Μετάβαση στο περιεχόμενο
kozani
Επιστροφή

Σύλλογος γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αναπηρία Δυτικής Μακεδονίας «ΗΛΙΑΧΤΙΔΑ»: Ένα όνειρο ζωής των γονιών παιδιών με Αναπηρία επιτέλους εντάχθηκε και θα γίνει πραγματικότητα

Αϊανής και Λέκκου γωνία
ΤΗΛ:24610-49714, 6947894839-6951859912
Fb: ηλιαχτίδα κοζάνης
email: iliaktidakozani@yahoo.gr                                                     

Ένα όνειρο ζωής των γονιών παιδιών με Αναπηρία επιτέλους εντάχθηκε και θα γίνει πραγματικότητα. 
Είναι η αρχή του τέλους ενός μαραθώνιου που ξεκίνησε το 2008 με την απόφαση της τότε Νομαρχιακής και Δημοτικής Αρχής της Κοζάνης σε συνεργασία με τους συλλόγους για τις Δομές που έχει ανάγκη η Κοζάνη και προβλέπονταν χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ. Η τότε Νομαρχιακή Αρχή ανέλαβε να προχωρήσει το συγκεκριμένο έργο, αλλά δυστυχώς δεν έκανε τίποτα με αποκορύφωμα την δήλωση του τότε Υπεύθυνου Τεχνικής Υπηρεσίας " αυτά δεν πρόκειται να γίνουν ποτέ". Τότε με πρωτοβουλία της Ηλιαχτίδας αποδέχτηκε ο Δήμος Κοζάνης και προσωπικά ο τότε Δήμαρχος κος Μαλούτας να αναλάβει να υλοποιήσει την μελέτη και για το συγκεκριμένο έργο. Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι ο Δήμος Κοζάνης διαχρονικά στάθηκε από το 2008 μέχρι σήμερα σταθερά δίπλα στην προσπάθεια της Ηλιαχτίδας για την δημιουργία των στεγών των παιδιών μας κάτι που δυστυχώς δεν μπορούμε να πούμε για πολλούς υπηρεσιακούς παράγοντες της Νομαρχιακής και Περιφερειακής Αρχής.
Ευχαριστούμε τον σημερινό Περιφερειάρχη, τον Δήμαρχο Κοζάνης και όλους αυτούς που μας βοήθησαν ώστε να φτάσουμε στο σημερινό αποτέλεσμα και ζητάμε ένα συγγνώμη για την καθημερινή πίεση που τους ασκούσαμε.
Αυτό που μένει στους γονείς είναι η ελπίδα ότι θα υπάρξει ένα ζεστό σπίτι για τα παιδιά μας όταν δεν θα είμαστε στη ζωή και επιτέλους θα σταματήσει η μοναδική διέξοδος να είναι οι ψυχιατρικές κλινικές της περιοχής μας.

Το ιστορικό και τη περιλαμβάνει το έργο:  · 
 Κτηριακές εγκαταστάσεις Δομών Στήριξης Ατόμων με Νοητική υστέρηση και πολλαπλές αναπηρίες στη Ζ.Ε.Π. του Δήμου Κοζάνης: Το χρονικό της ένταξης του έργου στο ΕΣΠΑ 
 Μια προσπάθεια ετών του Δήμου Κοζάνης και του Συλλόγου Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αναπηρία Δυτικής Μακεδονίας «ΗΛΙΑΧΤΙΔΑ» ευοδώνεται με την ένταξη της Πράξης «Κτηριακές εγκαταστάσεις Δομών Στήριξης Ατόμων με Νοητική Υστέρηση και Πολλαπλές Αναπηρίες στην Ζ.Ε.Π του Δήμου Κοζάνης» για χρηματοδότηση. 
 Η πράξη εντάχθηκε με απόφαση του περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργου Κασαπίδη, στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Μακεδονία 2014-2020» και στον Άξονα Προτεραιότητας «Προώθηση της κοινωνικής ένταξης και καταπολέμηση της φτώχειας και κάθε διάκρισης (ΕΤΠΑ)», ενώ συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).
 Το συγκεκριμένο έργο σηματοδοτεί τη συνέχιση μιας σειράς έργων, δράσεων και πρωτοβουλιών του Δήμου Κοζάνης για τα άτομα με αναπηρία, στοχεύοντας στην ένταξή τους σε όλες τις πτυχές της κοινωνικής ζωής.
 Αναλυτικά, το χρονικό της ένταξης της Πράξης «Κτηριακές εγκαταστάσεις Δομών στήριξης ατόμων με νοητική υστέρηση και πολλαπλές αναπηρίες στην Ζ.Ε.Π του Δήμου Κοζάνης», για χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ περιλαμβάνει:
- Απόφαση ένταξης της Πράξης στις 21.12.2012  https://drive.google.com/.../1f.../view...
- Ανάκληση της Απόφασης Ένταξης στις 27.01.2017  https://drive.google.com/.../19F2DkGh0nKub9Y6ET9t.../view...
- Νέα απόφαση ένταξης της Πράξης στις 9.3.2022 https://drive.google.com/.../1WcDHnVVDB.../view...
 Σημειώνεται, ότι το έργο περιλαμβάνει τη δημιουργία Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης, που θα αποτελείται από πέντε μικρές μονάδες - διαμερίσματα, όπου θα διαβιούν από δύο έως και τέσσερις φιλοξενούμενοι με ανεπτυγμένο βαθμό αυτονομίας και αυτοεξυπηρέτησης, καθώς και Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Ατόμων με Αναπηρία. 
 Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 5.005.075,1, ενώ οι κτηριακές εγκαταστάσεις θα ανεγερθούν στο Ο.Τ.11 της ΖΕΠ Κοζάνης. 

 


                                     Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου


                               Ο Πρόεδρος                                 Ο Γραμματέας        
                              Λότσιος Αθανάσιος                        Χατζής Βασίλειος