επισκεψιμότητας

Ø Την τεχνολογική καινοτομία και πρωτοπορία

Ø Την ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση των δημοτών

Ø Την ενσωμάτωση τεχνολογιών ΑΠΕ και εξοικονόμησης ενέργειας σε ολες μας τις δράσεις

Ø Την προβολή

Ø Την εξοικονόμηση πόρων

Ø Την προστασία του περιβάλλοντος

 

Θα κατακτήσουμε μια αναβαθμισμένη ποιότητα ζωής για τους πολίτες του Δήμου μας , θα οικοδομήσουμε μια θετική δημόσια εικόνα για τον τόπο , θα αυξήσουμε την απασχόληση , θα δρομολογήσουμε μια άλλη αναπτυξιακή πορεία για τον τόπο μας . Με λίγα λόγια θα κερδίσουμε το στοίχημα της εποχής μας.

 
 

Θα επιδιώξουμε την στενή συνεργασία των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και Ερευνητικών Ινστιτούτων που εδρεύουν στην περιοχή , των επιχειρηματικών και επαγγελματικών ενώσεων ,  των επιστημονικών επιμελητηρίων , της ΔΕΗ Α.Ε. ,  όλων των αναπτυξιακών και θεσμικών φορέων του τόπου μας.

Με την συστράτευση όλων μας, στον κοινό στόχο, αισιοδοξούμε να αναδείξουμε τον Δήμο Κοζάνης , τον μεγάλο ενεργειακό δήμο της πατρίδας μας, ως τον τόπο εκείνο όπου λιγνίτης , ΑΠΕ , αναβαθμισμένο περιβάλλον , τεχνολογική καινοτομία , συνυπάρχουν για μια βιώσιμη και αειφόρο προοπτική του τόπου μας .

 
                                                Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ
 
 
                                         ΛΑΖΑΡΟΣ ΜΑΛΟΥΤΑΣ

Για να δείτε την παρουσίαση πατήστε ΕΔΩ