Skip to Content
kozani
Back

1st Hellinophone Festival, Κοζάνη 2010.

1st Hellinophone Festival, Κοζάνη 2010.


- Τί κοινό έχει ένας Εβραίος με έναν Ισπανό, έναν Αργεντινό... (και πάει λέγοντας);

- ...

- Μα, φυσικά, το γεγονός ότι τραγουδούν στα ελληνικά! - έστω κι αν δε γνωρίζουν τη γλώσσα!?-.

Όχι, δεν πρόκειται για κάποιου είδους ανέκδοτο. Και μη μου πείτε: "Άντε πάλι... Η ίδια ιστορία με τους Έλληνες που τα ανακάλυψαν όλα εκείνοι μπλα μπλα μπλα μπλα μπλα μπλα.

Τρανή απόδειξη το "1st Hellinophone Festival - ή αν προτιμάτε, η: "1η Ελληνόφωνη Γιορτή" που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010 στην πόλη της Κοζάνης όπου μουσικά σχήματα από χώρες του εξωτερικού παρουσίασαν το ελληνικότατο πρόγραμμά τους.

Συγκεκριμένα: ο Attilio Nucera από τη Reggio Calabria της Ιταλίας ξεκίνησε τη βραδιά - συνοδευόμενος από εξαιρετικούς μουσικούς της περιοχής του - με ελληνόφωνα τραγούδια σε στίχους και μουσική δικά του, αποδεικνύοντας πως η ελληνική γλώσσα ζει και μιλιέται ακόμα, αδιάλειπτα και με ελάχιστες διαφορές στις ελληνόφωνες περιοχές εκτός Ελλάδας - "Έξω πάμε καλά..." -.

Η σκυτάλη πέρασε στα παιδιά του Ισραήλ που δεν είχαν σε τίποτα να ζηλέψουν "τα παιδιά του Πειραιά" αλλά κι εκείνα από την Πάτρα. Το άψογο ρεμπέτικο ύφος τους αλλά και η εξαιρετική ερμηνεία ανεπανάληπτων τραγουδιών πείσανε και τον πιο απαιτητικό ακροατή και φαν του είδους.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε το τραγούδι σε μουσική και ελληνικούς στίχους με την δικιά τους υπογραφή και τον τίτλο "Κόκκινο Λουλούδι" ό έστι μεθερμηνευόμενον εις την Εβραϊκή "Perach Adom" που είναι και η ονομασία του συγκροτήματος. Το "Κόκκινο" για τον πόνο. Το "Λουλούδι" για τον έρωτα!

Τρίτοι και "φαρμακεροί" οι "Asikides" από την Ισπανία οι οποίοι, μεταξύ άλλων, απέδωσαν, κυρίως, ελληνικά παραδοσιακά τραγούδια σε ένα ύφος ιδιαίτερα προσωπικό, δυναμικό κι ενδιαφέρον. Η πρωτοτυπία τους είναι πως στην πολυπολιτισμική μπάντα τους συμπεριλαμβάνεται και ένας Έλληνας!

Εξαιρετικοί μουσικοί, εξαιρετική φωνή, δυνατές και μοναδικές ερμηνείες! Αξέχαστες εικόνες!

Το κοινό συμμετείχε από καρδιάς στη μουσική αυτή πανδαισία πότε τραγουδώντας και πότε χορεύοντας αλλά πάντα με το θερμότερο χειροκρότημά τους.

Μεταξύ των επίσημων καλεσμένων και η αντιπροσωπία της Μ.Κ.Ο. Marco Polo System από την Ιταλία συνοδευόμενοι από τον διοργανωτή του Φεστιβάλ της Γκάρντα με τους οποίους αναζητείται φόρμα συνεργασίας και δικτύωσης, σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, αντίστοιχων φεστιβάλ με σκοπό την προώθηση και τη δημιουργία πολιτισμού.

Το παρόν δώσανε και οι φίλοι από τον Οργανισμό για τη Διάδοση της Ελληνικής Γλώσσας (Ο.Δ.Ε.Γ.) καθώς και η διευθύντρια της Δημοτικής Επιχείρησης Πολιτισμού Κερατσινίου ως ένθερμοι συμπαραστάτες και σύμβουλοι του ελληνόφωνου εγχειρήματος.

Το "Hellinophone Festival" διοργανώνεται από το δήμο Κοζάνης σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τοπικό παράγοντα και κοινό τους στόχο την αναβάθμιση της εικόνας της πόλης καθώς και των κοινωνικών υπηρεσιών.

Ευχή όλων μας αυτή η "Ελληνόφωνη Γιορτή" να αποκτήσει θεσμικά χαρακτηριστικά και να συνεισφέρει στο να καταστεί η χώρα μας μια πολιτιστική υπερδύναμη που θα διέπεται από αγάπη και σεβασμό προς τις παγκόσμιες αξίες.

Περισσότερες πληροφορίες αλλά και για την αποστολή των προτάσεών σας στο: www.kozanifest.com

Τούνας Γεώργιος,

συνδιοργανωτής του "Hellinophone Festival".